Кукленският манастир е първата психиатрия в Европа

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Кукленският манастир е първата психиатрия в Европа

4225
на 01.07.2014
Кукленският манастир е първата психиатрия в Европа
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Храмов празник днес има манастирът "Св.св. Козма и Дамян", изграден край Куклен по време на Втората българска държава. Още траките са открили извора с лечебна вода, около който е възникнал манастирът, предаде БГНЕС .

В Средновековието това е била първата психиатрия в Европа. Един от ритуалите, свързани с лечението на психично болни, има следи и днес - обичаят е бил болният да се връзва с веригите в църквата и да пренощува там.

Разположен в живописните гънки на Чернатица в Западните Родопи, манастирът още пази ценна реликва - ръката на Свети Козма. За първи път манастирът се споменава още в 11 век в документ за имотите на Бачковския манастир. Според някои изследователи той е построен от грузинските братя Григорий и Абасий Бакуриани, основателите на Бачковската обител. По време на цар Иван Александър манастирът е бил център на книжовност и култура.

33 манастира и 218 църкви биват унищожени през ХVІІ век между Костенец и Станимака, днешен Асеновград, по време на помохамеданчването на родопските българи. Манастирът край Куклен обаче остава невредим, тъй като в него се лекували семействата на османските управници. В ново време на тавана на манастирската църква е открит прочутия Иван Александров Песнивец от 1337 година, който се съхранява сега в библиотеката на БАН. Предполага се, че някои от учениците на Евтимий Търновски са отседнали тук. Два пъти преди това в годините манастирът е унищожаван и изграждан отново.

Център на духовност, в края на ХVІІ век манастирът става средище на прочутата Кукленска художествено- калиграфска школа. Най- яркият и представител е Кръстю Граматик, който, макар и светско лице, преписал и илюстрирал много богослужебни книги в манастира. В края на ХVІІІ век манастирът попада в ръцете на гръцки монаси. Те замазват българските стенописи и изографисват върху тях подобни, но с гръцки надписи. След реставрацията на манастирската църква са запазени и експонирани и двата стенописни слоя.

Интересен момент в историята на обителта е, че тук умира Кара Иван - прототипът на едноименния герой в "Козият рог". Тук той намира подслон след пожара, в който загива дъщеря му и тук дочаква края си.

В момента Кукленският манастир преживява нов ренесанс - сградите са ремонтирани, изградена е нова църква, теренът е облагороден. Той е действащ женски манастир и днес празнува.

препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 57
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК