Кандидатстваме за Европейската купа по автомобилизъм през идната година

Други спортове

Кандидатстваме за Европейската купа по автомобилизъм през идната година

5942
на 18.07.2017
Кандидатстваме за Европейската купа по автомобилизъм през идната година
Автор:   ПИК

България ще кандидатства за домакин на кръг от Купата на Европа на Международната автомобилна федерация за следващата година. Това стана ясно днес на нарочна пресконференция, на която участваха председателят на Българската федерация по автомобилен спорт Владимир Илиев, директорът на предстоящото този уикенд автомобилно състезание по планинско изкачване "Шипка Дамасцена 2017" Милен Узунов, спортният му директор Николай Мончев и трикратният шампион на България по планинско изкачване и миналогодишен победител Любен Каменов.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

От 21 до 23 юли ще се състои петият кръг от планинския шампионат, който ще се протече в два манша. Основното, на което ще наблегнат организаторите, ще бъде високото ниво на сигурността. Според изискванията на Международната федерация са изградени специални зони за зрители и за журналисти, а основната цел е безопасното протичане на състезателния уикенд. За сигурността ще се грижат разпределените в 30 поста маршали (общо 60 на брой).

"Първият старт на състезанието над Казанлък е даден още през 1979 г., което прави надпреварата една от най-богатите на традиции в страната", заяви на пресконференцията председателят на БФАС Владимир Илиев. 

"Състезанието се стреми тази година да постави критерии за автомобилния спорт, които се покриват в Европа и да влезе в семейството на големите като домакин на кръг от Купата на Европа", добави спортният директор Николай Мончев.

На старта на планинското изкачване ще застанат пилотите Любен Каменов (Mitsubishi Lancer Evo IX) и Николай Златков (Audi S1 quattro). За най-добро време с тях ще се борят и състезателите Илия Царски, Христо Манолов и Юлиян Телийски. Голяма изненада сред заявките за състезанието е и името на Пламен Камбуров, който е републикански шампион в дисциплината "Затворен маршрут" в клас "Макси".

Тази година интереса от страна на пилотите към 5-и кръг от планинския шампионат е изключително голям. Над 45 заявки са постъпили в офиса на организаторите.

В събота ще има три тренировъчни манша, а в неделя състезанието е в два, заради увеличената дължина на трасето - от 4300 м на 5100 м. То е с денивелация 5%, има 11 десни, 11 леви, 5 остри, 2 обратни завоя и две "S"-ки и финишира на 500 м. от връх Шипка.

Покрай трасето се очакват много зрители, а стартът на надпреварата е в неделя, 23 юли, от 10:30 ч. Наблюдатели на престижното състезание ще бъдат хърватинът Паро Санжин и словенецът Душан Кобикишек. Председател на спортната комисия ще бъде австриецът Волфганг Зауер.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Радев връчва третия мандат на ИТН - хората на Слави го връщат на мига (НА ЖИВО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Радев връчва третия мандат на ИТН - хората на Слави го връщат на мига (НА ЖИВО)
ново
Днес: 54
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК