Как ще се намали тежестта на ученическите чанти…

Само в ПИК
Как ще се намали тежестта на ученическите чанти…
Автор: ПИК
Дата
Дата
2422
Коментари
2
Как ще се намали тежестта на ученическите чанти…

От следващата учебна година може да намалим тежестта на раниците на учениците, обеща министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти.

"В краткосрочен план имаме по-малко възможности за тази учебна година да намалим тежестта на раниците. Можем да го направим за следващата учебна година. Едното е част от учебниците да се отпечатват на по-лека хартия. Ще дадем такава възможност", обясни Вълчев. Другото било да се оптимизира броят на учебниците, помагалата и учебните тетрадки, които очевидно формират голяма част от тежестта.

Той изрази надежда и да се намерят бюджетни възможности, с които да се подпомогнат училищата за закупуване на шкафчета. В момента просветното ведомство води разговори на експертно ниво с Министерството на здравеопазването относно седмичните разписания и това как да се направи така, че да се организират часовете в блокове и средно дневно по-малка част от учебния комплект да носят учениците.

"За тази учебна година можем да препоръчаме на училищата и детските градини да оптимизират броя на учебните тетрадки и помагала. Средната тежест на раницата е 7 кг, от които 2 кг са средно учебниците. Оттам нататък трябва да оптимизираме учебните помагала, тетрадките и всички други неща", посочи министърът на образованието.

Той бе категоричен, че със сигурност има възможност учебните помагала да се оптимизират. Колегите ще формулират такива предложения към училищата за настоящата учебна година, а за следващата ще обмислим нормативни ограничения, обясни Красимир Вълчев.

Още по темата
ЕКСПЕРИМЕНТ! Министърът на образованието мери в ефир ученическа раница! Вълчев прецени: 8-9 кг е! (СНИМКА)
Часовник
12:30
Министърът на образованието Красимир Вълчев измери ученическа раница в ефира на Би Ти Ви, където доведоха момиченце, сложило в чантата пълния комплект от книги. 8-9 кг. е, прецени министърът,...
Напиши коментар »
(2)
1
Абе, ДВМ, оправихте държавата сега с чантите на учениците се хванахте. Ами как не... Нали трябва да отваряте нови фронтове за кражба Мръсна паплач ни управлява. Белене за вас гадове...Огледайте се на какво са научени пишман учениците, не знаят да пишат, да четат, мърсуват, пият, пушат, наркомани са... сега чантите им пречели.
2
Абе какво да се оптимизира?Решението е просто.Учебници в училище за използване там.Учебници в къщи за самоподготовка.В чантите само тетрадки.Така килограмите ще намалеят.Не е нужно сега да се открива топлата вода.Ама ние сме свикнали всичко да правим по най-трудния начин.За това сме на тоя хал.Да ни е гадно,да ни трудно,да ни е мъчно.Е как тогава няма да сме последни в Европа?!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Антоан Николов
Антоан Николов
политик и бизнесмен
Става на: 50 години
д-р Мими Виткова
д-р Мими Виткова
лекар, бивш министър на здравеопазването
Райна Константинова
Райна Константинова
журналист, директор на департамента за радио в ЕС

“Представете си, че сте насред полето и изведнъж зад ъгъла излиза танк. Какво
ще направите…”
(Военен)