Масови нарушения по морето: Работодателите не сключват договори и не уточняват заплатите

Само в ПИК
Масови нарушения по морето: Работодателите не сключват договори и не уточняват заплатите
Автор: ПИК
Дата
Дата
2425
Коментари
9
Масови нарушения по морето: Работодателите не сключват договори и не уточняват заплатите

Сериозен ръст на всички основни нарушения по трудови правоотношения отчиа Инспекцията по труда след проверките си по морските курорти. 

Масово се работи без сключен писмен трудов договор, без разпределено работното време и с неуточнено заплащане на труда, съобщиха от пресслужбата на агенцията.

В рамките на кампанията са извършени 2033 проверки. Нарушенията, свързани с разпределението на работното време, са общо 900, по заплащането на труда - 360, а случаите на работа без трудов договор са 247. 

Големият брой нарушения, свързани с работното време, може да се обясни с липсата на работна ръка в курортите. Най-често става въпрос за нерегламентираното полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за седмична и междудневна почивка, липса на документи на обектите, от които да е видно кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да приключи работният му ден. За установяване на нарушенията на работното време се налагат по няколко посещения на обектите дори в един и същ ден. Необходимо е и съдействие на самите работещи, каквото обикновено инспекторите не получават.

След края на активния туристически сезон допълнителният ресурс, насочен към морските курорти, ще бъдат пренасочен към строителството. Дирекциите "Инспекция по труда" в области с голям обем строително-монтажни работи ще бъдат подсилени с командировани екипи от области с по-малко строителни обекти.По време на кампанията са съставени 529 акта за установяване на административни нарушения, свързани с трудовите правоотношения, и още 150 акта за нарушения на разпоредбите, регламентиращи осигуряването на безопасност и здраве при работа. Санкциите по Кодекса на труда са между 1500 лв. и 15000 лв., като могат да достигнат и до 20000 лв. при възпрепятстване на контролните органи от страна на работодателя.

Напиши коментар »
(9)
1
Е, аз иначе как че напраим кинти?
2
По света кръчмар милионер няма.........................
3
Нищо ново , не е само по морето....навсякъде в България! !! От години е тази практика, която определя бъдещите бедни пенсионери ! Няма оправия по въпроса , защото както и за много други престъпления , НЯМА наказания !!!
4
После тези пишман-бизнесмени ,реват навсякъде как не намирали персонал!Егати тъшаците!Тоава заслужават!
5
АМИ ЗАКОНА Е ЛАБАВ. ПРИ УСТАНОВЯВАНЕ НА КАКВИТО И ДА Е НАРУШЕНИЯ ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ НАКАЗАНИЕТО Е ВЗИМАНЕ НА ЛИЦЕНЗА И ЗАТВАРЯНЕ НА ХОТЕЛА В СРОК НА 5 ГОДИНИ. Я ДА ГО ВИДЯ ТОЗИ СМЕЛЧАГА ДЕТО ЩЕ СИ ПОЗВОЛИ ДА СИ ПРАВИ ТАШ.АК НА ГОЛО ДУ.ПЕ!
6
Нали точно това казва и Валери който неспирно е Оплюван от недобросъвестни тролове който задружно пишат със много никове,което е присъщо на статуквото което няма да бъде разбито във близките години и ще сме още дълго време Франкинщайновци............
7
Когато работодателите ни са комунисти а назначени за капиталисти така се получава .Те си мислят че още живеят в зрелия руски социализъм и затова си правят каквото си искат . Но и в България ще дойде Пражката пролет и ние да видим демокрация !
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
цяла България се осигурява на 460 лева а взема двойно повече. Бойко не знае, Цачева нехае,Валери го е страх,синдикати има само в милицията.Волен се продаде,,,,Едно ченге каза истината за главата на маφията, Цацаров е за риба на Хималаите...
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Бранимира Антонова
Бранимира Антонова
първата "Мис България" (1967 г.)
Явор Хайтов
Явор Хайтов
политик
Става на: 48 години

По време на война. Капитан се изправя пред войниците точно преди решаващата
битка, за да им вдъхне кураж.
– Ето там – казал той и посочил към фронта – е врагът! А врагът се опитваше да
направи нещастен живота на всички ви! Врагът се опитваше да ви убие ден след
ден през цялата тази дълга война!
Един редник изскочил от окопа и извикал:
– Господи! Знаех си, че готвачът не е от нашите!