Калоян Паргов: След 2 години "Топлофикация" ще е в пълен фалит

Политика

Калоян Паргов: След 2 години "Топлофикация" ще е в пълен фалит

20915
на 30.05.2018
Калоян Паргов: След 2 години Топлофикация ще е в пълен фалит
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

„Топлофикация“ ще бъде в действителен фалит. Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София и член на Изпълнителното бюро на БСП Калоян Паргов по време на кръгла маса на тема „Има ли София интегрирана система за управление на отпадъците?“, съобщава „Фокус“. 

Във връзка с проекта за RDF отпадъци, Паргов коментира: „Освен екологичния фактор, другото притеснение, което имаме всички ние като потребители на „Топлофикация“, която като институция не се радва на особено голямо доверие, е нейното финансово състояние“, каза Паргов. Той отчете, че към момента „Топлофикация“ има дългосрочен дълг към БЕХ в размер на 500 млн. лв, който като допълнително споразумение е разсрочен. Паргов предложи БЕХ да опрости част от задълженията на „Топлофикация“. 

"Няма достатъчно информираност и има ниска степен на доверие към проекта за RDF–отпадъци", подчерта Паргов. Според него е необходима своеобразна информационна кампания, в която да се информират столичани за възможните опции с оглед на по-голяма степен на доверие. 

„Искам да благодаря на всички, които се отзоваха на поканата за тази дискусия. За съжаление представители на други партии, няма. Може би страхът от тази дискусия вече нараства, тъй като този проблем е изключително важен и вълнува голяма част от софиянци, особено всички тези, които живеем в близост до ТЕЦ „София““, каза Паргов и изброи районите „Банишора“, „Света Троица“, централната част и други. По думите му този проблем касае немалка част от софиянци. 
„Има две позиции – едната е, че инсталацията трябва да е в ТЕЦ „София“, а другата - че инсталацията трябва да бъде изградена по друга технология“, коментира той. Председателят на Градския съвет на БСП посочи, че позицията на партията е, че на този етап не са убедени в друга технология или толкова масово популярна, която да се използва и че мястото не трябва да бъде в ТЕЦ „София“, а на площадката при останалите две инсталации. 

„Технологично това може да оскъпи проекта с 10 млн. евро“, обясни Паргов. Според него това е екологичният елемент. 

„Това е основният аргумент и срещу изграждането на подобна инсталация в София особено в централната част, където се намира ТЕЦ „София“. Най-вече притесненията на всички тези столичани е свързан със замърсяването на околната среда и отделянето на фини прахови частици. Разбира се, технологично това донякъде е предвидено в този проект, но гледайки технологията по проекта, се оказва, че има един тип съдеинения – азотните окиси, които считаме, че са най-вредни. Тези окиси трудно се улавят. Те оказват най-голямо въздействие върху здравето на хората. Подобни инсталации, както и плазмените, изискват пречистващи филтри“, коментира Калоян Паргов.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
ПИК TV! ЕКШЪН В ПАРЛАМЕНТА: Депутати се ритаха в кулоарите. Искрен Митов: Грозни сцени и глупост (ВИДЕО) ПИК TV! ЕКШЪН В ПАРЛАМЕНТА: Депутати се ритаха в кулоарите. Искрен Митов: Грозни сцени и глупост (ВИДЕО)
ново
Днес: 90
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК