Красимир Райдовски: Няма депутат, който да не си е поръчвал подслушване

ЧАС ПИК

Красимир Райдовски: Няма депутат, който да не си е поръчвал подслушване

37239
на 01.04.2013
Красимир Райдовски: Няма депутат, който да не си
е поръчвал подслушване
Автор:   Ива Оприкова

Последвайте ни в Google News Showcase

Красимир Райдовски е бивш разузнавач и шеф на пресцентъра на кабинета на Жан Виденов. По образование е икономист, работил е в Софияпрес, БНТ и МВнР.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Агенция ПИК потърси неговото мнение за българския "Уотъргейт".

- Г-н Райдовски, достоверни ли са твърденията на Сергей Станишев за подслушванията на първите ни политици?

- Аз мисля, че твърденията на Станишев са достоверни. Той внася сигнала в качеството си на лидер на партия и не би заложил ей така авторитета си. Считам , че ако не беше той, едва ли прокуратурата би обърнала внимание на сигнала. Тази дейност, ако е осъществявана, то тя е правена по начин, който трудно би могъл да се докаже. 

- И все пак как би могъл да се докаже?

- Да се съберат всички служители от сектора и да бъдат подложени на полиграф,  детектор на лъжата, който е независим. Не този, който се намира в Института по психология на МВР, а напълно независим. Този, който е на разположение на полицията, винаги би могъл да бъде манипулиран. Ако подслушванията се докажат, че са истина, мисля, че тази дейност е била незаконна без подписа на министър Цветанов. Реалистично е, той дори да не е знаел. Ако се докаже, тези служители, които са участвали в подслушването, не само ще се окажат без работа, но и ще понесат наказателна отговорност.

- Считате ли, че министър Цветанов ще излезе "като ангел в бяло" след тази проверка?

- Не допускам, че той участва. Никой не може да докаже участието му, защото едва ли е положил подпис и е оставил следи. Ако има устна договорка, как ще се докаже? Няма нормално мислещ човек на такова високо ниво в изпълнителната власт, който да си остави подписа под такова беззаконие. Ако се е осъществявала тази дейност, то тя е била незаконна и разковничето на тайната са служителите - участници в нея.

 - Как ще завърши прокурорската проверка? Изказват се много съмнения, че г-н Кокинов е близък с министър Цветанов и следите ще се заметат....

- Г-н Кокинов може да е приятел и на Светия дух, но ако той е обективен и искрен в своята дейност като ръководител на групата, ще стигне до истински резултати. Считам, че точно това ще се случи, друг е въпросът какво иска да чуе обществото след тази проверка. Ако тази дейност наистина е била осъществявана, то е изключено да се заметат следите. Тези факти не са тайна, както стигнаха до г-н Станишев, така се знаят и от други хора.

Пак казвам - всички служители на службите, които участват в "Българския Уотъргейт", трябва да бъдат подложени на полиграф, който да установи за кого са работили. Когато се използват СРС, има две възможности: при предотвратяване на тежко криминално престъпление и при заплаха за националната сигурност. Двамата президенти - и Росен Плевнелиев, и Георги Първанов никога не са били заплаха за националната сигурност, не са и осъществили тежки престъплнеия, за да бъдат в този списък.

- Това ли са имената, които ви шокират. В списъка има и много имена от бизнеса - Цветелина Бориславова, Гриша Ганчев, Георги Гергов...

- Специалните служби винаги са имали интерес към сегмента на бизнеса у нас. Известните бизнесмени, журналисти, политици винаги са били подслушвани от 10 ноември досега. Ще ви припомня, по времето на "премиера на теменужките" Иван Костов един бивш секретар на МВР Божидар Попов подслушваше една своя любима телевизионна журналистка по този начин. Така я контролираше. За този случай беше писал бившият директор на Национална служба „Сигурност" Владимир Манолов.

- Как подслушвахте по времето на Жан Виденов?

- Е, трябва да питате секретаря на МВР по онова време Иван Бояджиев. Аз не съм подслушвал никого.Тогава имаше една група от бивши служители на ДОТИ, които прослушваха ефира със съвсем елементарни радиостанции и записваха информацията на касети. Министър Добрев тогава установи, че има нерегламентирано прослушване и заведе дело. Сигурно има и др. случаи, които не са били установени. 

- Като бивш разузнавач считате ли, че е възможно съществуването на паралелна структура "частен ГДБОП"?

- Ако е действала само като аналитично звено, то тогава няма престъпване на закона. Ако се базира само на икономическа информация, подобни структури, които да събират фирмени тайни, а след това да ги анализират, съществуват и те не са тайна за никого. Ако говорим за политическа информация, трудно би могло да се установи дали някой би могъл да си позволи да осъществява такава дейност. 

- Хората  си задават въпроса: Защо точно сега се разкриват всички тези шокиращи тайни - "частен" ГДБОП, нерегламентирани подслушвания на политици и бизнесмени. Не е ли това част от компроматната война преди избори?

- Да, мнозина биха се усъмнили във верността на твърденията, защото излизат в навечерието на изборите. Ако се замислите, във всеки един компромат има 90 % истинност. Той трябва да бъде изваден публично в подходящия момент, за да окаже необходимото въздействие. Тук обаче не става въпрос за компромат. Нещата не са толкова еднозначни. Прокурорите, които работят по темата, ще трябва много да се потрудят, защото те няма да открият подписи за нерегламентирани подслушвания. Всичко, ако се е случвало, е ставало на устни договорки.

- Един ван с антени стана най-прочутия автомобил в новините като средство за подслушване. Може ли една фирма да притежава подобна станция за свои цели и кой би могъл да контролира подобна незаконна дейност?

- Да, възможно е, но това е скъпо оборудване и бизнесмените предпочитат по-лесния вариант - да си "купят" служители, които работят за тях. Защо да пръскат десетки хиляди, като могат да отпуснат две заплати на агенти? Това пазаруване на служители на ДОИ се прави от много години. По времето на Илия Павлов използваха група, която контролираше дейността на втория човек в "Топенерджи " Богдан Будзуляк при посещенията си в България. По-добре да раздаваш заплати, отколкото сам да поддържаш цяла система. 

- Казвате, че представители на бизнеса си купуват "агенти". А политиците могат ли да си позволят да дадат няколко заплати на оперативни работници, за да работят за тях?

- Да, и това се прави от години... Почти няма депутат, който да не е търсил оперативен работник да му свърши някаква нерегламентирана услуга. Не слушайте лозунгите им в пленарната зала против ченгеджийницата. Всички са си купували агенти при определени обстоятелства.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СМЯХ В ЗАЛАТА! Бойко Борисов сипе бисер след бисер: Аз цял живот съм се имал за най - красив, но изведнъж се появи Христо....(ВИДЕО) СМЯХ В ЗАЛАТА! Бойко Борисов сипе бисер след бисер: Аз цял живот съм се имал за най - красив, но изведнъж се появи Христо....(ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК