Бомба

Край на композиторите - компютрите вече пишат песни

Само в ПИК
Край на композиторите - компютрите вече пишат песни
Автор: ПИК
Дата
Дата
3772
Коментари
1
Край на композиторите - компютрите вече пишат песни

Навремето възрастните мърмореха, че елекронната музика е сякаш написана от компютър. Американската авторка и продуцентка Тайрин Садърн обаче превърна това в реалност, като разпространи песен, създадена с помощта на изкуствен интелект, информира Би Би Си, цитирана от БТА.

Песента "Break Free" e мрачна балада, която би била подходяща за саундтрака на "Игрите на глада." Садърн е написала текста и мелодията, но съпровода е създала с лаптопа си, след като е задала параметрите за настроението, темпото, инструментите.

Садърн изпълни песента си за първи път на живо на конференцията Уеб съмит в Лисабон. Публиката от компютърни специалисти я посрещна ентусиазирано. Музикантите обаче не са толкова единодушни. Някои са заинтригувани, но други се опасяват да не останат без работа.

Садърн работи по този проект от януари. Оттогава тя сваля програми, които обещават да напишат песен "от нищо". Повечето от тях работят, като обработват голямо количество данни за определен стил, така че изкуственият интелект да може да научи правилата, обясни тя. За да се получи прилична песен с такъв софтуер, човек трябва доста да си поиграе. Не става само с натискане на клавиш.

 

Още по темата
"България в песни" пробужда любовта към родината с 69 патриотични творби на 57 големи поети
Часовник
10:43
Вълнуваща патриотична книга поднася издателство "Милениум" на своите читатели по повод Деня на българската писменост и култура. Това е стихосбирката с патриотични творби на големи наши автори...
Напиши коментар »
(1)
1
За да се създаде роботизирана човешка ръка се изследва как работи истинската човешка ръка и алгоритъма се залага в компютърна програма. Така е и с песните. За да напише песен един компютър трябва да разполага с набор композиции, написани от хора. Алгоритъмът му на написване на нова мелодия е избор на подходяща комбинация от това, с което разполага като база данни. Един музикант много лесно разпознава "компютърните кръпки" на Моцарт върху Бетовен, представяни от инженерите като гениално творение.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Очертават се сериозни недоразумения в интимните отношения, които изтласкват всичко друго на заден план през следващите седем дни. Пазете се от настинки и вируси, периодът е рисков за здравето ви. Имате планове в събота, но те се променят в движение. Това ще ви изнервя, а потърпевши са най-близките ви хора. Делови партньори и сътрудници ви изненадват с бързите си реакции в понеделник. Постарайте се да бъдете и вие на ниво. Внимавайте да не бъдете прекалено разточителни с парите, задават се неотложни плащания. Харчете разумно, защото по празниците ще се докарате до фалит.
ВИП рожденици
Любен Дилов-син
Любен Дилов-син
писател, журналист, политик
Става на: 53 години

- Мамо, мамо, елхата гори.

- Не се казва елхата гори, а елхата свети.

- Ами добре, ама да знаеш, че и пердетата светят.