Как да заделяме пари, когато доходите не са високи?

Само в ПИК
Как да заделяме пари, когато доходите не са високи?

Ниските лихви не стимулират да се държи малка сума на влог

Автор: ПИК
Дата
Дата
4680
Коментари
2
Как да заделяме пари, когато доходите не са високи?

Броят на депозитите у нас намалява, но сумите на влог растат. Най-много са се увеличили депозитите от над 1 милион лева, показват данните на БНБ. На този фон малките - до 2500 лева, намаляват.

В 716 сметки у нас има депозити от над 1 милион лева. Спрямо миналата година броят им се увеличава с една четвърт, съобщи БиТи Ви. 

Все повече са и гарантираните спестявания, макар и с по-малки суми - с около 15 на сто се е увеличил броят на депозитите между 200 и 500 хиляди лева.

Малките спестявания, които са най-масови, обаче намаляват - депозитите до 1000 лева са с над 6% по-малко на брой, свиват се и влоговете до 2500 лева. 

Едно от възможните обяснения е, че ниските лихви не стимулират да се държи малка сума на влог.

 

Как да заделяме средства, когато доходите не са високи?

С доходите у нас за Магдалена Велкова да заделя, означава да се лишава. Затова и опитите й да спестява са без успех - предпочита да трупа спомени, отколкото бели пари за черни дни.

„Всеки месец изниква или море, или някой уикенд, всеки път си казвам: Хайде другия месец и така трета година не го завършвам този ремонт. Ходя и на курсове и образованието сама си поех. Заделям за тези неща, но на момента не са спестявания, а веднага, когато си получа заплатата, отиват за това и няма как да стане”, обяснява тя.

Не такъв обаче е съветът, който консултанти по лични финанси дават. Според тях най-напред трябва да платим на себе си.

„Когато вземем заплата, трябва веднага да отделим - кой колкото може – 5-10%, и да я забравим, а не в края на месеца, когато са минали всички разходи, да се опитваме да заделяме или не”, посочва Стойне Василев - личен финансов консултант.

Колкото по-късно започнем да пестим, толкова по-голям процент от доходите си е добре да заделяме, казват експертите. Смятат, че малките депозити намаляват заради ниските лихви, тъй като доходността е почти нулева при влог от 1000 лв. Според банкери това не е единствената причина - все по-често правим дълго отлагани покупки.

„Когато парите все едно не ти носят доход, казваш: По-добре да си купим нещо, от което имаме нужда или нямаме нужда. Така или иначе има оживление в икономиката,има оживление в потреблението, това са естествени процеси”, посочва банкерът Левон Хампарцумян.

Така, ако малките депозити отиват за потребление, всъщност е добра новина за икономиката ни.

Според консултантите това е правилният разчет на заплата от 1000 лева: Най-напред трябва да заделим 100 лева за черни дни, от останалите за кредити и стоки на изплащане най-добре е да не отиват повече от 20 на сто, а за храна и сметки още една трета от доходите. 

 

Напиши коментар »
(2)
1
ЛЕВОН ЩО НЕ ЗЕМЕ ДА СЕ...ГРЪ...ДИВАК НЕДЕН
2
Спестявайте от закуски, и ей го милиона.
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
д-р Ангел Кунчев
д-р Ангел Кунчев
епидемиолог №1
Става на: 58 години
Емил Хърсев
Емил Хърсев
финансист
Става на: 56 години
Павел Писарев
Павел Писарев
публицист, бивш генерален директор на БНТ
Става на: 83 години

- Как полицаят пие "средно кафе"?
- Нарежда три чашки една до друга и пие от средната.