Министърът на образованието: Училищните настоятелства са се превърнали в черни каси

Само в ПИК
Министърът на образованието: Училищните настоятелства са се превърнали в черни каси
Автор: ПИК
Дата
Дата
1756
Коментари
1
Министърът на образованието: Училищните настоятелства са се превърнали в черни каси

Част от училищните настоятелства са се превърнали в черни каси, това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред ресорната парламентарна комисия, където обсъждаха проблемите в Софийската математическа гимназия. Той е подал сигнал до министъра на финансите да извърши проверка на училищното настоятелство на СМГ. Преди дни бившият директор на училището Антони Стоянов оповести, че настоятелството в гимназията събира от курсове над 1 млн. лв. годишно, предаде Дарик.

Училищните настоятелства могат да ползват сградите на училищата за събранията си, които провеждат, а не за стопанска дейност, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев:

 

„Част от настоятелствата са се превърнали в черни каси буквално, макар че те исторически са създадени, за да подпомагат. Към днешна дата те не са предмет на този контрол, на който са училищата - като разпоредители с бюджетни средства, като бюджетни предприятия и в редица случаи се използват за дейности, които трябва да се извършват от училищата. Използват се за събиране на приходи, за приходи от родители, а в някои случаи и със задължителен характер с намек за задължителност“, каза Вълчев.

От образователното ведомство са изпратили писмо до всички училища, в което се препоръчва да се въздържат от това да събират приходи чрез настоятелствата си, каза още министър Вълчев:

 

„Разбира се, че всеки един може да дари, но когато се събира от всички родители, най-малкото има едно чувство на солидарност, което поражда и чувство за задължителност. Подобни дейности, които са с ресурсите на училището, е добре да се провеждат от самото училище, а не от настоятелствата“.

 Министър Вълчев е подал сигнал до министъра на финансите да извърши проверка на училищното настоятелство на СМГ, а междувременно стана ясно, че уволнената учителка Петя Тодорова отново е върната на работа.

Още по темата
СКАНДАЛЪТ НЕ СТИХВА! Бившият директор на СМГ избухна: Ще се върна, ако трябва още пет пъти да ме уволнят!
Часовник
11:52
Една мощна атака тръгна срещу мен още от самото начало. Госпожа Петя Тодорова се оказа играч, който не играе по правилата. И от тези "неправила" спечели този, който играе не по правилата. Това...
Напиши коментар »
(1)
1
Работата е много по тъмна и мътна. Потърсете в гоогле "SMS до директора на СМГ преди скандала:" на сайта От там става ясно че скандалът е заложен като бомба със закъснител за да се унищожи СМБ и акад. Петър Кендеров свързан с бившата държавна сигурност и БСП и на преден план да изплува проф. Сава Гроздев и ГЕРБ. На мен ми прилича като план за унищожение на последните останки (добри или лоши сами преценете) от социалистическото минало и победа на новите "ценност".
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Част от делата, които сте започнали, са подложени на сериозни изпитания през следващите седем дни. Обстоятелствата в петък ви принуждават да се оттеглите или временно да спрете развитието на някои детайли. Не го приемайте трагично, нищо лошо няма да ви се случи. Може да ви върви в хазартните игри в неделя. Затова пък в личния живот има проблем, който упорито не можете да решите. Може би трябва да приложите съвсем различен подход и тогава да погледнете на ситуацията от друг ъгъл. Неразбирателствата с половинката ви се проточват твърде дълго. Възможни са раздели.
ВИП рожденици
ген.-лейтенант Кирчо Киров
ген.-лейтенант Кирчо Киров
бивш директор на Национална разузнавателна служба
Става на: 66 години
Христо Гърбов
Христо Гърбов
актьор
Става на: 59 години

Руското ехо

Американец, англичанин и руснак решили да проверят къде ехото е най-дълго.

Отишли в Америка. Качили се на най-високата планина и американецът викнал:

- Ехооооо!

- Хо-хо... - отговорило Ехото.

Отишли в Англия. Качили се на най-високата планина, англичанинът извикал. Ехото отговорило:

- Хо...

Отишли в Русия, качили се на най-високата планина и руснакът извикал:

- Водкааааааа!

Ехото отвърнало:

- Где-где-где...