Милиарди загуби за България от санкциите на ЕС срещу Русия

ЧАС ПИК

Милиарди загуби за България от санкциите на ЕС срещу Русия

11997
на 02.08.2014
Милиарди загуби за България от санкциите на ЕС срещу Русия
Автор:   ПИК

Тук можеш да откриеш игрите на efbet, в които се крие Extra Bonus (18+)

България е сред страните с най-тежки последици от санкциите на Европейския съюз към Русия. Индустрията, транспортът и най-вече енергийният сектор очакват загуби за милиарди и тежка зима, ако отношенията между източния и западния блок не се затоплят, съобщи Би Ти Ви.

640 са българските фирми, които изнасят за Русия, оборотът им за 2013 г. е около 740 млн. долара. Износът е главно на медикаменти, машинни елементи и вино.

В същото време вносът на България е в пъти по-голям - за над 6 млрд. долара. 90% от това, което внасяме, е нефт, природен газ и масла - т.е. страната е силно зависима енергийно от Русия.

И бизнесът, и експертите, а и държавата са силно притеснени от преките последици за България.

Заради кризата в Украйна транспортният бранш очаква загуби от 20 милиона евро до края на годината. Това е цената на обходните маршрути, по които се налага да минават камионите, и огромния риск в района. „Твърде често се организират независими или локални блокади, независимо дали се обявяват, или не, ожесточава се митническият контрол, забавят се митническите формалности”, разказа Георги Минчев, който е управител на транспортна фирма.

Износът за Русия е едва 3% от целия български експорт, но конфликът може да намали и стокообмена на България със самия Европейски съюз. „Напълно е възможно, това са взаимосвързани системи, нашият износ към Европа да пострада”, твърди енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Освен това руски граждани притежават имоти за около 10 млрд. лв. у нас. Сега сделките буквално са блокирани, няколко имотни агенции са фалирали, а рискът е налице. „Представете си, ако половината от тези собственици решат да си изтеглят парите и да продадат имотите си - това е съпоставимо с резерва на България”, посочи Веселин Илиев от Българска стопанска камара.

Най-сериозно се очертава да бъде отражението върху енергийният сектор - почти цялото българско производство е зависимо от руския газ. „Те са ясни връзките, взаимосвързаността, източниците на доставки - България е много лоша ситуация от тази гледна точка”, категоричен е зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов.

Санкциите влияят дори на туризма - за първи път това лято не се очертава българското Черноморие да отчете ръст на руските и украинските туристи.

Такива са вероятните последици още до края на годината. В дългосрочен план, ако конликтът се задълбочи, експертите очакват отдръпване на инвеститорите и забавяне на икономиката като цяло.

Според оценки на Европейската комисия санкциите ще ощетят руската икономика с 23 млрд. евро (1,5% от нейния БВП) през тази година и с още 75 млрд. евро (4,8% от БВП) през 2015 г. Руските компании пък ще понесат загуби в размер на 744 млрд. евро.

Икономическите щети за Европейския съюз от въвеждането на секторни санкции срещу Русия ще достигнат 40 млрд. евро (0,3% от брутния вътрешен продукт на ЕС) през настоящата година и 50 млрд. евро (0,4 на сто от БВП на ЕС) през следващата 2015 г.

препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Кристиян Коев пред ПИК TV: ППДБ са като куха лейка - няма нищо в главата, но е хубава и задоволява сексуално! Ако Борисов пак влезе в схема с тях, ще изгуби (ВИДЕО) Кристиян Коев пред ПИК TV: ППДБ са като "куха лейка" - няма нищо в главата, но е хубава и задоволява сексуално! Ако Борисов пак влезе в схема с тях, ще изгуби (ВИДЕО)
ново
Днес: 129
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК