БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Лиляна Павлова: Правителството одобри допълнителни 100 милиона за пътищата на Северна и Северозападна България

Само в ПИК
Лиляна Павлова: Правителството одобри допълнителни 100 милиона за пътищата на Северна и Северозападна България
Автор: ПИК
Дата
Дата
4611
Коментари
0
Лиляна Павлова: Правителството одобри допълнителни 100 милиона за пътищата на Северна и Северозападна България

Имаме одобрени допълнителни почти 100 млн. лв. за 2016 г. за ремонт на най-лошите пътища в Северна и Североизточна България. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след правителственото заседание днес. Тя подчерта, че става въпрос за средства извън предвидените в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ и че с тях ще бъдат извършени превантивни и текущи ремонти на близо 240 км републикански пътища, предимно втори и трети клас.

„Това е новата променена политика на правителството за целенасочено финансиране на пътната мрежа в Северна България с фокус върху Северозападна България“, подчерта министър Павлова.

Нови 32 милиона лева одобри правителството днес, от които 19 млн. лв. отново отиват в Северозападна България. С тях ще бъдат ремонтирани 35 км от пътя от Видин за Димово, както и четирилентовия обход на Враца. Министър Павлова подчерта, че с тази инвестиция ще бъде готово цялото трасе по направлението Видин – Враца и ще се улесни транзитният трафик от Дунав мост и живота на хората в района. Освен това, напълно ще бъде завършен участъкът Видин – Димово и ще се прекрати 4-годишната драма с разрушения път през Димово. Ще се ремонтира и пътят Враца-Криводол и ще улесни достъпът до Белоградчишките скали. Министър Павлова се надява цялото трасе от Видин до София да бъде завършено до края на годината.

С осигурените днес средства ще бъдат ремонтирани и два пътя в област Хасково с обща дължина 40 км за 13 милиона лева.

Втори много важен приоритет в програмата на правителството е област Разград, каза още министър Лиляна Павлова. Според нея това е областта с пътища в най-лошо състояние и затова в картата на пътища за неотложен ремонт на Агенция „Пътна инфраструктура“ са отсечките Разград - Попово, Разград – Търговище, както и няколко важни пътни направления в областите Плевен, Ловеч и във Велико Търново.

Сред приоритетните обекти тази година е обходът на Бургас, за който досега не е имало пари за довършване, подчерта регионалният министър. За него допълнително правителството отпусна 6 милиона лева. Обектът е важен, за да може целият трафик от магистрала „Тракия“ към нашето Черноморие да не влиза в града, каза тя.

Министърът припомни, че предстои ремонт и на 41-ви км на магистрала „Хемус“, където една от плочите се повреди преди празниците, както и на тунелите „Ечемишка“ и „Витиня“, и на виадукта „Елешница“.

По Оперативна програма „Региони в растеж“ от лятото започва и цялостна рехабилитация на пътища в страната, голяма част от които също са в Северна България, съобщи Павлова. Общата стойност на средствата по програмата е над 200 млн. лв., от които 70 млн. лв. още тази година ще бъдат инвестирани в Севрна и Северозападна България – за направленията Разград - Попово, Добрич - Варна, пътя за пещерата „Леденика“, Габрово - Севлиево, прохода „Петрохан“ и др. „По този начин считаме, че една голяма част от пътищата в Северна и Северозападна България ще бъдат ремонтирани“, посочи министър Лиляна Павлова.

Още по темата
Лиляна Павлова: С откриването на Ларгото завършваме обновяването на цял ансамбъл от културно-историческото наследство на София
Часовник
19:27
Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на културата Вежди Рашидов и зам.-министърът на регионалното развитие и...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
д-р Ангел Кунчев
д-р Ангел Кунчев
епидемиолог №1
Става на: 58 години
Емил Хърсев
Емил Хърсев
финансист
Става на: 56 години
Павел Писарев
Павел Писарев
публицист, бивш генерален директор на БНТ
Става на: 83 години

Момче седи с блондинка в колата: Той: - Да пусна ли климатика? Тя: - Пусни, аз слушам всичко!