Вход
София
Времето в София 0 o C

КРИЗА! Питейната вода в шест села край Велико Търново е с нитрати

КРИЗА! Питейната вода в шест села край Велико Търново е с нитрати

23:29
2760
0
КРИЗА! Питейната вода в шест села край Велико Търново е с нитрати
Автор: ПИК
10.11.2017
0
2760

Питейната вода в шест населени места от област Велико Търново не отговаря на нормите. Това съобщиха Фокус от Регионалната здравна инспекция. През месец октомври са изследвани 18 проби от централно водоснабдени населени места и обектите с ведомствени водоизточници. В селата Недан, Сломер, Алеково, Козловец, Ореш и град Сухиндол във водата за питейно-битови цели са отчетени повишени стойности на нитрати. Повишени стойности са отчетени и в консервения завод в Джулюница, Водата, подавана от ведомствената станция на „БДЖ ПП“ ЕООД, град Горна Оряховица, е с повишено съдържание на тетрахлоретен и трихлоретен. Затова подаването от там временно е преустановено.

Изследваната вода в курортен комплекс в село Овча могила е показала отклонение по показател общ брой на мезофилните аеробни микроорганизми при 22°С.

РЗИ – Велико Търново е издала четири предписания. Едното е до ръководителя на Локомотивно депо към „БДЖ ПП“ ЕООД – Горна Оряховица за информиране на населението, ползващо питейна вода от ведомствената водоснабдителна система на „БДЖ ПП“ ЕООД относно забраната за ползването й, поради отклонение по показателя тетрахлоретен и трихлоретен и изясняване на причините, довели до него. Три от предписанията са до управителя на „ВиК Йовковци“ ООД . Едното е за извършване на ремонтни дейности на водоснабдителните съоръжения в зона на водоснабдяване Вардим. Две от препитанията са за провеждане на необходимите мероприятия за осигуряване на вода, отговаряща на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели (за село Александрово по микробиологични показатели, за с. Николаево по показателя манган и за с. Българско Сливово – по показателя желязо).

свързани новини
Скандално! Тровят с нитрати водата на 7 села във Великотърновско Скандално! Тровят с нитрати водата на 7 села във Великотърновско
В седем населени места във Великотърновска област...
на 27.04.2017
ПАК НИ ТРОВЯТ! В три ловешки села пият вода, пълна с нитрати

ПАК НИ ТРОВЯТ! В три ловешки села пият вода, пълна с нитрати
Водата в ловешките села Дренов, Владиня и Дойренци е...
на 11.05.2017
Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Трябва ли България да приеме Истанбулската конвенция за насилието над жени и "третия пол"?
архив

Пиян спира такси:

- Свободен ли си?

- Да.

- Тогава слез да пийнем заедно...

няма нови новини
Днес: 319
сега
2588
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Енергийният министър с извънредна информация за цените на тока (ОБНОВЕНА)
x
Това са най-големите грешки, които правим по време на хранене
x