Майчинските скочиха с до 90 лв. на месец

ЧАС ПИК

Майчинските скочиха с до 90 лв. на месец

8426
на 18.09.2014
Майчинските скочиха с до 90 лв. на месец
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Майчинските за гледане на дете между първата и втората му година са се увеличили с 90 лв. през първата половина на 2014 г. спрямо същия период на предната. Това показва публикувана от НОИ статистика, пише "24 часа".

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

През първото полугодие на м.г. средният размер на обезщетението е бил 206,46 лв., докато към юни 2014 г. вече е станал 296, 39 лв. Толкова е бил средният размер в двете полугодия и за жените, които ползват втората си година майчинство. При мъжете увеличението е дори с 92 лв. - 312 лв. през 2014 г. спрямо 220 лв. за предната година.

Увеличението се дължи главно на повишаването на минималната работна заплата от началото на 2014 г., обясниха експерти от НОИ.

Само с 20 лв. обаче се е увеличило т.нар. скъпоплатено майчинство, при което значение има на каква заплата се е осигурявала майката преди раждането. През първото полугодие на 2013 г. обезщетението е било средно 393,93 лв., докато през първите шест месеца на тази е достигнало 413,99 лв.

Увеличението при това обезщетение се дължи на намаления срок, върху който се изчислява. По настояване на БСП предният парламент прие обезщетението за майчинство да се изчислява върху осигурителния доход на майката за предните 18 месеца, а не за 24. Това по предварителни изчисления трябваше да доведе до средно увеличение на майчинските с 12 лв.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
ПИК TV! Скандал в комисията за разследване на корупционните практики в Агенция Митници :Бойко Рашков се е срещал най-малко 10 пъти с обявените за контрабандисти Стефан и Марин Димитрови (ВИДЕО) ПИК TV! Скандал в комисията за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" :Бойко Рашков се е срещал най-малко 10 пъти с обявените за контрабандисти Стефан и Марин Димитрови (ВИДЕО)
ново
Днес: 136
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК