Красимир Вълчев: Трябва да имаме добри учители, ако искаме да имаме добро образование

Само в ПИК
Красимир Вълчев: Трябва да имаме добри учители, ако искаме да имаме добро образование
Автор: ПИК
Дата
Дата
2463
Коментари
1
Красимир Вълчев: Трябва да имаме добри учители, ако искаме да имаме добро образование

Трябва да имаме добри учители, ако искаме да имаме добро образование. Утрешните инвестиции в образование започват с днешните инвестиции в учители. Това заяви в парламентарната зала министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при дебатите по проекта за държавен бюджет за 2018 г. Даването на пари на учители е днешната инвестиция в образованието за след 20 години, това не е наливане, а поливане на едно дърво, заяви Вълчев в отговор на коментари на опозицията, че се наливат средства в нереформирана система.

Министърът обясни, че по отношение на връзката между реформи и пари има три групи дейности. Първата група са реформи, които не изискват никакви средства. Това са промените с учебните планове, учебните програми. Втората група реформи изискват средства, но не много. Това са например връзката с пазара на труда. Ще бъде разработен механизъм за връзка на професионалното образование с търсенето на пазара на труда и ще бъде в сила от учебната 2018/2019 г., заяви министърът.

Третата група дейности са тези, които изискват само пари. Тук е инвестицията в учители, посочи министърът. Вълчев заяви, че разликата между българската и финландската образователна системи е в това, че във Финландия учители стават тези, които са имали най-високи резултати на изхода на гимназиалното образование. Във Финландия са направили обществения, политически и бюджетен избор да инвестират в учители и поради тази причина в дългосрочен план са успели да повишат образователните резултати, каза Вълчев.

Радвам се, че имаме общо мнение по отношение на промените в системата на делегираните бюджети, посочи министърът. Броят на учениците ще се запази като фактор, но той ще бъде по-скоро разпределителната величина, а не в основата на концепцията "парите следват ученика", поясни той и допълни, че няма как финансирането на едно училище да не зависи от броя на учениците.

Опорната точка за частните училища вече може да отпадне, защото средствата, които ще се предоставят на частните училища, ще са по-малко от 2 млн. лв., каза Вълчев. По отношение на оценката на висшето образование министърът заяви, че "имаме една от най-добрите системи за оценка на реализацията и тя е международно призната, с пълна, точна и проверима информация по редица показатели за реализация, което я прави много добър инструмент за обвързване на финансирането и преструктурирането на приема с реализацията". Друга стъпка е планирането на 9 млн. лв. допълнително за стипендии по приоритетните професионални направления, каза Вълчев.

Тези направления са инструментът, с който ние обвързваме търсенето на пазара на образование с бъдещите потребности на пазара на труда, каза министърът.

Още по темата
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Красимир Вълчев: Ще поискам нова проверка на 38-мо училище, очаквайте записи от камерите
Часовник
12:25
"Дали директорката на 38-мо училище ще бъде освободена решава работодателя, началника на регионалното управление". Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев  по повод скандалните...
Напиши коментар »
(1)
1
АБЕ ЦЪРВУЛ!!!! ТИЯ ДОБРИ УЧИТЕЛИ КОЙ ЩЕ ГИ НАПРАВИ ДОБРИ???????
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Бранимира Антонова
Бранимира Антонова
първата "Мис България" (1967 г.)
Явор Хайтов
Явор Хайтов
политик
Става на: 48 години

По време на война. Капитан се изправя пред войниците точно преди решаващата
битка, за да им вдъхне кураж.
– Ето там – казал той и посочил към фронта – е врагът! А врагът се опитваше да
направи нещастен живота на всички ви! Врагът се опитваше да ви убие ден след
ден през цялата тази дълга война!
Един редник изскочил от окопа и извикал:
– Господи! Знаех си, че готвачът не е от нашите!