Когато цифрите говорят... Българите карат най-старите коли в Европа

Само в ПИК
Когато цифрите говорят... Българите карат най-старите коли в Европа
Автор: ПИК
Дата
Дата
2570
Коментари
7
Когато цифрите говорят... Българите карат най-старите коли в Европа

Българите карат най-старите коли в Европа, показват данни на Европейската асоциация на вносителите на автомобили за възрастта на автомобилите в ЕС през 2016 г. Средната възраст на автомобилите в ЕС като цяло е била 10,7 години, при над 20 години у нас, показват данните на асоциацията.

Само за 10 години рязко се е вдигнала "възрастта" на автомобилите в Европа, като през 2007 г. средната възраст на автомобилния парк на Стария континент е била около 8 години. Експерти коментират този факт със световната икономическа криза, която е накарала европейците да карат за все по-дълъг период автомобилите си.

Средно на 1000 българи се падат около 510 регистрирани автомобила, показват данните на европейската асоциация, при среден показател за ЕС - 573 автомобила на 1000 жители. По данни на МВР - около 40 на сто от автомобилния парк у нас през миналата година е бил над 20 години, при общо регистрирани над 4 млн. автомобила в страната, което означава, че около 1,6 млн. леки коли над 20 години са се движили по пътищата у нас. Едва 17 на сто от колите у нас са били под 10 години.

Само за миналата година у нас са били закупени и регистрирани малко над 26 хиляди нови автомобила при внесени от ЕС над 266 хиляди употребявани коли. За първите осем месеца на тази година у нас са били закупени малко над 4000 нови автомобила, показват последни данни на асоциацията. Регистрацията пък на екологични автомобили у нас е повече от символична: от КАТ отчитат регистрирани 2 474 хибрида (0,08 процента от автопарка) и едва 274 електромобила (0,009 процента от автопарка).

Най-нови коли в ЕС карат белгийците - средно на 7 години, отчитат от асоциацията на автомобилните производители. В Дания, Великобритания и Германия възрастта на автомобилите е средно 8 години, във Франция - 9, Италия - 10, Испания - 11, Португалия и Финландия - по 12 години. Освен в България с регистриран над 20-годишен автопарк, най- стари автомобили като цяло са отчетени в Полша - 17 години, Латвия и Литва - 16 години, Румъния - 15 години, Унгария, Чехия и Гърция - по 14 години и др. Най-много автомобили на глава от населението са маркирани в Малта - 775 автомобила на 1000 души. Следват: Люксембург - 745, Италия - 706, Германия - 600 и др. В Румъния има най-малко автомобили на глава от населението - едва 308 на 1000 души. В Унгария - 377, Латвия и Хърватия - по 390, Словакия - 438 коли на 1000 души и др.

Повече от половината коли в ЕС карат с бензин - 56 процента. Около 40 процента са автомобилите на дизел и едва около 4 процента - с алтернативни горива. В ЕС през миналата година са били регистрирани над 260 милиона нови леки автомобила, плюс около 40 милиона товарни, като по този показател общността е световен лидер пред САЩ, Китай и Япония.

Напиши коментар »
(7)
1
че българите са с най-ниските заплати и пенсии в европейския съюз.
2
Моя автомобил е 16 годишен. Нямам възможност да купя по-нов. Вложил съм в поддръжката му много пари и няма да е обосновано да бъде продаден и да закупя 10 годишен автомобил и да го възстановявам като стария. А за по-нов....не мога и да си помисля. За съжаление живота в България е не е лесен за честните хора, които изкарват прехраната си и заплащат сметките с честен труд.
3
Като гледам как всеки ден в града бръмчат камиони Камаз на по 30 години и бълват облаци черен дим, то тези 20 годишни леки коли са последна грижа.
4
Най-стари коли,най-застаряваща нация,най-бедни,най-болни и изобщо нация ли сме щом мълчим,търпимбогатите да се увеличават,а бедността е спътница вярна на народа?!Народ,който търпи не е народ и си заслужава орисията!!!
5
Тиквоний и той кара 40 г мерцедес,кво ревете?
6
За сметка на това управляващите и роднинските им кръгове във властта ни отсрамват достойно и подобаващо за най-бедна в ЕС страна
7
Миналата събота над 2 часа даваха филм за Северна Корея по БНТ по обяд и там си карат хубави коли нови,да корейски марки неизвестни ама нови,имат и метро в Пхенян с доста спирки,а тука Борисов ни разправя колко уникално е направил метро,а то го има и в хулената КНДР! А колите над 10г са опасни вече за собствениците си,това са над 200000км колкото и да я подържаш си е щайга да не говорим за 20г направо за моргите! То не е виц скоро шеф на БМВ идва в България и като видял колите по нашите пътища казъл леле то половината са музейни експонати не се произвеждат от 1990г просто това е ГЕРБ
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Валентин Танев
Валентин Танев
актьор
Става на: 60 години
Ина Ананиева
Ина Ананиева
треньор по худ. гимнастика
Мимоза Базова
Мимоза Базова
актриса

Защо негрите живеят на юг? 
Защото ако живеят на север, ще трябва да слагат вериги