Кирил Домусчиев пред ПИК: КРИБ трябва да бъде поканен на разговорите за пенсионната реформа! Готови сме да помогнем с целия ни експертен потенциал!

ЧАС ПИК

Кирил Домусчиев пред ПИК: КРИБ трябва да бъде поканен на разговорите за пенсионната реформа! Готови сме да помогнем с целия ни експертен потенциал!

37081
на 18.12.2014
Кирил Домусчиев пред ПИК: КРИБ трябва да бъде поканен на разговорите за пенсионната реформа! Готови сме да помогнем с целия ни експертен потенциал!

Данните, които изнасят от АИКБ и твърдят, че на базата на тях са най-голямата работодателска организация са пълен фалшификат

Атрактивни Джакпоти и Нови Игри от efbet (18+)

Дебатите около пенсионната реформа се превръщат в една от горещите точки в държавата. По темата се изказаха представители, както на правителството, така и на опозицията.

препоръчано

ПИК потърси мнението на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

 

Интервю на Ивайло Крачунов

 

- Г-н Домусчиев, какво е мнението ви за огромната съпротива срещу пенсионната реформа?

- Аз не считам, че трябва да се говори за съпротива. По-скоро споровете са за това каква реформа трябва да се направи и за анализите и обосновките за нея.

Не е само наше мнение, но гледам и на другите работодателски организации, че не може без знанието на третия партньор да се взимат решения в тази посока и без съгласуване с нас, без съответната обосновка и финансови разчети. Това е нашето мнение.

А дали тази поправка, която касае пенсионните фондове е добра или лоша, правилна или неправилна, просто трябва във времето да се анализира и според нас това трябва да стане във времето до 31 март, а не преди Коледа да се взима решение от парламента по този въпрос.

- Искате да кажете, че не трябва да се бърза с внасянето на поправките?

- Да. Трябва да седнем, както е установеният ред и да се проведе един тристранен диалог. Трябва да се видят разчетите, да се направи оценка на въздействието, да се получат необходимите данни от Комисията по финансов надзор, за да може да се каже кое предложение е правилно и кое не е правилно.

Това е позицията на КРИБ. През последните дни ни обвиниха в какво ли не. Едни казваха, че сме се съгласили, а други че не сме се съгласили. Не. Ние сме за бързи реформи, но всичко трябва да става в рамките на диалога, който трябва да се води между тристранните партньори и трябва да стане на база на някакъв експертен потенциал, който трябва да дойде и от страна на работодателите и от страна на синдикатите и от страна на правителството.

- Множество представители на опозицията твърдят, че чрез поправките касаещи пенсиите се извършва скрита национализация и грабеж. Вашият коментар?

- Аз не мога да коментирам дали това е грабеж или не без да видя конкретни данни и без да съм убеден дали парите биха отишли в НОИ, защото пенсионните фондове предлагат една много добра доходност, докато НОИ не предлага такава висока доходност.

Аз лично не бих си пренесъл моите спестявания за пенсия от пенсионния ми фонд в НОИ. Казвам това като гражданин, но в крайна сметка трябва да има диалог и конкретни данни, за да се види дали това предложение на правителството е добро или не.

Аз намирам един недостатък на базата на изказванията по темата през последните няколко дни. Направи ми впечатление, че има една неравнопоставеност. Дори и да се приеме като решение да могат да се прехвърлят партиди и средства от универсалните фондове към НОИ, защо от НОИ да не могат да се прехвърлят средства към универсалните фондове, когато човек желае да се случи това нещо? Тук има една неравнопоставеност и нещо, което считам, че не е редно.

Има неща, които трябва да се обсъдят. Ние от КРИБ сме готови да участваме с целия ни експертен потенциал в едни такива разговори с нашите партньори - правителство и синдикати.

- Появи се информация, че има брожение в КРИБ относно пенсионната реформа. Каква е истината?

- Въпросът ви е много уместен, тъй като в последните дни имаше много спекулации по темата. Вчера имахме управителен съвет на КРИБ. В крайна сметка с единодушие, целият управителен съвет се спря върху тезата, че ние трябва да бъдем поканени на разговори и, че трябва да получим данни, за да можем да излезем с конкретно становище и предложение за така предложените промени в пенсионната система.

Също така единна е позицията на КРИБ и за това, че не е редно в последния момент да се взимат решения и да не бъдат уведомявани работодателските организации, не е редно да не участваме в диалога. Това е нарушение на европейските принципи и ценности, които са свързани с това, че по важни за обществото закони трябва да има тристранен диалог по установения от закона ред.

- Има ли разногласия в КРИБ?

- Не. Нямаме разногласия. Няма такива глупости от типа, че имаме напуснали членове, обидени и т.н.

КРИБ винаги има една последователна позиция за експертност във взимането на решенията и за диалог. Мисля, че с това нещо темата е приключена.

Не само, че нямаме напуснали членове, но е точно обратното. Имаме една добра новина - вчера имахме рекорден брой заявки за нови членове, които искат да постъпят в КРИБ.

Само вчера успяхме да приемем 28 компании, той като не успяхме да обработим всички заявки. Става въпрос за много сериозни фирми, с общо над 10 000 работещи служители и с над 1 млрд. инвестиции през последните 5-6 години осъществени от тях.

На първо място мога да визирам две много сериозни медии като Би Ти Ви и Нова телевизия, "Свилоза", което е едно много бързо развиващо се предприятие, "Форд Мото Пфое", като водещ дистрибутор на автомобили в България, една от най-големите куриерски фирми "Стар пост", с близо 3000 служители и още доста други сериозни компании.

Интересът за членство в КРИБ е много голям. И това само може да ни ласкае, че си вършим работата по най-добрия начин и помагаме на всички наши членове.

- Вчера от АИКБ излязоха с декларация, че са най-голямата работодателска организация. Как ще коментирате действията им?

 - Моят коментар ще бъде много кратък. Ние в продължение на две години, след провеждане на преброяването, продължаваме да настояваме и да пращаме писма и до Орешарски и след това по време на служебното правителство, но и така не получаваме отговор на въпросите ни по тази тема.

Нека да бъдат извадени папките и след това публично в присъствието на журналисти да бъде извършена една проверка относно достоверността на тази информация и да се види кой кой е! Нека да се огледат всички декларации и пълномощни с които фирмите в България са дали заявка и са потвърдили членството си във всяка една от работодателските организации.

След една такава проверка ще се разбере истината, но за съжаление и при Орешарски останахме без отговор, и при служебното правителство също. Сега сме пуснали такова писмо и до премиера Борисов. Надяваме се на положителен отговор. Вие като Агенция ПИК, като медия, съгласно Закона за достъп до информация също може да поискате да ви се отговори на този въпрос. Надявам се, че поне на вас няма да ви откажат информация, защото е крайно време да се спре със спекулациите и да се види кой кой е.

Нека да се отворят кашоните и папките, за да се види реално коя е най-голямата роботодателска организация и кои организации имат право да бъдат представителни и кои не, за да няма никакви съмнения в представителността на всеки, които излиза да говори пред медиите в дадени тристранни съвети и каквито и да било други.

Данните и таблиците, които изнасят от АИКБ и твърдят, че на базата на тях са най-голямата работодателска организация са пълен фалшификат.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Кристиян Коев пред ПИК TV: ППДБ са като куха лейка - няма нищо в главата, но е хубава и задоволява сексуално! Ако Борисов пак влезе в схема с тях, ще изгуби (ВИДЕО) Кристиян Коев пред ПИК TV: ППДБ са като "куха лейка" - няма нищо в главата, но е хубава и задоволява сексуално! Ако Борисов пак влезе в схема с тях, ще изгуби (ВИДЕО)
ново
Днес: 129
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК