Кирил Домусчиев пред ПИК: 20-30 олигарси в енергетиката, в това число и депутати, рекетират бизнеса и стоят в основата на увеличението на тока! Определени хора подвеждат Борисов с невярна информация!

ЧАС ПИК

Кирил Домусчиев пред ПИК: 20-30 олигарси в енергетиката, в това число и депутати, рекетират бизнеса и стоят в основата на увеличението на тока! Определени хора подвеждат Борисов с невярна информация!

69239
на 19.06.2015
Кирил Домусчиев пред ПИК: 20-30 олигарси в енергетиката, в това число и депутати, рекетират бизнеса и стоят в основата на увеличението на тока! Определени хора подвеждат Борисов с невярна информация!

"Всички работодателски организации в България, единодушно и категорично заявяваме, че не желаем повече да плащаме за кражбите, разхищенията и некадърността в българската енергетика! Не приемаме увеличение на цените на електроенергията за предприятията!". Това заявиха в специална декларация от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Работодателите се обявиха вече срещу планираното поскъпване на електроенергията от 1 юли - между 13% и 20% за преобладаващата част от предприятията в България. Те настояват да се въведат европейските политики и най-добри практики в сектор "Енергетика" (виж в Още по темата).

От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че и той ще се присъедини към протестите, тъй като и той е против увеличаването на тока. Премиерът посочи, че в момента работят с колеги и може би в събота или неделя ще направят съвещание, на което да им постави задачи най-малко да не се увеличава цената на тока. Попитан дали само за бизнеса или и за потребителите, той отговори, че за всички. „Не ги деля много бизнеса и потребителите”, посочи Борисов.

Агенция ПИК се свърза с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

 

Интервю на Ивайло Крачунов

 

- Г-н Домусчиев, четири национално представени работодателски организации в България начело с КРИБ излязоха със специална декларация за злоупотребите в енергетиката. Премиерът Борисов взе отношение и обяви, че и той ще протестира срещу поскъпването на тока. Вашият коментар?

- Няма как премиерът Борисов да не бъде на страната на бизнеса и на потребителите, защото той произлиза от бизнеса и той е плащал заплати и е трябвало да си плаща сметките за тока и знае, че това никак не е лесно. Той много добре знае каква отговорност носи един работодател за своите служители във фирмите.

Неговата позиция е позицията на всеки един нормален човек в тази държава. Ако обърнете внимание на декларацията, с която излязоха днес четирите работодателски организации и по която сме единодушни, ще видите, че в нея ние акцентираме доста подробно върху всички проблеми, които съществуват в нашата енергетиката и насочваме вниманието на обществото към това, че първо трябва да се направят реформи, да се ликвидират дефицитите и да се спрат кражбите и некомпетентността и тогава да се види какви недостатъци има, за да може да се прецени какво реално трябва да бъде увеличението на електроенергията.

В декларацията много ясно се вижда, че ние работодателските организации не делим бизнеса на малък, среден и голям, както се опитаха да ни вкарат в интрига определени политици и лобисти през последната една-две седмици.

- Да, но достатъчно защитени ли са правата на индивидуалните потребители на електроенергия?

- Ние сме загрижени и за крайния потребител. Това ясно личи от нашата декларация.

Няма как да не се отрази на битовия потребител едно драстично увеличение на цената на електроенергията за индустрията.

В крайна сметка всяко едно предприятие ще търси впоследствие резерви как да си оптимизира себестойността и как да може да оцелее. Единственият начин, по който това може да се случи, е със съкращения, закриване на определени дейности и с много сериозни орязвания на потенциала за растеж на работната заплата. Няма как по друг начин това да се случи, като се има предвид проблемът, с който нашата индустрия се бори от години - високата цена на електроенергията и високата цена на природния газ в България, която е по-висока от цената във всяка една друга европейска държава.

Нашата индустрия направи една много голяма инвестиция с цел да може да бъде енергийно ефективна. Така че нека някои хора да не ни говорят, че нашите предприятия трябва да станат по-енергийноефективни! Ние няма как да спрем да работим и да не ползваме електроенергия.

В крайна сметка каквито и инвестиции да са направени, всичко е на предела на възможностите ни. В повечето български предприятия се направиха много инвестиции, за да може разходите за електроенергия и природен газ да бъдат максимално оптимизирани. Оттук нататък няма накъде.

И неслучайно видяхте, че започнаха да валят писма до бюрата по труда и да се предприемат масови съкращения, което е ясен знак, че това нещо няма как да бъде подминато и преглътнато от индустрията, както очакваха определени хора.

