Вход
София
Времето в София 17 o C

Константин Пенчев: Конституционният съд можеше да де становище за съдебната реформа. Правил го е и преди

Константин Пенчев: Конституционният съд можеше да де становище за съдебната реформа. Правил го е и преди

на 11.10.2015
730
1
Константин Пенчев: Конституционният съд можеше да де становище за съдебната реформа. Правил го е и преди
Автор: ПИК
11.10.2015
1
730

Константин Пенчев, конституционен съдия, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3" и  „Радио К2" коментира актуалните обществено-политически теми.

„На 20 октомври, когато встъпи в длъжност, ще кажа на Мая Манолова „Добре дошла”. Тя е избрана от парламента,” заяви все още действащият омбудсман и вече избран за конституционен съдия от квотата на парламента Константин Пенчев, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита”. Интервюто е първото на Пенчев, откакто бе избран от Народното събрание в четвъртък.

„Когато човек бива избиран за публичен пост, той трябва да търпи гнусотии,” така Пенчев коментира изваждането на стари компромати от страна на лидера на НФСБ Валери Симеонов, по време на обсъждането преди избора му в парламента. Пенчев припомни, че същото се случи и когато бе избиран за омбудсман през 2010, когато от трибуната той беше обявен за „лице на корупцията”. „Все едно да ми кажат, че съм нисък,” коментира доста високия Пенчев.

Пенчев изтъкна, че  подкрепя сегашните предложения за промени в конституцията и че депутатите трябва да покажат отново, че са 184. „Народните прдставители творят законите и трябва да покажат воля. Аз вярвам, че те трябва да приемат тези промени и на второто четене,” заяви Пенчев.

Той изтъкна още, че Конституционният съд е можел да даде становище по промените през септември, въпреки че не се окончателно гласувани. „Има два прецендента от 2003, когато бях депутат и отново искахме промени в конституцията, заради съдебната система, но главният прокурор Никола Филчев сезира Конституционния съд и тогава той изрази предварително становище по нашите предложения и заяви че някои от тях са противоконституционно,” припомни Пенчев.

„През 2006 пък имаше предложения за промени, които да доведат до импийчмънт на тримата големи – главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС. След жалба от Касационния съд, Конституционния отмени и този текст,” допълни новия конституционен съдия.

В този смисъл Константин Пенчев поясни, че от 2003 се бори за съдебна реформа и най-важното е да бъдат изчистени корумпираните хора в системата. Без отговор обаче остава въпроса кой ще ги замени и кой ще назначи нови, сам признава и Пенчев.

Според Пенчев не бива да се правят трагедии от евентуална промяна на текстовете от съдебната реформа между първо и второ четене. „Важното е, че ще има промени в основния закон и стъпки към изчистване на съдебната система.”

Той се съгласи и със становището на главния прокурор Сотир Цацаров, според когото квотата на Народното събрание във Висшия съдебен състав не трябва да включва действащи магистрати. „Те трябва да са професори, уважавани юристи, адвокати. Да представляват независимия поглед.”

„Във всяка институция политиката играе някаква роля. В това число и в Конституционния съд. Пазейки конституцията, той проявява някаква философия. Това е неизбежно,” изказа виждането си Константин Пенчев.

„Като омбудсман беше част от работата ми да се изказвам пряко и остро за съдебната реформа, но като конституционен съдия това не се очаква от мен, но никой не може да ме спре. Дори да изкажа мнението си за даден текст, ако той стане част от закона, аз съм длъжен да се съобразявам с него в съда,” заяви Пенчев в рамките на разговора.

„Не събира ли МВР достатъчно доказателства, прокуратурата и съдът нищо не могат да направят. Изпълнителната власт има определена роля,” отговори той на въпрос на водещата Беновска отновно високите нива на битова престъпност. „Няма как да има мафия, контрабанда, ако няма свързано лице от митниците например. Ние непрестанно искаме да увеличаваме наказанията, а важното е да знаеш, че като извършиш нарушение ще те хванат и санкционират.”

„Нека кажем, че моето участие тук не е платено,” заяви Пенчев шеговито още в началото на разговора си с Илиана Беновска. Повод за шегата са недружелюбните коментари на избиратели на Реформаторския блок след платеното предизборно участие на кандидата за кмет на София проф. Вили Лилков в предаването миналата събота. „Когато отгоре пише, че участието е платено, очевидно не се опорочава нищо,” заяви още по въпроса Пенчев.

„И аз понякога изпитвам притеснение от това положение.  Човекът си е платил, а пък аз трябва да му задавам нелицеприятни въпроси,” заяви водещата Беновска. „На вас ако ви се плащаше в съда, щяхте ли да издавате осъдителни решения,” пошегува се тя с госта. „Доста трудно,” отговори Пенчев с усмивка.

Пенчев коментира и отказа на новоизбраните конституционни съдии от президентската квота Филип Димитров и Мариана Карагьозова-Финкова също да седнат до него на дивана на „Беновска пита”. „Може би не ви познават, както аз,” обърна се той към водещата Илиана Беновска.

„Трудно можем да напишем в конституцията, че осъждаме морала, тъй като трудно можем да санкционираме някой за това. Всеки трябва да доказва своя морал и честност всеки ден, защото трябва да знае, че някой отгоре го гледа,” отговори Пенчев на въпроса, дали липсата на морал трябва да се осъжда от конституцията.

Според новия конституционен съдия, проблемите в България не са „гнили ябълки”, а „метастази” и „тумори”. „Всички искаме в България да има такова управление, че младите хора да се връщат. Аз станах на много години и все още се надявам, че нещо ще се оправи,” коментира Константин Пенчев.

Сподели:
Напиши коментар »
(1)
1
Кажи откъде открадна милионите?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Баща отива в детската градина да прибере сина си.

- Кой е вашият? - пита учителката.

- Има ли значение, нали утре ще го върна.

няма нови новини
Днес: 32
hot
най-четени новини в момента
сега
1305
четат ПИК
сега
четат тази новина
УМНАТА! Не правете тези 5 неща рано сутринта
x