Министър Караниколов: „Емко“ се е отказало от най-голямата си поръчка

Само в ПИК
Министър Караниколов: „Емко“ се е отказало от най-голямата си поръчка
Автор: ПИК
Дата
Дата
4059
Коментари
5
Министър Караниколов: „Емко“ се е отказало от най-голямата си поръчка

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви пред БНТ, че оръжейното дружество „Емко“ е анулирало приемно-предавателните протоколи за най-голямата си оръжейна сделка за 50 млн. лв., както е анулирало и фактурите с мотив, че липсва т.нар. „техническа приемка“, с което на практика е прекратило сделката само 11 дни, преди корабът, който трябва да натовари продукцията за клиента, да пристигне на порт. Той добави, че лицензът на дружеството ще бъде върнат, ако управителите са отстранили констатираните нередности до 4 октомври.

Икономическият министър Емил Караниколов изрази надежда, че констатираните нередности в „Емко“ като неправилното съхранение на боеприпаси ще бъдат отстранени до 4 октомври и работниците ще се върнат на работа.

„Проверка се извърши в няколко дружества от веонно-промишления комплекс. При „Емко“ се констатираха няколко нередности, но най-голямата беше съхраняването на контейнери с боеприпаси на площадката. Въпросът защо е така е към управителите, а отговорът е, че дружеството няма достатъчно складове“, добави той.

Емил Караниколов сне вината от дружеството посредник „Кинтекс“ за неосъществените сделки на „Емко“ и обясни, че в договорите има задължения за техническа приемка преди износ в присъствието на третата страна - клиент. В случая с голямата поръчка за муниции на стойност 50 млн. лв. „Емко“ се е отказало от сделката и е анулирало приемно-предавателните протоколи и фактури, с което е поставило „Кинтекс“ в безизходица.

Емил Караниколов също така отбеляза, че се е наложило ВМЗ „Сопот“ да сключи договор със сръбското държавно оръжейно дружество за доставка на барут и гориво, защото „едно дружество от години седи на входа на ВМЗ „Сопот“ и определя кога ще даде барут на дружеството“. Това министърът класифицира като „саботаж“.

Министърът обясни и отливът на чуждестранни инвестиции тази година с политическата несигурност в началото на годината, когато имаше предсрочни парламентарни избори. Емил Караниколов отбеляза, че профилът на чуждите компании, които инвестират в България, се променя към производствен и ИТ.

Още по темата
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Валери Симеонов: Има напрежение в коалицията, от два месеца нямаме съвет! Вицепремиерът събрал Гебрев и министър Караниколов в своя кабинет
Часовник
22:45
Има ли трусове в коалицията, продължават ли акциите по морето и защо анонсира уволнението на шефката на ДНСК, а то не се сбъдна? По тези въпроси проговори днес вицепремиерът Валери Симеонов пред Би...
Напиши коментар »
(5)
1
Гадна мазна подлога.
2
ДАЙТЕ ПАРИ НА ГЕРБ .......ИНАЧЕ ...ЕМКО ....ЩЕ ЛЪСКА ...САМО СНАРЯДА. ....
3
Как няма да намаляват инвестициите като вече никой не иска да го рекетират от ГРОБ и после да си загуби бизнеса!
4
Такъв ли е резултата от рекета на борисов?!отказа ли се били....
5
да сте очаквали нещо друго от Карапеевски?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Валентин Танев
Валентин Танев
актьор
Става на: 60 години
Ина Ананиева
Ина Ананиева
треньор по худ. гимнастика
Мимоза Базова
Мимоза Базова
актриса

Мъж пазарува на Женския пазар: 
- Искам 5 кг. картофи. 
- Желаете ли в плик да ги сложа? - попитал продавачът. 
- Не, метнете ми ги на флашката.