БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Лекари и пациентски организации се разграничиха от БЛС

Само в ПИК
Лекари и пациентски организации се разграничиха от БЛС
Автор: ПИК
Дата
Дата
1673
Коментари
0
Лекари и пациентски организации се разграничиха от БЛС

Спешните медици и пациентски организации се разграничават в декларация от исканията за оставка на здравния министър Петър Москов. "Ние, спешните медици от цялата страна, се разграничаваме от исканията на Българския лекарски съюз (БЛС), Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ), Националното сдружение на частните болници (НСЧБ), Сдружението на общинските болници в България (СОББ) и Българската болнична асоциация (ББА) за оставка на министъра на здравеопазването и заявяваме несъгласието си с предстоящите протестни действия, които не са съгласувани с нас".

Това се посочва в декларация на медиците, изпратена до БТА. Тя е адресирана до Министерството на здравеопазването, УС на БЛС, НСЧБ, ББА.

След месеци обществено обсъждане бяха приети нормативни наредби, променящи здравеопазването ни и стабилизиращи спешната медицинска помощ с приемането на медицински стандарт по спешна медицина.

Реформата в спешната помощ е застрашена от обжалването във ВАС на медицинския стандарт по спешна медицина от НСЧБ, ББА и СОББ.

"Финансови интереси на общопрактикуващите лекари, частни и общински болници бяха сериозно засегнати от реформите, предприемани от МЗ, в резултат на което представляващите ги НСОПЛБ, НСЧБ, СОББ и ББА стартират поетапно от понеделник лекарски протест, зад който застава националният съвет на БЛС", заявяват в декларацията спешните медици.

Протестът ще се изразява в поетапно спиране на работа на практики на ОПЛ и частни болници, което ще доведе до това пациентите им да се обслужват само платено или да се насочват към единични неотложни кабинети и основно към структурите на спешната помощ.

"Извънболничната и болничната спешна помощ и сега изнемогват под тежестта на несвойствени дейности, а сега, без дори да ни попитат, протестиращите ни колеги ни поставят в ситуация да поемем и тяхната дейност", се заявява в декларацията.

Авторите й отправят апел да не се преминава към ефективни протести, без да се осигури достатъчен брой неотложни кабинети.

Те предупреждават, че отказват да носят отговорност за закъсненията в обслужването на спешни пациенти по време на протеста.

Още по темата
НЗОК и БЛС се договориха за Националния рамков договор 2016 за медицински дейности
Часовник
12:40
След поредица от работни срещи, на които бяха обсъдени проблемните текстове в Националния рамков договор за медицински дейности за 2016 г. (НРД за МД 2016), Националната здравноосигурителна каса...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Петър Жотев
Петър Жотев
бивш министър на икономиката
Става на: 67 години

Можете да съблазните мъж, който има вярна жена. Можете да съблазните мъж, който има сексапилна любовница, но не можете да съблазните мъж, който има шише ракия и точно си е нарязал салатката.