БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ИНТРИГА! Скандална промяна на критериите предопределя кой е новият ни боен самолет?

Само в ПИК
ИНТРИГА! Скандална промяна на критериите предопределя кой е новият ни боен самолет?
Автор: ПИК
Дата
Дата
7790
Коментари
2
ИНТРИГА! Скандална промяна на критериите предопределя кой е новият ни боен самолет?

Заформя се интрига около придобиването на нов боен самолет за ВВС. Притеснението дойде от левицата. Социалистите алармираха, че се променяли критериите за нужния ни изтребител, съобщава нюзбг.

С голям зор комисията по отбрана в НС събра кворум, за да започне заседанието и да бъде препитан военният министър Николай Ненчев.

Готови сме с проекта за нов многоцелеви изтребител, обяви той. В сряда Съветът по отбрана трябва да одобри проекта.

Червеният депутат Ангел Найденов попита обаче дали са променени критериите за самолета. От досегашните три критерия, които са фигурирали в различните варианти, единият на практика е отпаднал, смутен е той. Нулева при оценката се оказва тежестта на критерия "продължителност на експлоатацията". Влизат два нови критерия с по-голяма тежест. Вярно ли е това, попита Ангел Найденов.

През цялото това време, което се е работело по проекта, не съм оказвал никакъв натиск, отговори министърът на отбраната. Той не се е месил в работата на комисията в МО, която работи по проекта, както и в дейността на Института по отбрана, който също има отношение към придобиването на новия изтребител. Постигнат е консенсус по всички въпроси между комисията и института, което ме кара да бъда удовлетворен, каза Ненчев. Той ще иска обяснения как се е стигнало до избраните параметри за новия изтребител.

Ние не ви упрекваме, че под ваш натиск са променени критериите, намеси се Ангел Найденов. Подходът е бил принципен, отговори военният министър. При самото изработване на проекта за придобиване на нов самолет имало противоречия и затова той държал да се постигне консенсус. Мисля, че постигнахме най-доброто, увери Николай Ненчев.

Хора от Съвета по отбрана коментираха, че тежестта на критерия "продължителност на живот" е променен, примерно, от 25% на 0. Имало промяна и на други критерии и това навеждало на очакването, че изборът ще падне върху Ф 16 "втора ръка".

И от ГЕРБ изразиха смущение относно евентуална промяна на параметрите. Валентин Радев изрази изумление от чутото. Не се постъпва така, заяви той. Чувам, че някой променя критерии, изтъкна депутатът. Процедурата не позволявала смяна на критериите. Никой няма право да пипа тези критерии, категоричен беше Радев.

Шефът на комисията генерал Михо Михов от АБВ изрази смущение и поиска категоричен отговор от министъра вярно ли е това.

"С тази промяна и с назначението на правилния човек, сте сложили човека, който да направи тази промяна", заяде се червеният Атанас Зафиров.

Това е несериозно, репликира военният министър. Той подчерта, че е настоявал новият командир на ВВС да види проекта и да даде становище.Нямало съществени изменения в критериите.

На журналистически въпрос след заседанието възможно ли е смяната на критериите да променят методиката за оценка за избор на нов самолет той обаче призна:" Твърде вероятно, те са от изключително важно значение".

 

Още по темата
Полша вече е върнала два от ремонтираните двигатели за българските МиГ-29
Часовник
19:54
На 8 юли 2016 г. с полет на Военновъздушните сили, в авиобаза “Граф Игнатиево” са били доставени първите два ремонтирани двигателя за изтребителите МиГ-29. Това се посочва в писмен...
Напиши коментар »
(2)
1
Този селяк служи в подразделение на моята строителна бригада в Ст. Загора. Беше редови трудовак, оръжието с което служи две години беше крива и права лопата. Сега той ли ще каже какви самолети да купим ? Ще позная от първия път, той ще каже, че трябва да купим самолети трета ръка, но задължително произведени не в Русия. Лошо е когато има комбинация между права лопата и кофпомпа.
2
не МИГ,че в бързината могат да минат за руски.
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, бизнесмен
Става на: 59 години

- Татко,защо нашият квартирант всеки ден яде кебапчета?
- Защото го мързи да сади домати! - отвръща поучително бащата.