Масови нарушения по морето: Работодателите не сключват договори и не уточняват заплатите

Само в ПИК
Масови нарушения по морето: Работодателите не сключват договори и не уточняват заплатите
Автор: ПИК
Дата
Дата
2302
Коментари
9
Масови нарушения по морето: Работодателите не сключват договори и не уточняват заплатите

Сериозен ръст на всички основни нарушения по трудови правоотношения отчиа Инспекцията по труда след проверките си по морските курорти. 

Масово се работи без сключен писмен трудов договор, без разпределено работното време и с неуточнено заплащане на труда, съобщиха от пресслужбата на агенцията.

В рамките на кампанията са извършени 2033 проверки. Нарушенията, свързани с разпределението на работното време, са общо 900, по заплащането на труда - 360, а случаите на работа без трудов договор са 247. 

Големият брой нарушения, свързани с работното време, може да се обясни с липсата на работна ръка в курортите. Най-често става въпрос за нерегламентираното полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за седмична и междудневна почивка, липса на документи на обектите, от които да е видно кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да приключи работният му ден. За установяване на нарушенията на работното време се налагат по няколко посещения на обектите дори в един и същ ден. Необходимо е и съдействие на самите работещи, каквото обикновено инспекторите не получават.

След края на активния туристически сезон допълнителният ресурс, насочен към морските курорти, ще бъдат пренасочен към строителството. Дирекциите "Инспекция по труда" в области с голям обем строително-монтажни работи ще бъдат подсилени с командировани екипи от области с по-малко строителни обекти.По време на кампанията са съставени 529 акта за установяване на административни нарушения, свързани с трудовите правоотношения, и още 150 акта за нарушения на разпоредбите, регламентиращи осигуряването на безопасност и здраве при работа. Санкциите по Кодекса на труда са между 1500 лв. и 15000 лв., като могат да достигнат и до 20000 лв. при възпрепятстване на контролните органи от страна на работодателя.

Напиши коментар »
(9)
1
Е, аз иначе как че напраим кинти?
2
По света кръчмар милионер няма.........................
3
Нищо ново , не е само по морето....навсякъде в България! !! От години е тази практика, която определя бъдещите бедни пенсионери ! Няма оправия по въпроса , защото както и за много други престъпления , НЯМА наказания !!!
4
После тези пишман-бизнесмени ,реват навсякъде как не намирали персонал!Егати тъшаците!Тоава заслужават!
5
АМИ ЗАКОНА Е ЛАБАВ. ПРИ УСТАНОВЯВАНЕ НА КАКВИТО И ДА Е НАРУШЕНИЯ ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ НАКАЗАНИЕТО Е ВЗИМАНЕ НА ЛИЦЕНЗА И ЗАТВАРЯНЕ НА ХОТЕЛА В СРОК НА 5 ГОДИНИ. Я ДА ГО ВИДЯ ТОЗИ СМЕЛЧАГА ДЕТО ЩЕ СИ ПОЗВОЛИ ДА СИ ПРАВИ ТАШ.АК НА ГОЛО ДУ.ПЕ!
6
Нали точно това казва и Валери който неспирно е Оплюван от недобросъвестни тролове който задружно пишат със много никове,което е присъщо на статуквото което няма да бъде разбито във близките години и ще сме още дълго време Франкинщайновци............
7
Когато работодателите ни са комунисти а назначени за капиталисти така се получава .Те си мислят че още живеят в зрелия руски социализъм и затова си правят каквото си искат . Но и в България ще дойде Пражката пролет и ние да видим демокрация !
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
цяла България се осигурява на 460 лева а взема двойно повече. Бойко не знае, Цачева нехае,Валери го е страх,синдикати има само в милицията.Волен се продаде,,,,Едно ченге каза истината за главата на маφията, Цацаров е за риба на Хималаите...
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни чувствата ви към близки хора се променят - изплуват скрити страхове, желания, тайни мечти. В петък и събота общувате с много хора, влиянието ви в колектив - приятели, колеги и т.н. е значимо. Възползвайте се по адекватен начин. В неделя имате нужда от почивка. В понеделник сте целеустремени и пробивни. Във вторник ескалира напрежение, което може да навреди на имиджа ви. Възможни са сблъсъци с по-високопоставени лица от вас. Мерете приказките си и бъдете по-сдържани, за да не ви нарочат. И бездруго напоследък откъдето минете, създавате само врагове.
ВИП рожденици
Иван Голев
Иван Голев
поет и писател
Става на: 67 години
Мария Игнатова
Мария Игнатова
актриса, тв. водеща
Методи Андреев
Методи Андреев
депутат от ГЕРБ
Става на: 58 години

Някакъв чете вестник и коментира:
- Абе, няма ли да го хванат тоя Рихтер най-накрая бе? Аман от земетресения.