БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Кабинетът решава кога и как родените след 1959 г. ще решават за НОИ

Само в ПИК
Кабинетът решава кога и как родените след 1959 г. ще решават за НОИ
Автор: ПИК
Дата
Дата
4586
Коментари
2
Кабинетът решава кога и как родените след 1959 г. ще решават за НОИ

ГЕРБ оставя вратичка правителството да дописва скандалните пенсионни промени за избора къде да се осигуряват българите - само в НОИ или и в частен пенсионен фонд, пише в. "Сега". Българите, родени след 1959 г., които се осигуряват в момента в универсален пенсионен фонд, ще могат да изберат еднократно дали да се прехвърлят само в НОИ. Как ще става това обаче ще реши Министерският съвет в подзаконов нормативен документ, който тепърва ще се пише. Този текст е приет незабелязано на второ четене в бюджетната комисия чрез промяна на една цифра и се видя едва от доклада на заседанието, разпространен късно вчера след обяд. Новият текст отваря възможност пред управляващите да поставят редица условия за начина, по който всички българи трябва да заявят къде искат да се внасят осигуровките им.

Опасенията на експертите бяха дали промените няма да бъдат разширени, като се предвиди всички родени след 1959 г. да заявят изрично, че искат да останат в пенсионен фонд, а ако не се определят, да бъдат прехвърлени автоматично в НОИ. Сега такъв режим се предвижда за хората, които ще започват първа работа, като срокът да направят избор е 1 година. Ако не изявят волята си изрично, ще бъдат директно прехвърлени в НОИ. В текстовете се предвижда изборът да се прави веднъж в живота и да не може да се променя, ако човек размисли след години. "Имам информация, че всички осигуряващи се българи ще трябва да потвърдят, че остават във фонда си, иначе ще бъдат автоматично прехвърлени в НОИ", заяви Владимир Каролев, съветник на икономическия министър. Това би довело до невероятен хаос и опашки пред НОИ. В тази посока са подозренията и на пенсионните фондове.

"Бих искала да видя дали са верни декларациите на управляващите, че няма да е необходимо клиентите на универсалните пенсионни фондове да правят каквото и да е, ако искат да запазят сегашната схема на осигуряване. Да не се окаже, че се предвижда нещо друго, защото един от смущаващите текстове в този закон е алинея, в която пише, че цялата процедура за това как ще се извършва изборът от хората щяла да бъде разписана в наредба на Министерския съвет, която не сме видели", коментира и шефът на пенсионен фонд "Доверие" Даниела Петкова пред "Офнюз". Междувременно става все по-трудно да се прогнозира какво точно ще приеме днес парламентът и дали въобще ще се стигне до второ четене на промените в пленарна зала. Вчера от Брюксел премиерът Бойко Борисов заяви, че е наредил на финансовия министър да му подготви предложение, според което изборът няма да е еднократен, а ще може да се ревизира. "Не знам срещу какво ще се протестира - че даваме демокрация. Единственото, което виждам, че може да имат основание, е, че ако веднъж от частния пенсионен фонд отидеш в НОИ, след това не можеш да се връщаш. Затова съм възложил на финансовия министър да ни подготви и да ми предложи в най-кратък срок и това решение", разясни премиерът. Вкарването на подобни текстове в пленарна зала обаче би било в нарушение на правилника на парламента, защото те не са само техническа редакция, а променят смисъла на закона.

"Ако допускаме, сега не му харесват на даден човек или не е убеден, че в този пенсионен фонд правилно и сигурно парите му се управляват, да отиде в НОИ. Хубаво, но след една година или две види, че някой пенсионен фонд много добре работи и дават по-голяма ликвидност, по-голяма доходност на парите, да има възможност да се върне обратно. Ето, това само не е предвидено, което аз с две ръце бих го подкрепил", разви идеята си премиерът. Борисов съобщи още, че се е разбрал с лидерите на БСП Михаил Миков и на ДСБ Радан Кънев да обсъждат пенсионната реформа и след коледната ваканция. Макар това да не означава обезателно, че днес няма да има гласуване, това изявление веднага породи слухове сред депутатите, че промените ще бъдат изтеглени. Умишлено или не, премиерът обърка универсалните фондове с професионалните.

"Пенсионните фондове, които би трябвало вече да започнат да изплащат пенсиите, не са в състояние - могат да изплатят съвсем малки суми. Предлагам и предложих всеки да има право на информиран избор - да прецени дали в НОИ, дали в частен пенсионен фонд. Това е демокрацията", обясни Борисов в Брюксел. Проблеми с изплащането обаче имат професионалните фондове, а ключовите промени за избора касаят универсалните. "От случая с КТБ си направих извод - когато нещо става автоматично и безконтролно, в един момент дори стабилна институция като БНБ се оказа, че не контролира, както трябва", заяви Борисов. Според него Комисията за финансов надзор, която контролира пенсионните дружества, би могла да установи дали те разполагат с достатъчно средства и дали правилно работят с тях. "Ако не оттеглите това предложение, управлението на втория кабинет на г-н Борисов ще бъде обречено на недоверие и неуспех", заявиха вчера от Реформаторския блок. "Правото на избор е еднократно в посока от частните фондове към солидарния фонд, тъй като в солидарния фонд няма лични сметки, вие не можете да преместите нашата сметка там и след това да я върнете обратно. НОИ е солидарна система, те не инвестират. Там тези пари, които влизат този месец, се харчат следващия месец. Това е съвсем друг тип фонд, така че движението към него няма как да запази личната партида", разясни пък Калфин. Снощи пред МС се проведе и протест срещу готвените пенсионни промени.

Напиши коментар »
(2)
1
Къде е електра бе?
2
пак шикалкавене- ЗАЩО В ЧАСТНИЯ ФОНД ЩЕ СЕ УДЪРЖАТ 27 ПРОЦЕНТА И АКО ЧАСТНИКА СЪБИРА ,СЪБИРА И ПОСЛЕ ЦЕЛИЯ ФОНД ИЗЧЕЗНЕ КАКТО БЯХМЕ СВИДЕТЕЛИ С ПРИВАТИЗАЦИОННИТЕ ФОНДОВЕ
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Димитър Липовански
Димитър Липовански
режисьор
Става на: 65 години

- Докторе, трябва ли да откажа цигарите и алкохола? - Разбира се! Нали ви казах това още миналия месец! - Помня, но просто се надявах, че през това време науката е напреднала!