Космическа технология ще помогне на руски учени да разчетат български ръкопис на глаголица

ШАРЕН СВЯТ

Космическа технология ще помогне на руски учени да разчетат български ръкопис на глаголица

28507
на 12.04.2017
Космическа технология ще помогне на руски учени да разчетат български ръкопис на глаголица
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Специалисти от института за космически изследвания при руската академия на науките ще помогнат на държавния исторически музей да разшифрова български глаголически ръкописи от X-XI век. Това информира ТАСС, цитира БГНЕС.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Уникалните ръкописи-палимпсести ще бъдат изследвани с мултиспектрална фотография и оригинални алгоритми за обработка на информация, разработени от научен екип. Палимпсестът е древен ръкопис, чийто оригинален текст е отстранен чрез търкане или промиване, а след това страницата е използвана за друг, нов текст.

Глаголическият ръкопис ще бъде сниман със специални камери в различен диапазон – от ултравиолетов до инфрачервен. Това ще даде възможност да се разграничат по-ранните слоеве от по-късните, като и да се разбере в какви условия е било писано.

свързани новини

Камери на аналогичен принцип се използват за изучаване на космоса.

Седем листа от глаголическия ръкопис са били вмъкнати в сръбски ръкопис от XIV век. Най-старият текст е написан на глаголица през в X-XI век в България и съдържа коледно песнопение.

„Запазени са по-малко от 20 раннославянски глаголически паметници, затова пълното разчитане ще бъде събитие от световен мащаб”, се подчертава в съобщението на сайта на руския институт. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 18
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК