Линейки гробници возят пациентите в страната

Само в ПИК
Линейки гробници возят пациентите в страната
Автор: ПИК
Дата
Дата
2641
Коментари
3
Линейки гробници возят пациентите в страната

Линейки гробници возят пациентите в страната. 90% от колите, или 618 от всички 674 спешни автомобила в страната са с пробег по 220 000 км до 320 000 км. Само 56 са с по-нисък пробег. Те са купени през 2015 г. и са навъртели средно по 50 000 до 60 000 км. 178 от колите, които возят пациенти, пък са на повече от 10 години. Те още са в автопарка на спешната помощ, въпреки че са не само морално, но и технически амортизирани. Това показва справка от Министерството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация, предоставена на „Монитор“. В същото време средният брой обаждания, на които отговарят линейките в София и областта на денонощие, е 500. Едни от най-старите медицински автомобили са тези във Великотърновска област Общо за десетте общини колите там са 14. От тях 12 са закупени в периода 2007-2009 г., а последните две са от 2014 г. Средният им пробег е не по-малко от 300 000 кв., посочи шефът на Спешна помощ д-р Валентина Хаджирадева.

Реанимобилите са оборудвани с цялата необходима по стандарт апаратура, включително и дефибрилатори, но въпросът е че и тази апаратура вече е остаряла, допълни тя. Въпреки това през последните години не е имало случаи пациент или негови близки да подадат сигнал или жалба срещу екипи на Спешна помощ за това, че не са се отзовали навреме на повикване или че не са реагирали адекватно. От 2007 г. до момента МЗ е купило 496 напълно оборудвани с медицинска апаратура линейки. През 2007 г. автопарковете на спешните центрове за обновени със 143, през 2008 г. - със 111, през 2009 г. - със 181, през 2011 г. - с 5, а през 2015 г. - с 56 линейки.

При общо 674 коли, означава, че 178 изобщо не са били подменяни и продължават да са зачислени към спешните центрове. От МЗ уверяват, че няма определени километри, след което линейките да се бракуват, но подчертаха, че всички са оборудвани с подходяща и достатъчна медицинска апаратура. 400 нови автомобила с пълно оборудване от медицинска апаратура се предвижда да бъдат купени до 2020 година. Финансирането за тях е по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., в която е заложена безвъзмездна финансова помощ от 83 597 313 евро. Освен новите коли, с тези средства ще бъде въведена и т. нар. телемедицина. Това означава, че чрез специална връзка лекарят в медицинския автомобил още в движение, докато оказва първа помощ на пациента, ще има връзка с дежурния екип на спешното приемно отделение в болницата, където той ще бъде закаран. Така, когато човекът бъде свален от линейката, медиците в лечебното заведение ще знаят предварително състоянието му и няма да губят време, а ще пристъпят веднага към конкретна специализирана медицинска помощ.

Още по темата
Три нови линейки получи Военно-медицинската академия
Часовник
21:15
Три нови ленейки и четири обслужващи автомобила са дарени анонимно на Военно медицинска академия.Те бяха осветени заедно с новата регистратура на поликлиниката на ВМА в присъствието на министъра на...
Напиши коментар »
(3)
1
ГЕРБ колко коло купиха за парламемта само мерцедеси и аучидита за да си вози Боко дебелата трътка а народа да мре защото не са лупуши линейки . Шофьорите им превъртат километражите за да крадат гориво ако една линейка е на 300 000 км ,реалниат и пробег е 200 000 . Никаде в е европа няма толкова служебни коли, охранители и кортежи за министри и депутати както е в бг , гласувайте за Боко отново. Алеко го е написал.още преди 100 години и героят му е жив и е.сред нас , бай Ганьо /Боико или познат ни като боко тиквата
2
В България всичко е прекрасно. По-добре никога не сме били
3
а на държавата колите все нови, и държавниците все по-богати, как може такава новина, да развалят възхода на държавата, тук всичко е най-доброто спрямо другите европейски държави, тук са най-кадърните управници, как може така, на т ази територия е царството на европейските ценности и всичко е наред.защо тъпим ?????
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Бранимира Антонова
Бранимира Антонова
първата "Мис България" (1967 г.)
Явор Хайтов
Явор Хайтов
политик
Става на: 48 години
“Как да сгънем правилно парашут.”Ръководство.Второ, коригирано издание.