С декларацията, която разпространихме, много точно и ясно ние казваме къде са проблемите, а не казваме просто, че цената на електроенергията не трябва да се вдига.

Искаме първо да се направят съответните анализи, да се решат проблемите и тогава да се преценява съвместно с нашите експерти колко и дали трябва да се вдигне цената на електроенергията.

Ние смятаме, че резервите са огромни даже и НЕК да излезе на печалба, без да се вдигат драстично цените на електроенергията.

- Твърдо ли е решена индустрията да излезе на протест следващия петък?

- Индустрията ще протестира на 26 юни с едночасово спиране на производството. Да се надяваме, че през следващите дни няма да се наложи увеличение на тези часове, през които трябва да спре производството.

- Вие казвате, че някои хора и лобисти са се опитали да ви направят интрига с премиера Борисов. Бъдете конкретен и посочете имена?

- Аз казвам, че е направен опит за интрига с премиера, а че определени лобисти и политици се опитаха да заблудят не само премиера, но и обществото, че индустрията е виновна за всичко и че индустрията трябва да преглътне това увеличение на тока като нещо нормално.

Въпросните хора не излязоха с конкретни цифри, а тези данни, които посочиха, бяха толкова неверни, че просто ме беше срам. Излиза, че те просто са или големи лъжци, или са пропуснали часовете по математика в училище.

- Как според вас биха могли да бъдат прекратени кражбите в енергетиката?

- Има много начини. Необходима е воля, за да се направят определени поправки в закони и наредби. Виждате, че в Закона за енергетиката се прие една поправка, която касаеше заводските топлофикации и заводските централи. И в крайна сметка нищо не се случи, защото не беше направена следващата стъпка.

- В чий интерес не беше направено това нещо? И защо индустрията продължава да плаща тези сметки?

- На КЕВР колкото и да се правят на независим орган, му е много лесно всеки един от играчите на пазара да отиде и да си представи сметките, а след това да каже, че трябва да им се плати определена сума. И КЕВР започва да смята и да пита откъде да вземем тези пари. А след това си отговаря - ами тези пари ще ги вземем от бизнеса.

Това не е логично. Смятам, че КЕВР не си върши работата независимо, че е независим орган. Това, че една структура е независим орган не означава, че трябва да бяга от отговорност и от експертността.

- Г-н Домусчиев, кои са сивите кардинали и олигарсите в родната енергетика?

- Вижте, публична тайна е, че поне 20-30 депутати от предишния и сегашния парламент са собственици на голяма част от фотоволтаиците.

 Неслучайно видяхме част от тези депутати да се изявяват по медиите и да говорят за народа и справедливостта в предаването "Референдум".

За тези хора се знае, включително и от журналистите.

Нито един от тези хора, които стоят зад заводските топлофикации и централи и т.н., няма интерес от промяна на статуквото, защото им е много добре бизнесът да бъде рекетиран по този начин с постоянно вдигане на цените и високи сметки, за да може да си получават рентичките от централите, които реално не създават работни места, тъй като се управляват дистанционно.

Към тези централи се плащат огромни средства и сами може да си направите сметка за какви пари и бизнес става въпрос.

- В колко човека е концентриран този сенчест бизнес?

- В ръцете на 20-30 човека. Тези хора са много мощни финансово и нямат никакви съществени разходи и скрупули.

Всички ние трябва да им плащаме, а те да печелят огромни суми. По тази причина не вярвам в независимостта на КЕВР.

Факт е, че се увеличава цената и на компонентата, която касае заводските централи и топлофикациите, които се водят високо ефективни, а също така скача в пъти - от 3 на над 9 лева и таксата, която е за американските централи. Същото важи и за увеличаването на компонентата за зелената енергия.

Така че никой не може да ме убеди, че при положение, че не се издават нови разрешителни за зелената енергия, че тази такса трябва да се увеличава при положение, че нямаме нови мощности. Къде тогава отиват тези пари?

Не сме съгласни да запълваме дупките в НЕК. Там и в БЕХ кражбите продължават. Мога да подкрепя думите си с конкретни данни.

Не виждам в тази посока през последните 6 месеца да са направени реформи в енергетиката и от страна на подопечните й НЕК и БЕХ.

- От кои парламентарни групи са мощните депутати с интереси в енергетиката, за които говорите?

- От всички парламентарни групи.

- Кажете имена?

- Ще ги познаете по изявите им в медиите.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
ПИК TV! Костадинов с култово предложение: ПП да се влее в ГЕРБ, а ДБ - в ДПС (ВИДЕО) ПИК TV! Костадинов с култово предложение: ПП да се влее в ГЕРБ, а ДБ - в ДПС (ВИДЕО)
ново
Днес: 49
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК