Лекарка алармира:Опасен вирус „на мръсните ръце“ от Испания може да дойде у нас

Здраве

Лекарка алармира:Опасен вирус „на мръсните ръце“ от Испания може да дойде у нас

16056
на 23.06.2016
Лекарка алармира:Опасен вирус „на мръсните ръце“ от Испания може да дойде у нас
Автор:   ПИК

Внимавайте как миете плодовете и зеленчуците, съветва д-р Любомира Николаева

Последвайте ни в Google News Showcase

Епидемия от вирус А71е обявена в Испания. 22 деца са приети в болница, а 7 – в интензивни отделения в областта Каталуния. Вирусът се пренася от мръсни ръце и лесно може да достигне нашата територия чрез испански, както и български туристи. Затова трябва да сме внимателни и грижливо да измиваме всички плодове и зеленчуци, купени от магазина, препоръчва доц. д-р Любомира Николаева пред камерите на БНТ.
„Измиването със сапун не е лош вариант, ако не разваля вкусовите качества. За плодове като ягоди и малини това не е желателно. Обилното миене с вода под силна струя обаче е задължително“, каза доц. Николаева.
„Ентеровирусът А71 е познат от 1971 г. в Калифорния. Първото съобщение в Европа за епидемия от него е в България през 1975 г. Тогава 44 деца са загинали“, припомня д-р Любомира Николаева. „Вирусите се размножават в червата и причиняват неврологични заболявания. При 90% от случаите заболяванията преминават без симптоми“, добавя тя.
„Някои наричат ентеровирусите летен грип, но те нямат нищо общо с това заболяване, освен че понякога болният се чувства по същият начин отпаднал. Предаването на заразата става по фекално-орален път. Затова спазвайте хигиена!“, съвета доц. Николаева.
Сега е сезонът и на гастроентеритните вируси, които причиняват повръщане, придружено с диария. Болестта преминава за 1-2 дни, но толкова е силна диарията и повръщането, че човек не може да стане и да отиде на лекар, а когато вече е в състояние да го направи, няма смисъл, защото е оздравял, каза още лекарката.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
ЕКШЪН В ПАРЛАМЕНТА: Бойко Рашков се спречка с депутати от ДПС, избяга от комисията за ОПГ-то в митниците! Йордан Цонев се закани да го съди. Хамид Хамид: Този купонясва с всички бандити в държавата (ВИДЕО) ЕКШЪН В ПАРЛАМЕНТА: Бойко Рашков се спречка с депутати от ДПС, избяга от комисията за ОПГ-то в митниците! Йордан Цонев се закани да го съди. Хамид Хамид: Този купонясва с всички бандити в държавата (ВИДЕО)
ново
Днес: 100
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК