Икономисти: Махнете данъка върху лихвите

Само в ПИК
Икономисти: Махнете данъка върху лихвите
Автор: ПИК
Дата
Дата
4746
Коментари
2
Икономисти: Махнете данъка върху лихвите

Намаляване на основни данъци и осигуровки, оптимизиране на публичните разходи и повече избор в осигурителните системи, предолжиха от Института за пазарна икономика (ИПИ) като представиха своя Алтернативен бюджет 2018 г.

Икономистите предлагат премахването на неефективни данъци като тези върху дивидентите, лихвите, застрахователните премии и премахването на данъчни преференции като намалената ставка на ДДС за туризма.

Приемане на бюджет 2018 г. с излишък е най-логичната политика предвид развитието на икономиката, смятат от ИПИ.

През последните две годни страната има висок икономически растеж, а перспективата за следващите 3 години е развитието на икономиката да запази настоящите темпове. "Oт икономическагледна точна няма обяснение за политиката на бюджетен дефицит, която ще продължи и през следващите поне две години", каза икономистът Десислава Николова. ИПИ предлага бюджетен излишък от 1,1% от БВП, а МФ - дефицит от 1%. Приходите в държавния бюджет през 2018 г. могат да са 36,9 млрд. лв., или 35% от БВП, при заложени в проекта на МФ приходи от 38,2 млрд. лв., което е 36,2% от БВП, казаха икономистите.

Фокус на Алтернативния бюджет е образователната реформа. Трябва да се създадат стимули за привличане на млади и амбициозни учители и реално да се въведе дуалното образование, смятат от ИПИ.

Напиши коментар »
(2)
1
Това е една от многото неадекватни прояви на "великия" икономист Дянков срещу най-бедните европейци. Този човек нанесе непоправими щети на българската икономика и ощети всячески българите, дори открадна 1-5 милиарда от здравето им и премахна изборно клас професионален опит на част от служителите си .
2
създаде ни ...със спрени финансирания от европа и раздадени 500 милиона за басейни в мургави села и детски площадки в села само с баби. "икономиката на рестарта", възроди химко и кремиковци ама във фантазиите на червените партийни секретари столетници, погаси дълговете, дигна белене и то не с двата поръчани блока от русия, а с още два от америка капаросахме...нещастници долни.........измет комунистическа
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Очертават се сериозни недоразумения в интимните отношения, които изтласкват всичко друго на заден план през следващите седем дни. Пазете се от настинки и вируси, периодът е рисков за здравето ви. Имате планове в събота, но те се променят в движение. Това ще ви изнервя, а потърпевши са най-близките ви хора. Делови партньори и сътрудници ви изненадват с бързите си реакции в понеделник. Постарайте се да бъдете и вие на ниво. Внимавайте да не бъдете прекалено разточителни с парите, задават се неотложни плащания. Харчете разумно, защото по празниците ще се докарате до фалит.
ВИП рожденици
Любен Дилов-син
Любен Дилов-син
писател, журналист, политик
Става на: 53 години

- Г-н съдия, невинен съм.

- По-рано осъждан ли сте?

- Никога. Това е първата ми кражба.