БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Милка Христова: София се развива в центъра, в кварталите липсват инвестиции

Само в ПИК
Милка Христова: София се развива в центъра, в кварталите липсват инвестиции
Автор: ПИК
Дата
Дата
6193
Коментари
0
Милка Христова: София се развива в центъра, в кварталите липсват инвестиции

София се развива в центъра, но не се инвестира там, където живеят хората и има нужда от нормални условия за съществуването за всеки гражданин.

Това каза председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Милка Христова по време на кръглата маса "Другото лице на столицата - Визия за София".

София е европейската столица с най-замърсен въздух, добави общинският съветник арх. Борислав Борисов. Той изброи проекти за столицата, които биха могли да се свършат в рамките на един мандат на Столичния общински съвет, но не са свършени. Те включват - културно историческото наследство на София като обществен ресурс, Хидро парк Искър като нов шанс за отдих и спорт, Софийска балнеология като лечебна цел, Витоша като домакин на възможни олимпийски игри и развитие на инженерна инфраструктура. От своя страна Милка Христова обърна специално внимание на проблема с управлението на софийските търговски дружества.

Тя изтъкна, че Столична община разполага с най-голямата общинска собственост в България, но начинът, по който управлява приходите от нея не може да удовлетвори гражданите. "При поредния бюджет и изпълнението му се оказва, че София не събира планираните приходи от общинската си собственост. Само 2,8 млн. лв. са приходите за 2014 г., които СО е събрала от дружествата, на които е собственик", съобщи Христова.

Тя бе категорична, че проблемите на София не са малко, напротив. Христова припомни, че приоритет а БСП е другата София, което не означава, че се търси противопоставяне на център и крайни квартали. Милка Христова поясни, че идеята на платформата на БСП е да бъде обективна, обоснована, да защитава конкретни интереси на гражданите и да бъде приета от самите тях като решаваща проблемите им. Председателят на групата на БСП в СОС подчерта още, че хотелите в столицата са запълнени едва на 50 % и причината за това е, че не инвестира достатъчно в историческите дадености, които града има. Не се ползват и минералните извори, които София има.

Ходим на спа туризъм в други градове, но имаме на една ръка разстояние лечебни извори, допълни Христова. Арх. Иван Данов, министър на инвестиционното проектиране в кабинета на Пламен Орешарски, обяви, че според него обитателите на града трябва да идентифицират себе си и да познаят, че това е своя град, да живеят с проблемите му и да участват в управлението. "Градът е уникален с това, че се намира между няколко планини, има водни площи, исторически дадености, които не се използват. Големите европейски градове използват историческите си дадености и правят бизнес, София не е един от тях", каза Данов.

Според него няма план за развитие на жилищните сгради. Той обърна внимание и на проблема с паркирането като посочи, че огромни територии в централната градска част и периферията остават неизползвани и могат да решат проблема с паркирането, но санкциите няма да решат проблема. Георги Анастасов, депутат от БСП, пък коментира, че в крайните квартали, като Люлин, Младост, Овча Купел в последните години почти няма инвестиции за тревни площи, почти няма детски площадки. За крайните квартали се сещаме само, когато дойдат изборите, смята той. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Бони
Бони
фолкпевица
Георги Гергов
Георги Гергов
бизнесмен, политик от БСП
Става на: 61 години
проф. Божидар Манов
проф. Божидар Манов
кинокритик
Става на: 70 години
Христо Тотев
Христо Тотев
кинооператор
Става на: 78 години

Една бабичка тръгнала на гроба наа мъжа си, но забравила къде е парцелът. По едно време видяла гробаря, който бил подпийнал.- Момче, кажи ми къде е парцел 46? Той я изгледал и казал: - Вие като си не помните местата, що ставате и само се разхождате...