БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ИНТРИГА! Скандална промяна на критериите предопределя кой е новият ни боен самолет?

Само в ПИК
ИНТРИГА! Скандална промяна на критериите предопределя кой е новият ни боен самолет?
Автор: ПИК
Дата
Дата
7881
Коментари
2
ИНТРИГА! Скандална промяна на критериите предопределя кой е новият ни боен самолет?

Заформя се интрига около придобиването на нов боен самолет за ВВС. Притеснението дойде от левицата. Социалистите алармираха, че се променяли критериите за нужния ни изтребител, съобщава нюзбг.

С голям зор комисията по отбрана в НС събра кворум, за да започне заседанието и да бъде препитан военният министър Николай Ненчев.

Готови сме с проекта за нов многоцелеви изтребител, обяви той. В сряда Съветът по отбрана трябва да одобри проекта.

Червеният депутат Ангел Найденов попита обаче дали са променени критериите за самолета. От досегашните три критерия, които са фигурирали в различните варианти, единият на практика е отпаднал, смутен е той. Нулева при оценката се оказва тежестта на критерия "продължителност на експлоатацията". Влизат два нови критерия с по-голяма тежест. Вярно ли е това, попита Ангел Найденов.

През цялото това време, което се е работело по проекта, не съм оказвал никакъв натиск, отговори министърът на отбраната. Той не се е месил в работата на комисията в МО, която работи по проекта, както и в дейността на Института по отбрана, който също има отношение към придобиването на новия изтребител. Постигнат е консенсус по всички въпроси между комисията и института, което ме кара да бъда удовлетворен, каза Ненчев. Той ще иска обяснения как се е стигнало до избраните параметри за новия изтребител.

Ние не ви упрекваме, че под ваш натиск са променени критериите, намеси се Ангел Найденов. Подходът е бил принципен, отговори военният министър. При самото изработване на проекта за придобиване на нов самолет имало противоречия и затова той държал да се постигне консенсус. Мисля, че постигнахме най-доброто, увери Николай Ненчев.

Хора от Съвета по отбрана коментираха, че тежестта на критерия "продължителност на живот" е променен, примерно, от 25% на 0. Имало промяна и на други критерии и това навеждало на очакването, че изборът ще падне върху Ф 16 "втора ръка".

И от ГЕРБ изразиха смущение относно евентуална промяна на параметрите. Валентин Радев изрази изумление от чутото. Не се постъпва така, заяви той. Чувам, че някой променя критерии, изтъкна депутатът. Процедурата не позволявала смяна на критериите. Никой няма право да пипа тези критерии, категоричен беше Радев.

Шефът на комисията генерал Михо Михов от АБВ изрази смущение и поиска категоричен отговор от министъра вярно ли е това.

"С тази промяна и с назначението на правилния човек, сте сложили човека, който да направи тази промяна", заяде се червеният Атанас Зафиров.

Това е несериозно, репликира военният министър. Той подчерта, че е настоявал новият командир на ВВС да види проекта и да даде становище.Нямало съществени изменения в критериите.

На журналистически въпрос след заседанието възможно ли е смяната на критериите да променят методиката за оценка за избор на нов самолет той обаче призна:" Твърде вероятно, те са от изключително важно значение".

 

Още по темата
Полша вече е върнала два от ремонтираните двигатели за българските МиГ-29
Часовник
19:54
На 8 юли 2016 г. с полет на Военновъздушните сили, в авиобаза “Граф Игнатиево” са били доставени първите два ремонтирани двигателя за изтребителите МиГ-29. Това се посочва в писмен...
Напиши коментар »
(2)
1
Този селяк служи в подразделение на моята строителна бригада в Ст. Загора. Беше редови трудовак, оръжието с което служи две години беше крива и права лопата. Сега той ли ще каже какви самолети да купим ? Ще позная от първия път, той ще каже, че трябва да купим самолети трета ръка, но задължително произведени не в Русия. Лошо е когато има комбинация между права лопата и кофпомпа.
2
не МИГ,че в бързината могат да минат за руски.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Нидал Алгафари
Нидал Алгафари
режисьор, продуцент
Става на: 52 години
Светослав Гаврийски
Светослав Гаврийски
финансист, бивш управител на БНБ и министър на финансите
Става на: 69 години

Истинската жена е позитивна. Винаги гледа напред. Дори когато паркира!