Къща-музей на Васил Левски тъне в разруха

Само в ПИК
Къща-музей на Васил Левски тъне в разруха
Автор: ПИК
Дата
Дата
4690
Коментари
6
Къща-музей на Васил Левски тъне в разруха

Къща-музей на Васил Левски в ловешкото село Батулци тъне в разруха. Въпреки че преди две години Министерство на културата отпуска пари за ремонт, стените се рушат, а покривът тече.

Преди повече от 200 години Левски пристига в село Батулци и основава местния революционен комитет. Години по-късно къщата става музей. Между тези стени на къщата е събрана част от историята на Освобождението на България. Тук са се помещавали оръжията на комитетските дейци и някои от вещите на Апостола.

Днес обаче следите им се губят. След поредица от кражби ценните експонати са иззети, а музеят затваря врати. Преди дни няколко души от селото подемат инициатива за ремонтиране и възстановяване на къщата-музей. Търсят съдействие от община Ябланица и от Министерството на културата. За спешен ремонт на покрива са отпуснати 24 000 лева. От община Ябланица посочват, че на този етап нямат достатъчно средства да възстановят музея. За да се съхрани споменът за голямото дело на Апостола, местните се надяват на дарители и на чудо.

Напиши коментар »
(6)
1
аве, къф беше тоо Левски ве истинсиа левски е левски софиа, тиа от батаканци и те ли са от левски. а левски никога не е бил комонис, затва са облечени е сини дрехи. долу червените пустиняци
2
Герберастите постоянно в речите си изтъкват Лрвски това, Левски онова, ако не беше той..., благодарение на него..., и т.н. Обаче всичко герберско е демагогия - реално не почитат Левски, нищо не се прави за паметта му.
3
Цяла България е разруха. Тук имаше "демокрация"....
4
Какви са тези глупости?!?? Как преди повече от 200г ?!?!? То от рождението му са минали 180 г!
5
На комшията на село на два пъти по-голяма къща му смениха половината греди и цялата ламперия под керемидите, сложиха му хартия пароизолираща, наковаха му летви вертикални и хоризонтални наредиха му керемидите замазаха комините и всичко това за 6000 (шест хиляди) лева. Тука явно ДДС-то е голямо...
6
Времето на националните държави изтече. Днес светът се глобализира, родината е фикция, условност. Марс ще се колонизира, Луната също. Идва нова ера! Никой няма да говори за "отечество", а за Земята-майка. Споменът за борците за национално освобождение бързо ще избледнява, докато накрая остане само в историческите справочници. Трябва да се гледа напред, миналото е котва, котел от унищожителни страсти. Иде времето на роботите, на изкуствения интелект, свръхвисоките технологии и междузвездни експедиции. Миналото си е минало, нека стои там, където е. Напред, човечество!!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Бранимира Антонова
Бранимира Антонова
първата "Мис България" (1967 г.)
Явор Хайтов
Явор Хайтов
политик
Става на: 48 години

“Не е необходимо да се мият коридорите ежедневно. Достатъчно е всяка сутрин…”
(Военен)