ГАЛЕРИЯ ШОУ

Легендите на рока разказват истории от четири поколения

Само в ПИК
Легендите на рока разказват истории от четири поколения
Автор: ПИК
Дата
Дата
4519
Коментари
0
Легендите на рока разказват истории от четири поколения

Музиканти от четири различни поколения се събират заедно на сцената. Как се случи спойката, кое беше най-трудно и забавно, разказаха самите те пред камерата на БГНЕС в студиото си.

Тази предизвикателна рок приказка започва преди около година… „Преди около година Косьо Марков и Стенли ми се обадиха и ме поканиха да бъда част от група все още без име, която да изпълнява репертоара на членовете в нея, а именно някои от най-добрите български песни за последните няколко десетилетия. Помислих 5-10 минутки, имах преди това подобно предложение и този път реших да влизам в мача директно.

Обадих се на моя добър приятел и колега Любо, когото познаваме и като добър барабанист и музикант, освен и като певец. Той се съгласи и от своя страна пък се сети да покани Константин Цеков, което според мен беше огромно попадение. Горе долу така сглобихме групата, за няколко дни”, разказа един от участниците в бандата Митко Кърнев.

Той се включва в проекта, но не само като блестящ китарист, какъвто го познаваме. Всъщност тук е уловката. Ще видим Йордан Караджов, Стенли, Димитър Кърнев, Константин Цеков, Любо Киров и Константин Марков в образи, в които не сме ги виждали преди. Първите концерти на новата супергрупа ще са в Бургас и Варна на 14 и 15 септември. Именно в морските ни градове ще започне легендата за най-обичаните рок парчета. По време на последните подготвителни репетиции музикантите разказаха как са намерили общ език. „Няма лесно сработване никъде. Ако се сработиш с някого лесно и веднага, значи има нещо фалшиво. Но в интерес на истината, за мен лично репетициите преминаваха интересно. Това предизвикателство беше хубаво и интересно. Аз съм доволен, но с течение на времето това ще се шлайфа още.

Така че най-добрият показател в момента това са двата концерта, които ни очакват”, разказа Константин Цеков от ФСБ. Всеки един от тях е работил с другите или част от тях по един или друг начин, но заедно „шесторката” се събира за първи път. „С Косьо Марков сме работили три години преди 30 години, с Митко Кърнев и Д2 имахме съвместни концерти, но с Косьо Цеков, с Данчо Караджов и Любо лично аз за първи път работя и бях много изненадан, че всичко се получи много бързо. Още на първата репетиция се усети, че магията ще стане. Получаваше се нещо, което трябва да се доизглади и във времето мисля, че ще се получи”, каза Стенли, който пръв предложил идеята за групата, която ще изпее най-емблематичните си песни през последните 40 години.

„Нямаше проблем с песните, защото, когато имаш толкова много хубави песни, не е чак толкова трудно да избереш. Ние, разбира се, спряхме на най-добрите песни на групите, от които идваме. Така че с репертоара не сме имали проблем. Имаме още толкова хубави песни”, каза Константин Марков.

Самите те признават, че идеята им е подобна на „Фондацията”, но „Легендите” са приготвили изненади, които ще ги отличат. „Всеки от нас е приятел с всеки от „Фондацията” и всеки от нас в някакъв период е работил с нашите колеги. Истината е, че има сходство в самата концепция, което опира до това, че се събират популярни лица да свирят хубави песни. Но ние искахме и мисля, че го постигнахме вече, като основна наша отличителна черта да бъде изпипването на песните в техните оригинални аранжименти в стремежа ни да създадем по този начин дежа вю относно представата, която искаме да създадем в публиката. Не работим с акустични аранжименти, тоест целта ни е да представим тези песни, както са записани и направени, максимално близо до оригинала.

Предимството е, че ще бъдат изпети от други певци и се надяваме това да е интересно”, обясни Митко. Според тях идеята им е нова за България, но по света колаборациите са основна част от музиката. „Тук за България е нещо ново наистина. Това по света се прави от край време. Специално в джаза например в България като че ли 50 или 100 музиканти работят помежду си и участват в поне 30 проекта. Рок музиката е втори вариант”, убеден е Цеков. „Ако трябва съвсем да глобализираме, в световен план колаборациите между артисти се случват все повече.

Това очевидно е с цел повишаване на интереса – това е ясно”, добавя Кърнев. За репертоара бандата разкри само малка част от изненадите. „Пеем песни от големите хитове на Тангра – „Богатство”, „Нашият град”, „Ловният войник” , Жулиета”, „Бъди какъвто си”, която ще пеят и шестимата. „Ловният войник” я пеем с Данчо Караджов. На Д2 някои от песните ги пея аз с Любо или поотделно. На ФСБ правим великолепни парчета, които съм искал да изпея, както и на Д2 преди време”, разкри Стенли.

„Имаме богато вокално разнообразие. Освен инструменталната палитра, вокално нещата стоят много добре. Взаимно си разменяме фрази, идеи, различни вокали, които са нови в тези аранжименти”, допълни Цеков. „Песните са 25, надявам се да ги изсвирим всичките. Аз лично не се наех да правя реда на песните. Тръгнахме обратно по пътя на логиката да се започне по-шумно. Ние тръгнахме със съвсем леки неща от старата „Тангра”, издаде още малко Стенли. Музикантите очакват да видят в публиката хора от различни поколения, много от старите им почитатели споделят, че ще отидат на концертите с внучетата си, които може би ще чуват за първи път вечните български рок хитове. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Вежди Рашидов
Вежди Рашидов
скулптор, бивш министър на културата
Става на: 66 години
Иван Вуцов
Иван Вуцов
бивш футболист, треньор
Става на: 78 години
Мирослав Найденов
Мирослав Найденов
бивш министър на земеделието
Става на: 49 години
Свилен Нейков
Свилен Нейков
треньор по гребане, бивш министър на спорта
Става на: 53 години

Фучи една патрулка по улиците, а от дясната страна ченге се показало през прозореца и крещи: Синьо!... Синьо!... Синьо!... Един човек се чуди : Тоя защо вика така? Друг му отговаря: Защо, защо... бурканът им се е повредил..