БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Лек на два века пази Стария Пловдив

Само в ПИК
Лек на два века пази Стария Пловдив
Автор: ПИК
Дата
Дата
4697
Коментари
0
Лек на два века пази Стария Пловдив

Изложба „Лечението през Античността и Средновековието” бе открита в Старинна Аптека „Хипократ” в Пловдив. Пет информационни табла представят древни лечители, лечебни центрове през този период, лекарствени средства и начини за тяхното приготвяне, съхранение на медикаменти и фармацевтични инструменти.

Споменати са също и някои светци-лечители и значението на манастирите като лечебни центрове. Събирането на информацията е плод на тригодишен изследователски труд, като целта е да се проследи връзката между дългогодишните лечебни традиции по нашите земи и фармацията от 19-ти век, съобщава "Трафик Нюз".

В аптеката се проведе и демонстрация-експеримент на три стари рецепти от първата половина на 19-ти и началото на 20-ти век: за възпален стомах; за бронхит; за рани, навяхвания и изкълчвания. Те са записани от учителя Никола Събчев от град Чирпан.

По-късно през деня мобилната изложба „Вазовият Сопот”, собственост на къща музей „Иван Вазов” в Сопот, гостува в Стария град. Тя бе подредена в приземния етаж на къща „Стамболян”. Експозицията включва 14 тематични табла: Роден град, Семейство, Роден Дом, Сопот в творчеството на Иван Вазов, „Под игото” и други. Акцентът е поставен върху значимостта на фамилията Вазови, значението на Сопот върху формиране личността на младия Вазов, творбите на Вазов за родния му град. Освен таблата са представени и експонати от фонда на музея в Сопот.

„Изложбата е създадена преди 2 години, по повод 165 години от рождението на големия български писател и 80 години от откриването на къща-музей „Иван Вазов” в Сопот. Експозицията е обиколила много места в страната, сред които Батак, Добрич, село Ветрен, Мездра и др.

Миналата година е гостувала в Пловдив на НБ „Иван Вазов”, а сега е тук за Празниците на Стария град 2017”, обясни Стефан Филчев, директор на къща-музей „Иван Вазов”. Той показа служебник, принадлежал на йеромонах Викентий от Араповския манастир. „Когато Сопот изгаря, Викентий приютява Съба Вазова, майката на Иван Вазов и две от най-малките й деца - Борис и Владимир, както и баба Ана (Вазовата баба). Този дякон Викентий служи и като прототип от романа „Под игото” със своя характер - благ и милостив”, разказа Филчев.

Специално за пловдивската публика са показани посмъртната маска на „патриарха на българската литература“, ценни вещи и оригинални ръкописи от фонда на музея.Изложбата може да бъде разгледана до 17 ноември 2017 г.

Още по темата
Започва празничната седмица на Стария Пловдив
Часовник
08:44
От 21 до 27 септември Старият Пловдив ще оживее в традиционните си празници, които тази година от един ден вече заемат цяла седмица, предаде БГНЕС. Първата проява се открива довечера- това е...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще ги разрешите с толерантност от ваша страна.
ВИП рожденици
Нидал Алгафари
Нидал Алгафари
режисьор, продуцент
Става на: 52 години
Светослав Гаврийски
Светослав Гаврийски
финансист, бивш управител на БНБ и министър на финансите
Става на: 69 години

Един мъж отива при врачка, а тя му казва:
– Вие сте женен, в заможно семейство с две деца.
– Грешите. Имам три деца.
– Вие грешите.