БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Министър Данов си писа тройка за незаконните постройки в България

Само в ПИК
Министър Данов си писа тройка за незаконните постройки в България
Автор: ПИК
Дата
Дата
4706
Коментари
1
Министър Данов си писа тройка за незаконните постройки в България

Вина за големия брой незаконни постройки на територията на България имат както хората, така и законодателната система у нас, коментира министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов пред „Дарик”.

Той уточни, че броят документи, който се изисква при строеж на малък обект, е прекалено голям. Данов постави и оценка за едногодишната работа на министерството.

С уговорката, че не той трябва да оценява свършеното, министърът си писа тройка. Иван Данов каза, че намаляването на незаконните постройки в България е бил един от приоритетите на управлението му. Той изясни и причините за големия брой незаконни постройки у нас.

"За това огромно количество обекти, които са реализирани без разрешение за строеж, вина имат както самите граждани, които са ги реализирали, така и нашата законодателна система - Законът за устройство на територията, тъй като особено при малки обекти количеството документация, необходима за издаване на разрешение за строеж е неадекватно голяма спрямо натоварването на обекта. Ако си направи човек една елементарна аритметика, която всеки един инициатор на инвестиционен проект си прави, ще установи, че проектът му струва почти толкова, колкото самата реализация", каза той.

Според Данов важна стъпка за намаляване на незаконните постройки е промяна на законодателството. "Бихме желали поне тези малки обекти да бъдат облекчени като количество документация. Това не е нищо ново, това е практика, която е пак във водещите страни в света. За малките обекти разрешение се получава с много малко количество документи, които са необходими и със съответно натоварване с отговорности на проектантите и инвеститорите", каза той.

Колкото до равносметката за едногодишното управление, Данов си постави оценка 3. Като уточни, че строителните закони, по които е започнало да работи министерството, рано или късно ще бъдат приети, защото това е пътят към развитие на сектора.

Напиши коментар »
(1)
1
ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ, НО МИНИСТЪРА КАЗВА ИСТИНАТА. КОГАТО СЕ ЗАПОЧВА НОВ СТРОЕЖ БУМАЖЩИНАТА Е НЕВЕРОЯТНО ГОЛЯМА и ПРОЦЕДУРАТА ДОСТА ТРОМАВА и СПЪВАЩА. ВСИЧКО ТОВА ВОДИ ДО КОРУПЦИЯ В ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ и ДО ИЗПРАЗВАНЕ ПОРТОФЕЛА НА ЗАКОНО СТРОЯЩИЯ!!!!!!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Нидал Алгафари
Нидал Алгафари
режисьор, продуцент
Става на: 52 години
Светослав Гаврийски
Светослав Гаврийски
финансист, бивш управител на БНБ и министър на финансите
Става на: 69 години

Жена към мъжа си:
- Мило, ръцете са ми ледени, какво да правя?
- Дръж ми бирата!