ЛОШО! България е с най-много пушещи девойки в света

Бомба

ЛОШО! България е с най-много пушещи девойки в света

10177
на 18.06.2017
ЛОШО! България е с най-много пушещи девойки в света
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Около 11 процента от юношите по света на възраст между 13 и 15 години пушат - цигари или пури, сочи публикувано неотдавна глобално проучване сред учениците, цитирано от здравната емисия на Ройтерс.

Използването на тютюневи изделия е сред водещите причини за предотвратими смъртни случаи и за сериозни заболявания в света, на която се дължат около 6 милиона смъртни случая всяка година, отбелязват изследователите, участвали в проучването на американския Център за контрол и превенция на болестите (ЦКБ). Повечето пушачи "усвояват" този навик именно в юношеските си години.

Изследователите са използвали данни от проучвания сред юноши в 61 страни, извършени в периода 2012-2015 година. В половината от тези страни пушат най-малко 15 на сто от момчетата и поне 8 на сто от момичетата.
От всички страни, цитирани в проучването, най-малко пушат юношите в Шри Ланка (1,7 процента), а най-много - в Източен Тимор (35 на сто). Най-малко млади момчета пушат в Таджикистан (2,9 процента), а най-много - в Източен Тимор (61,4 процента). България намира място в тази тревожна статистика с броя на пушачките сред девойките. Именно у нас техният брой е най-висок - цели 29 процента, докато в Таджикистан пушат само 1,6 от момичетата.

"Пушенето уврежда почти всеки орган на тялото, а научните данни показват, че повечето от възрастните пушачи пропушват именно в периода на юношеството", казва водещият изследовател на проучването Рене Аразола от отдела "Пушене и здраве" в ЦКБ.

"Младите хора, които започват да пушат в по-ранна възраст, по-често развиват дълготрайно пристрастяване към никотина, отколкото онези, които усвояват вредния навик в по-късна възраст", добавя Аразола. "Следователно усилията следва да се насочат към превенцията на пушенето сред юношите, ако искаме да няма още едно поколение възрастни, които страдат и умират от болести, свързани с пушенето", заключава ученият.

В повечето страни най-малко половината от сегашните пушачи казват, че искат да спрат, сочат още данните. В Уругвай желание да се откажат от вредния навик декларират 32 на сто от децата пушачи, а във Филипините - 90 на сто.

Отбелязва се, че проучването е обхванало само юноши между 13 и 15 година, записани като ученици. Тъй като в много страни има значителен брой деца, които не ходят на училище, авторите правят уговорката, че тези данни не могат да дадат напълно точна картина на тютюнопушенето сред юношите там.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК