Лъжите на Веселин Иванов – шефа на „Военна информация”

КОМЕНТАРИ

Лъжите на Веселин Иванов – шефа на „Военна информация”

117747
на 27.11.2014
Лъжите на Веселин Иванов – шефа на „Военна информация”
Автор:   Антон Тодоров

Последвайте ни в Google News Showcase

Служба „Военна информация“ е една от най-нереформираните, натъпкана с чугунени комунистически фосили структура в България. При всички други къде повече, къде по-малко се извършиха поредица от реформи, модернизация, структурни и персонални промени, съобразено с променената стратегическа среда и ангажименти, в които се намира страната ни.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

В служба „Военна информация“ досега не се е случило нищо подобно. Там на практика няма никаква сериозна промяна, каквото и да говорят служители от същата служба. Та близо половината от ръководния състав на службата са започнали работа там преди 1990 г., а контролът (парламентарен и от НПО) върху тази служба е равен на нула. Директор на днешната служба „Военна информация“  е Веселин Иванов. Този човек нарушава от години законът за досиетата и няма сила на тази земя, която да го накара едно-единствено нещо – да изпълни задълженията си по този закон.

Лъжите, че виждате ли, в непредадените 33 000 архивни единици се съдържали данни за чужденци-агенти на СВР са мистификация и груба лъжа. Първо, Комисията по досиетата е оторизирания орган от закона за досиетата, който да решава (ако прецени, че съществува някаква опасност от осветяване) кого да разкрие и кого – не.

Затова и членовете на тази комисия са с най-висок допуск до секретна информация и практикуват анонимизиране (при по-леките случаи) или пълен отказ да дадат определена информация от архивите на тайните служби на комунистическа България.

Не е работа на Веселин Иванов да тълкува закона за досиетата и да се поставя над всичко в държавата – над закона, над президента, над министъра на отбраната. Удивителна фигура е този човек! Ако прочетете официалната му биография ще останете с впечатлението, че този човек се е пренесъл с машината на времето от 80-те години право в демократични времена. Така е фризирана информацията на сайта на службата, че след завършването на ВА „Г.С. Раковски“ той директно се пренася във времената след 10 ноември 1989 г. Какъв е бил преди това, с какво се е занимавал – това няма да научите. Смътно се споменава, че е бил  „от 1988 г. до 1990 г. секретар в службата на военния аташе на България в Гърция“. Каква е документалната истина за Веселин Иванов? Веселин Иванов е кадрови служител на РУМНО (РУ-ГЩ) още от първата половина на 80-те години на миналия век!

Този факт е направо непоносим – четвърт век след падането на комунистическата диктатура, начело на военното ни разузнаване е човек, който е започнал кариерата си в РУМНО още от 1981 г., когато е слушател в ШПК (школа за подготовка на кадри) на военното разузнаване. При няколкогодишните си изследвания в архива на Комисията по досиетата открих немалко документи, които доказват по-горното ми твърдение. Ето някой от тях.
„Секретно!
                                                                        АКТ
за резултатите от държавните изпити на слушателите от школата за подготовка на кадри при РУ-ГЩ БНА випуск „Аспаруховски“ – 1981 г.

б/ По марксиско-ленинска подготовка

       …Слушателите да изучават марксиско-ленинската теория като ръководство за действие в бъдещата си практическа работа, за да подобрят умението си да оценяват събитията, явленията и фактите от точни и ясни класово-партийни позиции
…Проведе годишен изпит по марксистко-ленинска подготовка на слушателите от IV класно отделение на ШПК-РУ-ГЩ (Школа за подготовка на кадри при Разузнавателно управление на Генералния щаб, бел. моя) – випуск 1982/84 година и оцени знанията им както следва:

     №                  Звание, име, презиме, фамилия                   Успех

1. – – – – – – – – – –

2. Ст.лейт. Веселин Иванов Иванов                          Отличен (5.50)

 

Всеки може да отиде в Комисията по досиетата и да си поръча архивна единица 47 от фонд 23, отнасяща се до периода 1978-1984 г. и свързана с „Школа за подготовка на  кадри – РУ-ГЩ. Сборно дело. Преписка от общ характер. Материали, свързани с подготовката на слушателите“. Отваря на стр. 81 и 128 и чете същото, което съм написал малко по-нагоре. Две години по-късно, през 1983 г. отново виждаме името на Веселин Иванов в документи на РУМНО:
„Приложение № 1

Секретно

СПИСЪК

На участниците в мероприятията на

ШПК за времето от 9 до 11.6.1983 г.

