КРИЗА! Питейната вода в шест села край Велико Търново е с нитрати

Само в ПИК
КРИЗА! Питейната вода в шест села край Велико Търново е с нитрати
Автор: ПИК
Дата
Дата
2424
Коментари
0
КРИЗА! Питейната вода в шест села край Велико Търново е с нитрати

Питейната вода в шест населени места от област Велико Търново не отговаря на нормите. Това съобщиха Фокус от Регионалната здравна инспекция. През месец октомври са изследвани 18 проби от централно водоснабдени населени места и обектите с ведомствени водоизточници. В селата Недан, Сломер, Алеково, Козловец, Ореш и град Сухиндол във водата за питейно-битови цели са отчетени повишени стойности на нитрати. Повишени стойности са отчетени и в консервения завод в Джулюница, Водата, подавана от ведомствената станция на „БДЖ ПП“ ЕООД, град Горна Оряховица, е с повишено съдържание на тетрахлоретен и трихлоретен. Затова подаването от там временно е преустановено.

Изследваната вода в курортен комплекс в село Овча могила е показала отклонение по показател общ брой на мезофилните аеробни микроорганизми при 22°С.

РЗИ – Велико Търново е издала четири предписания. Едното е до ръководителя на Локомотивно депо към „БДЖ ПП“ ЕООД – Горна Оряховица за информиране на населението, ползващо питейна вода от ведомствената водоснабдителна система на „БДЖ ПП“ ЕООД относно забраната за ползването й, поради отклонение по показателя тетрахлоретен и трихлоретен и изясняване на причините, довели до него. Три от предписанията са до управителя на „ВиК Йовковци“ ООД . Едното е за извършване на ремонтни дейности на водоснабдителните съоръжения в зона на водоснабдяване Вардим. Две от препитанията са за провеждане на необходимите мероприятия за осигуряване на вода, отговаряща на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели (за село Александрово по микробиологични показатели, за с. Николаево по показателя манган и за с. Българско Сливово – по показателя желязо).

Още по темата
Скандално! Тровят с нитрати водата на 7 села във Великотърновско
Часовник
12:23
В седем населени места във Великотърновска област питейната вода е с повишено количество на химическите вещества нитрати. Това сочат последните данни на Регионалната здравна инспекция в старата...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Очертават се сериозни недоразумения в интимните отношения, които изтласкват всичко друго на заден план през следващите седем дни. Пазете се от настинки и вируси, периодът е рисков за здравето ви. Имате планове в събота, но те се променят в движение. Това ще ви изнервя, а потърпевши са най-близките ви хора. Делови партньори и сътрудници ви изненадват с бързите си реакции в понеделник. Постарайте се да бъдете и вие на ниво. Внимавайте да не бъдете прекалено разточителни с парите, задават се неотложни плащания. Харчете разумно, защото по празниците ще се докарате до фалит.
ВИП рожденици
Любен Дилов-син
Любен Дилов-син
писател, журналист, политик
Става на: 53 години

– Петьо, имаме ли друг шампоан?
– Не! Защо ти е? На този какво му е?
– Ами тук пише за суха коса! Аз моята коса вече я намокрих…