Лекарският съюз с шокираща прогноза: Задават се фалити на болници и клиники

Само в ПИК
Лекарският съюз с шокираща прогноза: Задават се фалити на болници и клиники
Автор: ПИК
Дата
Дата
7724
Коментари
6
Лекарският съюз с шокираща прогноза: Задават се фалити на болници и клиники

Според Българския лекарски съюз /БЛС/ предстоят фалити на лечебни заведения и в извънболничната помощ, а предложеното разпределение на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/ ще ограничи достъпа до здравеопазване на пациентите, съобщават от съсловната организация.

"Увеличението в болничната помощ е задоволително, особено като се вземе предвид, че от 10 години няма коригиране на цени за клиничните пътеки", са коментирали на извънредно заседание вчера в управителния съвет на БЛС, свикан във връзка с гласуваното разпределение на рамката за бюджет 2018 на НЗОК.

За бюджета, предвиден за извънболничната помощ обаче, в БЛС са крайно притеснени от подценяването на дейностите в това перо и са категорични, че този подход ще влоши качеството на медицинските дейности в първичната и специализираната извънболнича помощ, се посочва в съобщението.

Според БЛС е необходимо увеличение на средствата за извънболничната помощ и ако това не се случи, предстоят фалити на лечебни заведения и в този сектор. Реалното увеличение спрямо бюджет 2017 на НЗОК е 407 млн. лв., от които за болнична помощ са насочени 148,560 млн. лв., за медико-диагностични дейности - 5, 5 млн. лв., за медицински изделия - 10 млн. лв., за първичната доболнична помощ - 7, 2 млн. лв., и едва 2,9 млн. лв. - за специализираната извънболнична помощ, посочват от БЛС.

От съюза настояват за увеличение в бюджета на НЗОК - за първичната доболнична помощ с още 10 млн. лв., а за специализираната - с още 13 млн. лв., се посочва в съобщението.

Припомня се, че в проектобюджета, който БЛС е изпратил до институциите през юли, исканите суми, реално отговарящи на потребностите на населението и на здравната система, за извъбнолнична помощ са били значително по-високи - за първичната - 23 млн. лв., за специализираната - 26 млн. лв.

Според БЛС липсата на достатъчен ресурс в доболничната помощ ще се отрази крайно негативно на достъпа на пациентите до здравеопазване, а от друга страна, ще създаде условия за противопоставяне на работещите в доболничната и в болничната помощ.

Още по темата
Шефът на БЛС скочи в защита на джипитата
Часовник
18:14
Българските общопрактикуващи лекари не са искали да има такса за преглед на децата. Но е факт, че основните потребители на лекарски услуги са децата и възрастните хора. И действително, има известен...
Напиши коментар »
(6)
1
геноцид над собствения си народ
2
Не се наядоха тия.
3
Мафиотски съюз не лекарски.Само схеми за пари правят.
5
ЗАДАВАТ СЕ ФАЛИТИ ЗАРАДИ КРАДЛИВАТА ПАСМИНА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. МИНИСТРИ, ЗАМ.МИНИСТРИ, ШЕФОВЕ НА БОЛНИЦИ, ЛЕКАРИ НЗОКА - БАНДИТИ. ВСИЧКИ ЧАСТНИ БОЛНИЦИ ВЪН ОТ НЗОАК - ДА СИ НАПРАВЯТ ДРУГА КАСА , КАТО ИСКАТ ДА СА БИЗНЕСМЕНИ. ДЪРЖАВАТА ДАВА БЕСНИ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, А НА СРЕЩА ФАЛИТИ - ЗАЩО? -КРАЖБИИИИИИИ
6
за крадливият анестезиолог проф.д-р Н.Петров от МЗ, ВМА и т.н...
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Бранимира Антонова
Бранимира Антонова
първата "Мис България" (1967 г.)
Явор Хайтов
Явор Хайтов
политик
Става на: 48 години

Един се прибира след полунощ пиян до откат. Жена му го почва от вратата:
– Колко пъти трябва да ти повторя, че не бива да пиеш повече от две бири и да се прибираш след десет часа?!
– Ама сериозно, ти така ли ми каза? Явно пак всичко съм объркал…