1.    …

35. Ст.лейт. Таско Михайлов Ерменков

38. …

39. Ст.лейтенант Веселин Иванов Иванов

Разбираме, че днешният директор на СВИ Веселин Иванов е бил в един курс с депутата от БСП Таско Ерменков – ортодоксален реакционер и един от най-заклетите привърженици на идеята за закриването на Комисията по досиетата.

Чудно ли е, че намира също толкова заклет съмишленик в лицето на своя съвипускник В. Иванов, назначен за директор на военното разузнаване през 2012 г. от ортодоксалният комунист и чевръст политически бояджия Аню Ангелов, който го назначи, докато беше военен министър. Това е задкулисието – непрозрачни връзки и зависимости, далеч отиващи в комунистическото минало на България и пълната й подчиненост на Съветите.

През същата 1983 г. начаникът на РУМНО ген.полк. Васил Зикулов пише до Милко Балев, с молба за уреждане софийското жителство на днешния директор на служба „Военна информация“ Веселин Иванов:
„Секретно!

ТУК – до члена на ПБ и Секретар на ЦК на БКП
другаря Милко Балев

Моля, съдействието Ви за получаване на софийско жителство по съображения, които са Ви изложени устно, на следните военослужещи:

№ по ред

Име, презиме и фамилия

Членове на семейството

В кой район ще кандидатствува

Адрес в София

1

2

3

4

5

1.

Веселин Иванов Иванов

Съпруга: Мария Борисова Иванова

Деца: Борислава

Веселинова Иванова

Цвета Веселинова

Иванова

Коларовски

Ж.к. „Надежда“, бл.317, вх. Г, ап. 72

 

 

Днешната Служба „Военна информация“ е пряк наследник на комунистическото РУМНО – най-просъветската и напълно зависима от ГРУ на ГЩ на Съветската армия структура. Вижте какво показват документите на самата служба например от 1986 г.:
„Секретно

ДОКЛАД

от зам.-началника на служба „Информация“

полковник Младен Христов Младенов

Относно: Проведена работна среща на представители на РУ-ГЩ на СВД по автоматизация на информационните процеси

       …Считам, че за подобряване качеството и ефективността на автоматизацията в РУ-ГЩ на БНА е необходимо по-тясно координиране на нишата дейност с тази на ГРУ-ГЩ на ВС на СССР и другите РУ-ГЩ на СВД. Преди всичко нашата дейност трябва да се унифицира пълно с тази на ГРУ-ГЩ на ВС на СССР, като отива на уеднаквяване на техническото, програмното, информационното и друго осигуряване.“ Как Ви се струва това?  Ето документ от 1985 г.:

„ОЦЕНКИ – ИЗВОДИ
За дейността на радио- и радиотехническото разузнаване по изпълнение на Разузнавателните задачи през 1985 г.
Ежедневно се осъществява взаимодействие с представителите на ГРУ-ВС-СССР, които работят при нас и с групата на Одеския военен окръг, когато същата се намира на наша територия…“
В документите на РУМНО до 1990 г. няма да намерите нито един документ, в който поне да се споменава, че тези типове са работили за националните интереси на страната. Няма такова нещо. Клели са се и са работили само и единствено за интересите на БКП и КПСС, в рамките на едногодишни и петгодишни планове за пълно взаимодействие със съветското ГРУ. Всички днешни приказки за някакъв професионализъм, за работа в полза на националната сигурност са цинични въдици за глупави хора, каквито оказва се в България има немалко. Ние сме най-смешната държава на света. Тук всеки прави каквото си иска или каквото му наредят кукловодите и пет пари не дава за изпълнението на закона. И с право – от едно ниво нагоре българските висши чиновници стават напълно недосегаеми за закона. Хеле пък, ако в ръцете ти са най-големите тайни на прехода, заключени във ведомствения ти архив – тогава можеш да се държиш точно като Веселин Иванов. Важният въпрос обаче е докога ще те търпят.

 

 

 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 30
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК