Вход
София
Времето в София 9 o C

Мая Манолова подпука шефовете на „американските централи“

Мая Манолова подпука шефовете на „американските централи“

на 11.04.2018
5689
3
Мая Манолова подпука шефовете на „американските централи“
Автор: ПИК
11.04.2018
3
5689

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с изпълнителните директори на „американските централи“. Повод за срещата бе жалбата на представители на Асоциация на индустриалния капитал в България,  Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, които в качеството си и на граждани поискаха от омбудсмана да предприеме действия по отношение на договорите с „Ей и Ес ЗС Марица Изток 1“ ЕООД  и „Контур Глобал Марица Изток 3“ АД за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия, съобщиха от пресофиса на омбудсмана. 

Припомняме, че на 2 април т.г. омбудсманът се срещна с жалбоподателите, които обявиха, че договорите с „американските централи“  ощетяват непазарно както държавата, така и всички 3 600 000 български домакинства средно годишно с по 161 лева.  Според тях, с тези договори се предоставя неправомерно държавна помощ.

На днешната среща омбудсманът чу позицията и на „американските централи“ в лицето на изпълнителния директор на „Ей и Ес България“ Иван Цанков и Красимир Ненов, изпълнителен директор на „Контур Глобал Марица Изток 3“. Те припомниха историята на подписването на въпросните договори, с участието на няколко правителства и подчертаха ползите от дейността им за обществото и направените инвестиции.

Изпълнителните директори заявиха готовност да трансформират договорите, така че да се запазят интересите на инвеститорите и на българските граждани, както и да излязат на свободния енергиен пазар.

На срещата те посочиха още, че в момента тече предварително проучване на договорите в Европейската комисия.

Омбудсманът смята, че отговорните държавни институции до момента нямат единна, ясна и обоснована позиция по отношение действието на договорите. Няма откритост и прозрачност в действията им. Няма яснота относно:

- направени ли са необходимите икономически, финансови и правни анализи относно действието на дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия и за възможностите за тяхното прекратяване.

- какви действия са предприети и на какъв етап се намират, с цел гарантиране на обществения интерес.

- на какъв етап е процедурата, предприета от ЕК за одобряване на методика за компенсиране при прекратяване на договорите.

Отговорите на тези въпроси са наложителни, с оглед осигуряване прозрачност в действията на институциите, както и предоставяне на информация какви ще бъдат последиците за българските граждани при евентуално запазване или прекратяване действията на тези договори.

За да защити интересите на българските граждани, омбудсманът ще инициира среща между отговорните държавни институции – министерствата на енергетиката, на финансите, КЕВР, НЕК, БЕХ и ЕСО, парламентарната комисия по енергетика, работодателските организации и ръководителите на „американските централите“. 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(3)
1
Що така нашите "нови " приятели от САЩ ни дерат със скъпия си ток ? Нали ни обичат и ни помагат , но на каква цена ? Всичко излиза през нашия г.з. Ех , как чакаме нашия национален герой ББ да дойде на бял кон и да въздаде справедливост , ама май няма да го дочакаме никога.
2
съдебно преследване на сключилите този договор, а не да хвърля прах в очите на хората.
3
Тя и Русия ни е приятел но ни продава най скъпо газта си отколкото на останалите страни в Европа!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Дело за изнасилване. Идва първият свидетел.
- Кажете какво видяхте?
- Аз съм бояджия, седя на скелето
на втория етаж и си боядисвам. И видях, че това момиче седеше в стаята отсреща. И гледам оня, ей там първият на пейката, влезе в стаята, хвана я и я хвърли на кревата.
- После.
- После й съблече роклята.
- После.
- После й съблече бикините и сутиена.
- После.
- Ами останаха голи и той легна върху нея.
- И след това какво видяхте?
- Нищо не видях повече, щото скелето се счупи и паднах долу. Вече бяхме станали 15 човека върху него.

няма нови новини
Днес: 54
hot
най-четени новини в момента
сега
1982
четат ПИК
сега
четат тази новина
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Синът на Илиян Михов-Баровеца: Сбогувах се с баща ми всеки път, когато отиваше да пее на мутрите - само в "Жълтите новини"
x
ГОЛЯМ ПРАЗНИК Е! На Еньовден се прави мълчана вода и венец от 77 билки
x