Илиана Йотова: Темата с лидерството в Европа е изключително тежка

Само в ПИК
Илиана Йотова: Темата с лидерството в Европа е изключително тежка
Автор: ПИК
Дата
Дата
1885
Коментари
3
Илиана Йотова: Темата с лидерството в Европа е изключително тежка

Действащите политики и законодателство в контекста на членството на Република България в ЕС, въпросът за лидерството в Европа, анализ на проблемите и предизвикателствата в практиката на публичните институции. Това бяха част от темите, които дискутираха днес в Нов Български Университет вицепрезидентът Илияна Йотова и студенти по „Право“ и „Публична администрация“. Вицепрезидентът откри Национална научна конференция на тема "10 години България в ЕС - въздействие върху развитието на публичните политики и законодателството", съобщиха от прессекретариата на президента. 

В хода на дискусията Илияна Йотова определи темата с лидерството в Европа като "изключително тежка". „Визирам няколко аргумента защо въпросът с лидерството не върви и един от тях е свързан с начина, по който се избират европейските комисари. "Комисарите се избират от държавите членки. В повечето случаи решението е политическо и конюнктурно, а не в съответствие с професионализма и приоритетите", посочи Илияна Йотова. 

"Дали този човек има подготовката като че ли остава на заден план. Изслушването им, за съжаление в повечето случаи минава формално, по зададени предварително въпроси", сподели още пред студентите вицепрезидентът. 

Пред младите хора Йотова изрази също така тревогата си от липсата на визионерство. "Липсват хора, които могат да кажат как виждат дадена област след пет или десет години", коментира Илияна Йотова като допълни, че изобщо не се говори за големия въпрос как виждат Европа след два или три мандата. Вицепрезидентът специално се обърна към студентите с думите: „Не допускайте бюрокрацията да измести визионерството. Очаквам от вас да създавате, да правите европейски политики, а не само да ги изпълнявате“. "Казвам всички тези неща, защото от вас трябва да идват идеите как да се промени Европа", коментира Йотова, според която европейският проект се нуждае от цялостна еволюция и от това да знаем къде искаме да стигнем. 

Вицепрезидентът постави въпроса и за подхода към политиките на европейско ниво. Според нея разпространеното мнение, че някъде в Брюксел се правят политики, които след това ние изпълняваме, е възможно най-грешният подход, който може да има една държава. 

В речта си вицепрезидентът изтъкна, че десетата годишнина от членството на България в ЕС съвпада с 60-годишнината от подписването на Римските договори и утвърждаването на европейската идея. Пред студентите Йотова посочи, че застава пред тях като изключително убеден европеец. "Нашето бъдеще е бъдещето на европейския проект", уверена бе вицепрезидентът Йотова като припомни още, че догодина се навършат 25 години от Маастрихтския договор. 

В конференцията участие взеха Емил Радев, член на Европейския парламент, заместник-министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Моника Панайотова, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, проф. д-р Екатерина Михайлова, Ръководител на департамент "Право" в НБУ, десетки студенти.

Още по темата
Илиана Йотова стартира своя кампания в деня на будителите: Възражда къщата на Евлоги и Христо Георгиеви
Часовник
22:51
В навечерието на Деня на народните будители вицепрезидентът Илияна Йотова стартира своя кампания от Карлово. „Аз не познавам друга история нито в Европа, нито в света, която да има думата...
Напиши коментар »
(3)
1
в европа съжаляват,че си вкараха троянския кон на путин с приемането ни в европейския съюз= комунистите не мислят за благото на европа, те мислят как да реализират плановете на путин
2
skrii se niakade komuniaga gadna
3
СОЦИАЛИСТИ ЛИ СА МИЛИОНЕРИТЕ НИНОВА, ДОБРЕВ, ОВЧАРОВ, СТОЙНЕВ, ГЕРГОВ..... , ЦЯЛОТО ИБ НА БСП ? КАК СТАНАХТЕ МИЛИОНЕРИ ДРУГАРИ ? ДЯДО БЛАГОЕВ СЕ ОБРЪЩА В ГРОБА СИ ОТ ТАКИВА СВОИ НАСЛЕДНИЦИ ! ПОЗОР ЗА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ИДЕАЛ.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Бранимира Антонова
Бранимира Антонова
първата "Мис България" (1967 г.)
Явор Хайтов
Явор Хайтов
политик
Става на: 48 години

“Да се изгасят всички културно-информационни приемници от светлинен и друг
тип!”
(Военен)