Кармену Вела посети уникалния 25-метров графит с царски орли

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Кармену Вела посети уникалния 25-метров графит с царски орли

6830
на 24.03.2015
Кармену Вела посети уникалния 25-метров графит с царски орли
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Европейският комисар по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела посети уникалния 25-метров графит с царски орли, нарисуван на фасадата на столичното 32 СОУ.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Рисунката е направена през лятото на 2012 г. от Българското дружество за защита на птиците и графити артистите от 140ideas в партньорство с училището. Той е част от проект финансиран по програма на ЕС, който завършва в края на 2013г. Графитът е част от информационните дейности по проекта, чиято цел е да се популяризира опазването на един световно застрашен вид птици като царския орел. През 2000 година двойките са били едва 8, преди началото на проекта са били 20, в края на проекта вече са 25-26 двойки, каза Светослав Спасов от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Учени в миналото са броили, че в края на XIX в. имало между 1800 – 2000 двойки от царствената птица. "Ние на този етап нямаме доказателства колко е бил реалният брой, но това е бил широко разпространен вид в цялата страна. Дори вярваме, че орлите на Орлов мост са били царски орли, тъй като те се срещат тук в софийското поле", каза Спасов. Сега царски орли има в Югоизточна България. Причините за изчезването им са много най-вече унищожаване на естествените местообитания, преследването на човека. Спасов разказа за два случая на застреляни царски орли в района на Ямбол. За това те са сезирали компетентните органи и в момента тече разследване на причините. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите решават дали ще имат заседания по време на избори. От Възраждане“: Неможачите, които промениха Конституцията, сега искат да я суспендират (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите решават дали ще имат заседания по време на избори. От "Възраждане“: Неможачите, които промениха Конституцията, сега искат да я суспендират (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 35
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК