Вход
София
Времето в София 24 o C

Какви бяха учителските заплати по времето на социализма

Какви бяха учителските заплати по времето на социализма

на 08.03.2017
8076
35
Какви бяха учителските заплати по времето на социализма
Автор: ПИК
08.03.2017
35
8076

През 1978 г. началната заплата на учител с висше образование е 120 лв. След голямото увеличение на цените през следващата година учителската заплата на млад висшист със стаж от 1-3 години вече е 155 лв., а на педагозите с полувисше образование месечното възнаграждение е 135 лв. Тези първоначални възнаграждения се запазват до края на социалистическия период. Към 1989 г. заплатите на учителите с около 10-годишен стаж са съответно 165 лв. за полувисшисти и 190 лв. за висшист.

Средната заплата за страната за 1989 г. е 274 лв.

Учителите и тогава, както и днес, са били с ниско заплащане, но са се ползвали с много по-голямо уважение и авторитет от страна на учениците и техните родители.

Сподели:
свързани новини
Спомени от соца: Когато нямаше химикалки и пишехме с мастило Спомени от соца: Когато нямаше химикалки и пишехме с мастило
Родители да висят цяла нощ на опашка, за да запишат...
на 19.07.2016
При соца спекулантите ги пращаха в Белене При соца спекулантите ги пращаха в Белене
Измина четвърт век, откакто социалистическата планова...
на 06.09.2016
Спомени от соца: 10 години чаках ред за трабант  Спомени от соца: 10 години чаках ред за трабант
Да имаш лека кола при социализма, беше нещо сложно и...
на 06.02.2017
Напиши коментар »
(35)
1
А защо не пишете какво можеше да се купи с тези пари. С три по 20 лева ходехме на почивка. Толкова беше стойността на картата за почивка за семейство с две деца за 14 дни.
2
И друго нищо нямаше по магазините. Затова Ви оставаха парите. Просто нямаше какво да се купи.
3
И УВАЖЕНИЕТО ИМ БЕШЕ ТОЛКОВА, СЛЕД КАТО ЧИСТАЧКАТА БАБА КЕРА ВЗЕМАШЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТЯХ, ЗАЩОТО БЕШЕ ПРОЛИТАРИЯТ.. 120лв. А ЕДИН 19 ИНЧОВ РУСКИ ЕЛЕКТРОН БЕШЕ 1000лв. ЯПОНСКИ ОТ 3000 ДО 4000ЛВ, ЗАВИСИ КАК НАМЕРИШ ДОЛАРИТЕ..
4
Ти май само на почивки си бил през другото време си ял опинците на комунягите!
5
КОМУНЯГА И ТО ПРЕБОЯДИСАЛ СЕ,ТЕ УПРАВЛЯВАШЕ И ДО НОВА ГОДИНА,НО ТОГАВА МЬЛЧА! .УСТАТА ТИ Е БИЛА ЗАЕТА,ВЕРОЯТНО.ОЩЕ ПО ВЕРОЯТНО Е,ЧЕ ТИ НЕ СИ НАУЧЕН ДА МИСЛИШ,А ДА МРАЗИШ.НИЩО ТО ВЕЧЕ ТОВА Е МОДЕРНО,КАТО В АМЕРИКА.И ТАМ СА НАУЧЕНИ ДА МРАЗЯТ КОМУНИСТИ,НО ОТ СТРАХ.ПРЕДИМСТВАТА СА СМАЗВАЩИ,НО НЕ ОТТЬРВАТ НА ЯСТРЕБИТЕ.НО ЛОГИТА СЛЕДВА СВОЯ ПЬТ,С ТИЯ ЧОВЕКОНЕНАВИСТНИЦИ И ТЯХНОТО ГОСПОДСТВО Е СВЬРШЕНО.ИЛИ СИ КРОТУВАТ В ИЗМИСЛЕНИЯ РАЙ,ИЛИ ОПЕЧЕНИ ВЬГЛЕНИ,ЗА РАДОСТ НА ПОРОБЕНИТЕ ИНДИАНЦИ!
6
При социализма начална учителска заплата – 165лв., сега при благоденствието на демокрацията – 450лв. При социализма билетчето за градския транспорт бе – 0.06лв., сега при благоденствието на капитализма билетчето е – 1.60лв. „Прогреса” наистина е потресаващ! Моля посинелите тролчета да започнат да с помията - сега:)
7
През 80 -те години получавах около 500 лева заплата. Бензина беше около 32-33 стотинки, хляба 20-30 стотинки, сиренето 2-3 лева, самолетния билет до Бургас 15 лева, а до Варна 20 лева, т.е. приравнена към днешните условия заплатати ми е била 2500 - 3000 лева. За държавен служител, дребен началник.
8
Дипломиран учител с висше образование започваше със 120лв. и можеше да стигне тавана от 225лв.при минимум 25г.стаж.В същото време работниците с 8-ми клас вземаха много повече.Обучавахме ги в ПУЦ и за 2г.се сдобиваха с диплома за средно образование и драстично увеличена заплата.Всичко бе част от комунистическата стратегия-да се унижи и унищожи интелигенцията.По времето на Ив.Костов освен,че всички пенсиите бяха занижени с 50%,то и учителският труд бе понижен от втора в трета категория.Обидно е!!!
9
А и тока бе десетина пъти по- евтин...
10
Уважаеми въздишащи по СОЦА хора, тогава сте били млади и всичко е било прекрасно, НО щом като е било толкова ЗАЩО СЕ СКАПА, ЗАЩО И ВАШИТЕ ЛЮБИМИ РУСНАЦИ СЕ ОТКАЗАХА ОТ ТОЗИ ХУМАНЕН СТРОЙ??? ВИНАТА СИ Е У НАС., защото сме тарикати, без чувство за любов към България.....2000000 люде се ИЗНИЗАХА от държавата , а земята ни пустее...?
11
Но тогава учителите нямаха нищо общо с недорасляците,които сега се наричат учители.Аз още помня поиме моите учители и от гимназията и ако все още срещам някой по улицата,веднага отивам принего да сикажем някоя човешка дума.Не знам защо,но повечето съдени за педофилия чета,че са учители.Защо ли??!
12
На мен килерчето ми е пълно с лютеница ... а-a-a, току що прелетя един слон! Този път БМБ няма да ме излъже, има толкова много идиоти в България - те да гласуват за ГЕРБ... ======== Всички комунисти са умствено изостанали хора! Какво му се е случило на Бойко Методиев Борисов в детството, че сега навсякъде се гушка, прегръща и пуска ръце? КОМУНИСТЪТ Борисов не е нито генерал, нито доктор, а и политик не е... Напуска пожарната с чин майор, следва СТАЖ при МУТРИТЕ и след това без да завърши Генералщабна академия, а без завършване на такава, никой в света не може да стане генерал, с "царски" указ го правят оперетен "генерал" ! Единият се мисли за цар, а другият за генерал! През периода 1985-90 г., според стилизираната му автобиография, Бойко е станал кандидат на науките, сега малък доктор, а за това се изисква т.нар. кандидатски минимум, включващ и изпит по чужд език. А Бойко не знае чужд език. А и къде са НАУЧНИТЕ трудове на доктор Бойко? Да прочетем и научим нещо и ние, които сме без титли... Да си го кажем направо - Бойко Методиев Борисов е неук. Почти цяла България (+ РУМЯНА БЪЧВАРОВА, ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА, МАРТИН ДИМИТРОВ, РУМЕН ХРИСТОВ, БОРЯНА ДИМИТРОВА и други "хубавци") говори като него: ще биемЕ, можемЕ да си го позволимЕ, а и да ви го нач у камe, докато ви грабимЕ... Всички знаят, че бившият премиер на България КОМУНИСТЪТ Бойко Борисов е бил охранител, макар че мнозина се опитват да забравят, че той е бил част от групировката СИК. Днес половината от нейните членове са избити – повечето от убийствата стават, докато КОМУНИСТЪТ Борисов е главен секретар на МВР и досега не са разкрити. Другата половина от СИК въобще не бе разследвана, с изключение на братята Маргини... КОМУНИСТЪТ Бойко Методиев Борисов най-много го е страх да не разберат хората какъв страхливец е ! Избягал от жена си и детето си. Избягал от мутрите. Избягал от кметуването на София и от първия, че и от втория си мандат. Сам като куче заобградено от хищни котараци. С изкуствени пиар снимки от режисирани Коледни вечери за пред публиката. Изпитвам истинско съжаление към този нещастен, объркан и страхлив човек. Дано намери утеха ! Ако ще да е и в Симитли...
13
Нямаше преподаватели с" полувисше" .За всички хуманитарни и точни науки.От първи клас,до ВУЗ преподаватели бяха със висше образование,по съответния профил.Първо, некоректно се посочват винаги данни между 70- максимум 80- те на миналия век.Защотослед 80 година, България дръпва рязко напред.И по промишленост,и в селското стопанство.Огромен износ.Почти нулева безработица.Огромни капиталовложения в инфраструктура, заводски строежи,общинско жилищно строителство.Елементарно манипулиране на младото поколение.Ето,вижте с какви нищожни заплати са живяли при Социализма.Да,вярно е,ако съпоставим 240 лева,със сегашните примерно 600.Звучи стряскащо.Но каква е потребителската кошница,тогава и сега? Там дайте цени! Някой посочи цената на билетите.При шест стотинки 1989 година,може да закупиш Четири хиляди билета!!! При цена на ток, - 0,02 лева/ квт.ч,колко киловата ще може да платите със 240 лева,без да има ДДС, такси пренос- превоз и други шашми.Със петдесет спестени минимални заплати,се купуваше жилище. Стандартно,панелно( а по - късно и пълзящ кофраж-) жилище между 87- до 93 кв.М Сега с колко заплати от 600 лева,ще закупите жилище?И дървените глави веднага опонирахт..Ама нямаше коли,банани,и телевизори.Абе,дядо ви,като се е бръснел с брадвата,и вие ли се бръснете така? Щяхме да имаме и коли,и бяла техника.Всичко!Защото западният бизнес търси терени.И не му пука за политика.Щом имаш топки,и си защитаваш територията,но ми предлагат да търгуваме изгодно и за двете страни,няма проблем.Но да те пусна,да ми грабиш злато, рудни изкопаеми,вода,ток,да няма наша банка?Не става.Ето ти,една Швейцария на Балканите.И съм абсолютно сигурен,че щяхме да бъдем.Затова ми е болно!Не ми пука нито за леви,нито за десни! Боли ме душата,за съсипаната и ограбена душмански Родина.
14
Веске като ти го набия в червения ан*ус, и ще станеш Адолфина, дето лапа и гълта!
15
в Америка на такива като теб им казват Крейзи !
16
Нане Вуте не си прав, аз съм бивш кадър с полувисше образование от Институт за детски и начални учители гр.Добрич/ Толбухин/ и през 1977 год .пише в трудовата ми книжка заплата 135 лв За стандарта който имаше тогава си бяха доста пари.
17
Едно време с 200 лв. можеше да се живее. Сега с 4 пъти повече т.е. 800 лв. трудно!
18
Едиn учител по БЕЛ, Математика и т.н. има за месец 80 часа. Ако 160:80=2 лева за редовен час. Над норматива часът го наричат лекторски. А лекторския час през соца беше 2,20 лева - значи 10% повече-нормално. СЕГА ОБАЧЕ ЕДИН РЕДОВЕН ЧАС Е ОКОЛО 10 ЛЕВА, ЛЕКТОРСКИЯТ 5,50. НАВСЯКЪДЕ В СВЕТА ИЗВЪНРЕДНОТО СЕ ПЛАЩА ПО-ДОБРЕ, КАКТО И ПРИ СОЦА. НО СЕГА tuk Е СМЕХОРИЯ.
19
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
20
Голяма част от даващите оценки за жизнения стандарт при социализма са родени след Московската олимпиада-1980.И преразказват опорни точки или перифразират приказки уж от баба и дядо.Далеч съм от мисълта, че всичко бе мед и масло.Не може да се отрече дефицита, особено на битова електроника и коли Досадното идеологизиране на всичко,натрапването на определени ценности бе също неприемливо..За съжаление, днес нещата отново се повтарят, но с обратен знак..Но срещу това имаше социална сигурност, работеща държава,безплатни и качествени здравеопазване, включитено стоматологични услуги,безплатни лекарства за деца до 5 години.С други думи-структурирана, модерна промишлено-аграрна държава, която имаше нужда от козметичен ремонт и мисля,че прехода щеше да бъде различен.И като цена, и като резултати.
21
Много полемика, много работа. Аз пък ще припомня само следното: след промените по официални данни на ЦРУ и на българската статистическа служба 94% от българите са имали СОБСТВЕННО ЖИЛИЩЕ и не са живеели под наем. Та не знам как точно някои хора правят сметки и плюнчат моливите си... Идо ден днешен който се интересува може да проучи колко хора са си купили ново жилище след 1990г и да сравни с броя на жилищата в страната. А иначе това за учителските заплати е вярно. Не бяха голема работа. Но е вярно и това за цената на картите за почивка. Вярно е и че минаваха подвижни болнични фургони по 2 пъти годишно по училищата, вярно е и че гладуващи деца и възрастни нямаже. НЯМАШЕ! А сега чета официални данни че всяко 4-то дете е с недохранване. Голям прогрес. Дума няма.
22
От 1962 г. до 05.02.2010 г. съществуваше Висша Атестационна Комисия (ВАК), която присъждаше научните степени и звания. Лицето Бойко Методиев Борисов не фигурира в базата данни на ВАК! Изненадаа! Май ще стане като с дипломата на гуруто му - Бай Тодор Живков. Или ше изфърчи от пожарникарския му маркуч, ако въобще е имал среща с такъв, освен в мокрите си сънища, та сега ни го навира в очите - навсякъде пръв влизах! - реве сега Боцко.
23
плюс 20 лв за клас квалификация
24
Млад лекар започваше със 170 лв. през 80-те.Максимумът беше 250 за гл. лекар на болница-след 15 г. четене за 2 специалност. А оня дърталан с 500 лв е бил с ПУЦ. Толкова получаваха бачкаторите,незавършили 8-ми клас!.Гиди комуняги,десари нелустрирани.
25
Айде малко мисъл да вкараме - да, билетчето беше 0,06лв., но всички бяхме накачулени в старите автобуси защото нямаше леки коли. А сега с автобуса са предимно ученици и пенсионери и то не за 1,60лв. Другите са по един в кола и не можеш да пресечеш улицата от трафик. И как да ти стигат парите като ходиш за хляб с колата, а тя е скъпо удоволствие. Айде ако обичате да не сравняваме!
26
До коментар 2 - Е по това време и на запад от нас нямаше смартфони и лед-телевизори.Имахме достатъчно за да бъдем щастливи.......
27
Заплатите на учителите бяха както на инженерите и на останалите вишисти. Само че нямаха никаква отговорност и имаха дълги отпуски.
28
Заплатите на учителите бяха както на инженерите и на останалите вишисти. Само че нямаха никаква отговорност и имаха дълги отпуски.
29
Дъщеря ми е млада учителка с ъс заплата 600 лева и диплома от Соф. университет.Излиза от дома си в 7.00 ч.и се връща в 19.00ч.Всеки ден освен преподаването разправий хиляди с ученици не посещаващи у-ще, родители , деца съдс специални потребности , побойници и тн.. и. тн.Едно време имаше различни училища според различните деца - такива , които неучат , ТВУ, за бавноразвиващи се и за нормални деца.Имаше ред и средното образование беше на завидно ниво... .
30
ZASHTO NIKOI NE PITA KATO E BILO TOLKOVA PREKRASNO, ZASHTO DRUGARITE SAMI GO RAZVALIHA I HUKNAHA DA LAPAT LAKOMO.
31
За тези пари се предлагаше квартира с още 2-3семейства с обща. баня. Храната беше в столова, където се редехме по един час. Въпреки това не всички можеха да си го позволят. Ако днес ви предложат такива "екстри" едва ли ще ги приемете.
32
Нищо от това което пишете,не е по-важно от следното: Тогава,пътувайки за морето,можех да си направя палатката под табелката на Каспичан и да си спя спокойно с дъщеря ми,която сега гласува за Бойко.А иначе се е описала с камери и СОТ-ове. 2 пъти я обират и крадат и сега ще се изнася от страната.С 2 думи-взехте ми спокойствието и свободата,е бал съм ви демокрацията...
33
Със 120 лв. заплата навремето, от които с 60 лв. изкарвали почивката. Сега средната работна заплата на учителите е 1020 лв., от тях 220-240 лв. е почивката по НОИ. Направете сметката!
34
Защо ли при постоянно увеличавани заплати, учителите не печелят уважението на учениците и родителите? Сега пари имат, но авторитет нямат. За себе си имам отговор и той е, че децата знаят повече от тях. Така, както аз не мога да уважавам началника си, който не знае дори колкото мен, така е и с учителите и учениците.
35
заплатата беше 110 лв и 15 лв от бай ТЖ!!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Противопоказания.
- Е, успя ли да си поставиш зъбни импланти?
- Не. Докторът ми откри много сериозни противопоказания.
- Какви?
- Липсата на нужната сума пари!

няма нови новини
Днес: 158
hot
най-четени новини в момента
сега
2752
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ отговори на БСП за лятната ваканция на депутатите: Популизъм! (ОБНОВЕНА)
x
НАЗДРАВЕ! Алкохолът е полезен, предпазва сърцето
x