Как да заделяме пари, когато доходите не са високи?

Само в ПИК
Как да заделяме пари, когато доходите не са високи?

Ниските лихви не стимулират да се държи малка сума на влог

Автор: ПИК
Дата
Дата
4764
Коментари
2
Как да заделяме пари, когато доходите не са високи?

Броят на депозитите у нас намалява, но сумите на влог растат. Най-много са се увеличили депозитите от над 1 милион лева, показват данните на БНБ. На този фон малките - до 2500 лева, намаляват.

В 716 сметки у нас има депозити от над 1 милион лева. Спрямо миналата година броят им се увеличава с една четвърт, съобщи БиТи Ви. 

Все повече са и гарантираните спестявания, макар и с по-малки суми - с около 15 на сто се е увеличил броят на депозитите между 200 и 500 хиляди лева.

Малките спестявания, които са най-масови, обаче намаляват - депозитите до 1000 лева са с над 6% по-малко на брой, свиват се и влоговете до 2500 лева. 

Едно от възможните обяснения е, че ниските лихви не стимулират да се държи малка сума на влог.

 

Как да заделяме средства, когато доходите не са високи?

С доходите у нас за Магдалена Велкова да заделя, означава да се лишава. Затова и опитите й да спестява са без успех - предпочита да трупа спомени, отколкото бели пари за черни дни.

„Всеки месец изниква или море, или някой уикенд, всеки път си казвам: Хайде другия месец и така трета година не го завършвам този ремонт. Ходя и на курсове и образованието сама си поех. Заделям за тези неща, но на момента не са спестявания, а веднага, когато си получа заплатата, отиват за това и няма как да стане”, обяснява тя.

Не такъв обаче е съветът, който консултанти по лични финанси дават. Според тях най-напред трябва да платим на себе си.

„Когато вземем заплата, трябва веднага да отделим - кой колкото може – 5-10%, и да я забравим, а не в края на месеца, когато са минали всички разходи, да се опитваме да заделяме или не”, посочва Стойне Василев - личен финансов консултант.

Колкото по-късно започнем да пестим, толкова по-голям процент от доходите си е добре да заделяме, казват експертите. Смятат, че малките депозити намаляват заради ниските лихви, тъй като доходността е почти нулева при влог от 1000 лв. Според банкери това не е единствената причина - все по-често правим дълго отлагани покупки.

„Когато парите все едно не ти носят доход, казваш: По-добре да си купим нещо, от което имаме нужда или нямаме нужда. Така или иначе има оживление в икономиката,има оживление в потреблението, това са естествени процеси”, посочва банкерът Левон Хампарцумян.

Така, ако малките депозити отиват за потребление, всъщност е добра новина за икономиката ни.

Според консултантите това е правилният разчет на заплата от 1000 лева: Най-напред трябва да заделим 100 лева за черни дни, от останалите за кредити и стоки на изплащане най-добре е да не отиват повече от 20 на сто, а за храна и сметки още една трета от доходите. 

 

Напиши коментар »
(2)
1
ЛЕВОН ЩО НЕ ЗЕМЕ ДА СЕ...ГРЪ...ДИВАК НЕДЕН
2
Спестявайте от закуски, и ей го милиона.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Уютно е на всички, ползващи се с благоразположението ви в началото на периода, но горкò на онези, стоящи в периферията на интересите ви. Не се колебайте да отстоявате истината във вторник и запазете достойнството си, като не се поддавате на провокатори. Бизнес делата ви ще се развиват според очакванията в сряда, без изненади и удари под кръста. Материалната осигуреност ще ви подтикне към разширяване на дейността, правейки удачни вложения. Бъдете достъпни и се радвайте на хубавите мигове, с които животът щедро ще ви дари.
ВИП рожденици
Александър Кипров
Александър Кипров
композитор
Става на: 67 години
д-р Иван Кокалов
д-р Иван Кокалов
вицепрезидент на КНСБ
Става на: 64 години
проф. Боян Биолчев
проф. Боян Биолчев
писател, литературовед
Става на: 75 години

Шефът на хотела върви по коридора и чува от една стая пеене. Обажда се на рецепцията:
- Вие връчихте ли сметката на клиента от 108-а стая?
- Да.
- А защо пее тогава?
- Не пее той. Опяват го.