ИСКРИ В ЕФИР! Бивш министър и синдикалистка в горещ спор за пазара на труда! Има ли нужда от инженери и тайландски масажистки

Икономика

ИСКРИ В ЕФИР! Бивш министър и синдикалистка в горещ спор за пазара на труда! Има ли нужда от инженери и тайландски масажистки

16410
на 30.04.2018
ИСКРИ В ЕФИР! Бивш министър и синдикалистка в горещ спор за пазара на труда! Има ли нужда от инженери и тайландски масажистки
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Голям спор се заформи по Би Ти Ви между бившата социална министърка Христина Христова и икономическия съветник към КТ "Подкрепа” Ваня Григорова. Причината за размяната на реплики - пазарът на труда.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

"35 000 души са намерили работа от началото на годината. Безработните са около 220 000 души. Това е един резерв, който трябва да се използва. Обърнатият тренд от 2017 г. – от пазар, който е донор на работна ръка, ние търсим работна ръка – оператири на машини и съоръжения, в туризма, в IT сектора, медицинския сектор... Хора в трудоспособна възраст напуснаха страната, за да търсят по-високо заплащане на работата си", каза Христова.

Това не се хареса на Григорова, която остро реагира на думите й: "От колко инженери имаме нужда? Не от тайландски масажискти, а от инженери. Когато приближени до вас фирми търсят такива масажистки, говорите неистини. Вашият коментар е, че има дефицит. Спрете да говорите глупости! Позволявате си да пишете политики, а не сте запозната със статистиките".

Според Григорова, в момента в IT сектора се търсят вносни кадри, а в същото време у нас над 200 души с такава специалност са безработни и са регистрирани в бюрата по труда: "Заплащането не е адекватно и не искат да работят", отбеляза тя. Заявките на работодателските организации били за 500 000 вносни работници. Това щяло да доведе до дъмпинг със заплатите на българските работници, изрази своето опасение тя.

"Минималната работна заплата в последните 10 години се е увеличила с 93%. Едва ли в тези години се е вдигнала производителността с 93%. Догонването на другите с доходи е сложен", отсече пък Христова.

Бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, който сега представлява Съюза за стопанска инициатива, също бе гост в студиото: "Разрушихме всичко, което имахме. България не беше най-бедната страна при социализма. С една дивашка приватизация позволихме на силните на деня да разсипят всичко. Бизнесът може да се оправдава. Работещите са все по-малко, това е най-големият проблем – липсата на работна ръка и на квалифицирани работници. Стартирахме лошо и резултатите са видими. Полша, Чехия, Унгария са по-добре от нас, защото те запазиха индустрията си".

"В България има огромен недостиг на работна ръка. Имаме два сектора, които са конкурентно способни – ИТ-сектора и селското стопанство. Живеем в свободен европейски пазар и български работни може да отиде да работи в Гърция. Ние трябва да направим така, че както български работници ходят в чужбина, така и работници от чужбина да идват да работят у нас", допълни Найденов.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО) СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК