БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Милка Христова: София се развива в центъра, в кварталите липсват инвестиции

Само в ПИК
Милка Христова: София се развива в центъра, в кварталите липсват инвестиции
Автор: ПИК
Дата
Дата
5995
Коментари
0
Милка Христова: София се развива в центъра, в кварталите липсват инвестиции

София се развива в центъра, но не се инвестира там, където живеят хората и има нужда от нормални условия за съществуването за всеки гражданин.

Това каза председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Милка Христова по време на кръглата маса "Другото лице на столицата - Визия за София".

София е европейската столица с най-замърсен въздух, добави общинският съветник арх. Борислав Борисов. Той изброи проекти за столицата, които биха могли да се свършат в рамките на един мандат на Столичния общински съвет, но не са свършени. Те включват - културно историческото наследство на София като обществен ресурс, Хидро парк Искър като нов шанс за отдих и спорт, Софийска балнеология като лечебна цел, Витоша като домакин на възможни олимпийски игри и развитие на инженерна инфраструктура. От своя страна Милка Христова обърна специално внимание на проблема с управлението на софийските търговски дружества.

Тя изтъкна, че Столична община разполага с най-голямата общинска собственост в България, но начинът, по който управлява приходите от нея не може да удовлетвори гражданите. "При поредния бюджет и изпълнението му се оказва, че София не събира планираните приходи от общинската си собственост. Само 2,8 млн. лв. са приходите за 2014 г., които СО е събрала от дружествата, на които е собственик", съобщи Христова.

Тя бе категорична, че проблемите на София не са малко, напротив. Христова припомни, че приоритет а БСП е другата София, което не означава, че се търси противопоставяне на център и крайни квартали. Милка Христова поясни, че идеята на платформата на БСП е да бъде обективна, обоснована, да защитава конкретни интереси на гражданите и да бъде приета от самите тях като решаваща проблемите им. Председателят на групата на БСП в СОС подчерта още, че хотелите в столицата са запълнени едва на 50 % и причината за това е, че не инвестира достатъчно в историческите дадености, които града има. Не се ползват и минералните извори, които София има.

Ходим на спа туризъм в други градове, но имаме на една ръка разстояние лечебни извори, допълни Христова. Арх. Иван Данов, министър на инвестиционното проектиране в кабинета на Пламен Орешарски, обяви, че според него обитателите на града трябва да идентифицират себе си и да познаят, че това е своя град, да живеят с проблемите му и да участват в управлението. "Градът е уникален с това, че се намира между няколко планини, има водни площи, исторически дадености, които не се използват. Големите европейски градове използват историческите си дадености и правят бизнес, София не е един от тях", каза Данов.

Според него няма план за развитие на жилищните сгради. Той обърна внимание и на проблема с паркирането като посочи, че огромни територии в централната градска част и периферията остават неизползвани и могат да решат проблема с паркирането, но санкциите няма да решат проблема. Георги Анастасов, депутат от БСП, пък коментира, че в крайните квартали, като Люлин, Младост, Овча Купел в последните години почти няма инвестиции за тревни площи, почти няма детски площадки. За крайните квартали се сещаме само, когато дойдат изборите, смята той. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Валентин Танев
Валентин Танев
актьор
Става на: 60 години
Ина Ананиева
Ина Ананиева
треньор по худ. гимнастика
Мимоза Базова
Мимоза Базова
актриса

Днес дадох на жената да разбере какво ми е, като ме мъкне по магазините. 
Влязохме в 11 кръчми и във всяка пробвах ракията и мезето, а после се върнахме в първата...