БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Лекари и пациентски организации се разграничиха от БЛС

Само в ПИК
Лекари и пациентски организации се разграничиха от БЛС
Автор: ПИК
Дата
Дата
1937
Коментари
0
Лекари и пациентски организации се разграничиха от БЛС

Спешните медици и пациентски организации се разграничават в декларация от исканията за оставка на здравния министър Петър Москов. "Ние, спешните медици от цялата страна, се разграничаваме от исканията на Българския лекарски съюз (БЛС), Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ), Националното сдружение на частните болници (НСЧБ), Сдружението на общинските болници в България (СОББ) и Българската болнична асоциация (ББА) за оставка на министъра на здравеопазването и заявяваме несъгласието си с предстоящите протестни действия, които не са съгласувани с нас".

Това се посочва в декларация на медиците, изпратена до БТА. Тя е адресирана до Министерството на здравеопазването, УС на БЛС, НСЧБ, ББА.

След месеци обществено обсъждане бяха приети нормативни наредби, променящи здравеопазването ни и стабилизиращи спешната медицинска помощ с приемането на медицински стандарт по спешна медицина.

Реформата в спешната помощ е застрашена от обжалването във ВАС на медицинския стандарт по спешна медицина от НСЧБ, ББА и СОББ.

"Финансови интереси на общопрактикуващите лекари, частни и общински болници бяха сериозно засегнати от реформите, предприемани от МЗ, в резултат на което представляващите ги НСОПЛБ, НСЧБ, СОББ и ББА стартират поетапно от понеделник лекарски протест, зад който застава националният съвет на БЛС", заявяват в декларацията спешните медици.

Протестът ще се изразява в поетапно спиране на работа на практики на ОПЛ и частни болници, което ще доведе до това пациентите им да се обслужват само платено или да се насочват към единични неотложни кабинети и основно към структурите на спешната помощ.

"Извънболничната и болничната спешна помощ и сега изнемогват под тежестта на несвойствени дейности, а сега, без дори да ни попитат, протестиращите ни колеги ни поставят в ситуация да поемем и тяхната дейност", се заявява в декларацията.

Авторите й отправят апел да не се преминава към ефективни протести, без да се осигури достатъчен брой неотложни кабинети.

Те предупреждават, че отказват да носят отговорност за закъсненията в обслужването на спешни пациенти по време на протеста.

Още по темата
НЗОК и БЛС се договориха за Националния рамков договор 2016 за медицински дейности
Часовник
12:40
След поредица от работни срещи, на които бяха обсъдени проблемните текстове в Националния рамков договор за медицински дейности за 2016 г. (НРД за МД 2016), Националната здравноосигурителна каса...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Николай Ламбрев
Николай Ламбрев
театрален режисьор
Става на: 64 години

Фучи една патрулка по улиците, а от дясната страна ченге се показало през прозореца и крещи: Синьо!... Синьо!... Синьо!... Един човек се чуди : Тоя защо вика така? Друг му отговаря: Защо, защо... бурканът им се е повредил..