БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Министър Данов си писа тройка за незаконните постройки в България

Само в ПИК
Министър Данов си писа тройка за незаконните постройки в България
Автор: ПИК
Дата
Дата
4610
Коментари
1
Министър Данов си писа тройка за незаконните постройки в България

Вина за големия брой незаконни постройки на територията на България имат както хората, така и законодателната система у нас, коментира министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов пред „Дарик”.

Той уточни, че броят документи, който се изисква при строеж на малък обект, е прекалено голям. Данов постави и оценка за едногодишната работа на министерството.

С уговорката, че не той трябва да оценява свършеното, министърът си писа тройка. Иван Данов каза, че намаляването на незаконните постройки в България е бил един от приоритетите на управлението му. Той изясни и причините за големия брой незаконни постройки у нас.

"За това огромно количество обекти, които са реализирани без разрешение за строеж, вина имат както самите граждани, които са ги реализирали, така и нашата законодателна система - Законът за устройство на територията, тъй като особено при малки обекти количеството документация, необходима за издаване на разрешение за строеж е неадекватно голяма спрямо натоварването на обекта. Ако си направи човек една елементарна аритметика, която всеки един инициатор на инвестиционен проект си прави, ще установи, че проектът му струва почти толкова, колкото самата реализация", каза той.

Според Данов важна стъпка за намаляване на незаконните постройки е промяна на законодателството. "Бихме желали поне тези малки обекти да бъдат облекчени като количество документация. Това не е нищо ново, това е практика, която е пак във водещите страни в света. За малките обекти разрешение се получава с много малко количество документи, които са необходими и със съответно натоварване с отговорности на проектантите и инвеститорите", каза той.

Колкото до равносметката за едногодишното управление, Данов си постави оценка 3. Като уточни, че строителните закони, по които е започнало да работи министерството, рано или късно ще бъдат приети, защото това е пътят към развитие на сектора.

Напиши коментар »
(1)
1
ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ, НО МИНИСТЪРА КАЗВА ИСТИНАТА. КОГАТО СЕ ЗАПОЧВА НОВ СТРОЕЖ БУМАЖЩИНАТА Е НЕВЕРОЯТНО ГОЛЯМА и ПРОЦЕДУРАТА ДОСТА ТРОМАВА и СПЪВАЩА. ВСИЧКО ТОВА ВОДИ ДО КОРУПЦИЯ В ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ и ДО ИЗПРАЗВАНЕ ПОРТОФЕЛА НА ЗАКОНО СТРОЯЩИЯ!!!!!!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Анани Явашев
Анани Явашев
актьор
Става на: 85 години
Николай Николаев (бате Николай)
Николай Николаев (бате Николай)
актьор
Става на: 77 години

Едно момченце си купило "Кока-кола" и не можело да си отвори бутилката.
Огледало се наоколо и вижда на отсрещния тротоар един полицай. Отива при него и го моли:
- Чичко полицай, ще ми отвориш ли бутилката?
Полицая взел шишето, поогледал го и извикал:
- Отваряй! Полиция!