Министър Караниколов: „Емко“ се е отказало от най-голямата си поръчка

Само в ПИК
Министър Караниколов: „Емко“ се е отказало от най-голямата си поръчка
Автор: ПИК
Дата
Дата
4301
Коментари
5
Министър Караниколов: „Емко“ се е отказало от най-голямата си поръчка

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви пред БНТ, че оръжейното дружество „Емко“ е анулирало приемно-предавателните протоколи за най-голямата си оръжейна сделка за 50 млн. лв., както е анулирало и фактурите с мотив, че липсва т.нар. „техническа приемка“, с което на практика е прекратило сделката само 11 дни, преди корабът, който трябва да натовари продукцията за клиента, да пристигне на порт. Той добави, че лицензът на дружеството ще бъде върнат, ако управителите са отстранили констатираните нередности до 4 октомври.

Икономическият министър Емил Караниколов изрази надежда, че констатираните нередности в „Емко“ като неправилното съхранение на боеприпаси ще бъдат отстранени до 4 октомври и работниците ще се върнат на работа.

„Проверка се извърши в няколко дружества от веонно-промишления комплекс. При „Емко“ се констатираха няколко нередности, но най-голямата беше съхраняването на контейнери с боеприпаси на площадката. Въпросът защо е така е към управителите, а отговорът е, че дружеството няма достатъчно складове“, добави той.

Емил Караниколов сне вината от дружеството посредник „Кинтекс“ за неосъществените сделки на „Емко“ и обясни, че в договорите има задължения за техническа приемка преди износ в присъствието на третата страна - клиент. В случая с голямата поръчка за муниции на стойност 50 млн. лв. „Емко“ се е отказало от сделката и е анулирало приемно-предавателните протоколи и фактури, с което е поставило „Кинтекс“ в безизходица.

Емил Караниколов също така отбеляза, че се е наложило ВМЗ „Сопот“ да сключи договор със сръбското държавно оръжейно дружество за доставка на барут и гориво, защото „едно дружество от години седи на входа на ВМЗ „Сопот“ и определя кога ще даде барут на дружеството“. Това министърът класифицира като „саботаж“.

Министърът обясни и отливът на чуждестранни инвестиции тази година с политическата несигурност в началото на годината, когато имаше предсрочни парламентарни избори. Емил Караниколов отбеляза, че профилът на чуждите компании, които инвестират в България, се променя към производствен и ИТ.

Още по темата
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Валери Симеонов: Има напрежение в коалицията, от два месеца нямаме съвет! Вицепремиерът събрал Гебрев и министър Караниколов в своя кабинет
Часовник
22:45
Има ли трусове в коалицията, продължават ли акциите по морето и защо анонсира уволнението на шефката на ДНСК, а то не се сбъдна? По тези въпроси проговори днес вицепремиерът Валери Симеонов пред Би...
Напиши коментар »
(5)
1
Гадна мазна подлога.
2
ДАЙТЕ ПАРИ НА ГЕРБ .......ИНАЧЕ ...ЕМКО ....ЩЕ ЛЪСКА ...САМО СНАРЯДА. ....
3
Как няма да намаляват инвестициите като вече никой не иска да го рекетират от ГРОБ и после да си загуби бизнеса!
4
Такъв ли е резултата от рекета на борисов?!отказа ли се били....
5
да сте очаквали нещо друго от Карапеевски?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Вежди Рашидов
Вежди Рашидов
скулптор, бивш министър на културата
Става на: 66 години
Иван Вуцов
Иван Вуцов
бивш футболист, треньор
Става на: 78 години
Мирослав Найденов
Мирослав Найденов
бивш министър на земеделието
Става на: 49 години
Свилен Нейков
Свилен Нейков
треньор по гребане, бивш министър на спорта
Става на: 53 години

Жената на програмист го праща на пазар и му казва: - Вземи една пръчка салам... ако има яйца, вземи 10. След половин час той се връща с 10 салама. - Ама защо си взел 10 салама?!?! - Как защо? Имаше яйца...