БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Лек на два века пази Стария Пловдив

Само в ПИК
Лек на два века пази Стария Пловдив
Автор: ПИК
Дата
Дата
4485
Коментари
0
Лек на два века пази Стария Пловдив

Изложба „Лечението през Античността и Средновековието” бе открита в Старинна Аптека „Хипократ” в Пловдив. Пет информационни табла представят древни лечители, лечебни центрове през този период, лекарствени средства и начини за тяхното приготвяне, съхранение на медикаменти и фармацевтични инструменти.

Споменати са също и някои светци-лечители и значението на манастирите като лечебни центрове. Събирането на информацията е плод на тригодишен изследователски труд, като целта е да се проследи връзката между дългогодишните лечебни традиции по нашите земи и фармацията от 19-ти век, съобщава "Трафик Нюз".

В аптеката се проведе и демонстрация-експеримент на три стари рецепти от първата половина на 19-ти и началото на 20-ти век: за възпален стомах; за бронхит; за рани, навяхвания и изкълчвания. Те са записани от учителя Никола Събчев от град Чирпан.

По-късно през деня мобилната изложба „Вазовият Сопот”, собственост на къща музей „Иван Вазов” в Сопот, гостува в Стария град. Тя бе подредена в приземния етаж на къща „Стамболян”. Експозицията включва 14 тематични табла: Роден град, Семейство, Роден Дом, Сопот в творчеството на Иван Вазов, „Под игото” и други. Акцентът е поставен върху значимостта на фамилията Вазови, значението на Сопот върху формиране личността на младия Вазов, творбите на Вазов за родния му град. Освен таблата са представени и експонати от фонда на музея в Сопот.

„Изложбата е създадена преди 2 години, по повод 165 години от рождението на големия български писател и 80 години от откриването на къща-музей „Иван Вазов” в Сопот. Експозицията е обиколила много места в страната, сред които Батак, Добрич, село Ветрен, Мездра и др.

Миналата година е гостувала в Пловдив на НБ „Иван Вазов”, а сега е тук за Празниците на Стария град 2017”, обясни Стефан Филчев, директор на къща-музей „Иван Вазов”. Той показа служебник, принадлежал на йеромонах Викентий от Араповския манастир. „Когато Сопот изгаря, Викентий приютява Съба Вазова, майката на Иван Вазов и две от най-малките й деца - Борис и Владимир, както и баба Ана (Вазовата баба). Този дякон Викентий служи и като прототип от романа „Под игото” със своя характер - благ и милостив”, разказа Филчев.

Специално за пловдивската публика са показани посмъртната маска на „патриарха на българската литература“, ценни вещи и оригинални ръкописи от фонда на музея.Изложбата може да бъде разгледана до 17 ноември 2017 г.

Още по темата
Започва празничната седмица на Стария Пловдив
Часовник
08:44
От 21 до 27 септември Старият Пловдив ще оживее в традиционните си празници, които тази година от един ден вече заемат цяла седмица, предаде БГНЕС. Първата проява се открива довечера- това е...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, собственик на в. "Стандарт"
Става на: 59 години

Цирков афиш: "Дресура на гигантски костенурки! Те излизат на арената на задни крака и правят един кръг на целия манеж. След това се прибират!" По-долу със съвсем малки букви пише: "Номерът продължава 8 часа."