СВЕТЪТ ДНЕС

Масови арести на кюрди в Турция

Само в ПИК
Масови арести на кюрди в Турция
Автор: ПИК
Дата
Дата
2855
Коментари
3
Масови арести на кюрди в Турция

Турски съд осъди 111 членове на обединяваща група, която включва ПКК/СКО (Съюз на кюрдските общности). Наложени са присъди до 21 години, съобщава "Анадолската агенция".

Делото срещу подсъдимите от Съюза на кюрдските общности започна през 2010 година. Първоначално 191 подсъдими бяха обвинени в престъпления, вариращи от тероризъм до провеждане на забранени протести.

Първоинстанционен съд отхвърли обвиненията срещу 43 души преди делото, а други 37, включително осем настоящи депутати от Демократичната партия на народите, бяха освободени по време на изслушванията.

Повечето от осъдените са признати за виновни за членуване в терористична организация от Върховния наказателен съд в Диарбекир в Югоизточна Турция.

Сред осъдените на 21 години затвор е и съпредседателят на Демократичната партия на регионите, сестринска партия на Демократичната партия на народите на регионално ниво. Камуран Юксек е осъден за контролиране на въоръжена терористична група.

Хатип Дикле, бивш депутат от вече несъществуваща Демократична партия, е осъден на 9 години затвор за членуване във въоръжена терористична групировка. Ахмет Тюрк, бивш кмет на Мардин в Югоизточна Турция, е осъден на 15 месеца затвор за провеждане на демонстрация без разрешение.

От останалите подсъдими, 16 са осъдени на затвор на 21 години. Анкара обвинява Демократичната партия на народите - третата най-голяма в парламента, и Демократичната партия на регионите във връзки с ПКК. ПКК е в списъка с терористични организации на Турция, САЩ и Европейския съюз.

Три десетилетия групировката воюва срещу Турция. По време на последната фаза от юли 2015 г. над 1200 души, включително от силите за сигурност и цивилни, загубиха живота си.

Напиши коментар »
(3)
1
рашките и сащ се обединяват за да пазят кюрдите
2
Правилно.В момента дават по Нова мекерето Местан.Що не го приберат в ефир.
3
ЕДИНСТВЕННО СЪЗДАВАНЕТО И ПРИЗНАВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА --КЮРДИСТАН--ЩЕ ПОПАРИ АМБИЦИИТЕ НА ЕРДОГАН..........................................ЕРДОГАН ИЗВЪРШВА ГЕНОЦИД СПРЯМО КЮРДИТЕ И МИ ГОВОРИ ЗА ФАШИЗЪМ............................
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
д-р Петър Москов
д-р Петър Москов
бивш министър на здравеопазването
Става на: 47 години
Марин Райков
Марин Райков
дипломат, бивш служебен премиер
Става на: 57 години
Мирослав Пашов
Мирослав Пашов
актьор, директор на Театър „Българска армия”
Става на: 60 години
Христо Ковачки
Христо Ковачки
бизнесмен
Става на: 55 години

- Обвинен сте, че сте откраднали една домашна патица - казва съдията. - Това беше дива патица, господин съдия! - Откъде разбрахте? - Трябваше само да видите колко се измъчих, докато я хвана!