Минчо Спасов: Ако Цацаров продължава да шикалкави за Мишо Бирата, ще загуби завинаги достойнство и чест

ЧАС ПИК

Минчо Спасов: Ако Цацаров продължава да шикалкави за Мишо Бирата, ще загуби завинаги достойнство и чест

6173
на 25.08.2013
Минчо Спасов: Ако Цацаров продължава да шикалкави за Мишо Бирата, ще загуби завинаги достойнство и чест
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Главният прокурор Цацаров вече не може да мълчи, след като бе сезиран от Инспектората на ВСС за комичното шикалкавене на прокурорите Ваня Илиева и Тасков от СГП и Т. Поповска от САпП по т.нар. случай Мишо Бирата. Това заяви адв. Минчо Спасов - бивш председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност от НДСВ.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

 Инспекторатът на ВСС изпрати сигнала на адв. Спасов, заедно с доклад по него за разглеждане лично от г-н Цацаров. Според Минчо Спасов Главният прокурор следва да се произнесе за поведението на подчинените си прокурори:

 1. Административно нарушение или престъпление е извършил прокурор Иван Тасков от СГП. В свое писмо от 10.07.2012 г. той резюлира, че "сигналът за съдържанието на записите е неотносим към наблюдаваното от него досъдебно производство 70/11 СГП (за държавна тайна)".

 В последствие в писмо от 16.01.2013 г. Тасков коренно променя твърдението си, казвайки, че независимо от разследването по чл.357 НК (за държавна тайна), е извършено и разследване на проверката на мобилна група в ТМУ Ловеч (акцизно престъпление). Т.е.Тасков се самоизобличава в поне 2 нарушения: 

- съставя документ с невярно съдържание (обратен по съдържание с писмото му от 10.07.2012 г.),

- твърди, че е извършвал допълнително разследване по спряна преписка, без надлежно възобновяване и без акцизното престъпление да фигурира в предмета на проверка по пр.пр.70/11. (цитира като резултат от проверката си събития и решения на ВАС, датирани след спирането на пр.пр.70/11.) Така се мотивира, че е разледвал и сигнала за съдържанието на записа. 

2. Административно нарушение или престъпление по чл.288 НК е извършила прокурор Ваня Илиева от СГП, прикрепвйки сигнала за съдържанието на записа към сигнала за опубличаването му въпреки изричното становище от 10.07.2012 г. на пр. Тасков за неотносимост. 

2.1. Документ с невярно съдържание ли е отказът й да образува досъдебно произвдство по пр.пр.5608/12 (мотивиран с очевидно невярното твърдение, че по пр.пр.70/11. СГП вече е подробно изяснено отсъствие на достатъчно доказателства за привличане на конкретно лице) или е препятствала наказателно преследване на Б. Борисов (престъпление по чл. 288 НК), или и двете. 

2.2. Документна измама ли е писмото й от 24.09.2012 до адв. Спасов, в което твърди, че по повод "изнесените в сигнала му обстоятелства вече са събирани доказателства". 

3.Съучастие или немарливост е проявила прокурор Т. Поповска от Апелативна прокуратура, когато не спазва указания 7159/06.12.2012 на прокурора от ВКП П. Николова за възобновяване на наказателното производство с оглед проверка и за други престъпления от общ характер, извършени от длъжностни лица освен престъплението по чл.357 НК.

 Според адв. Спасов г-н Цацаров е много улеснен да даде отговори на тези въпроси, ако прочете констатациите на проверяващия инспектор Албена Костова от Инспектората на ВСС. Тя изрично посочва:

 - двете преписки са със съвсем различен предмет.

 - липсва произнасяне по същество на твърденията на проф. Вълканов и адв.Спасов.

 

Ще види ли истината г-н Цацаров, дори с цената да жертва номиниралия го Борисов, заедно с прикриващите го прокурори Тасков, Илиева и Поповска, или ще изгуби завинаги професионалната си чест и лично достойнство, пита бившият депутат от НДСВ и председател на комисията по вътрешен ред и сигурност в 40-ото НС Минчо Спасов.

Припомняме, че още на 17.07.2012 г. Минчо Спасов сезира Главния прокурор да започне проверка относно вероятна престъпна дейност на Бойко Методиев Борисов и Георги Седефчов Първанов във връзка със случая, добил публичност като „Мишо Бирата”.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
Васил Тончев с ТОП прогноза пред ПИК TV: Борисов бие на вота - вариантите за мнозинство са два и той вече ги е набелязал. Но вървим към нова спирала от избори (ВИДЕО) Васил Тончев с ТОП прогноза пред ПИК TV: Борисов бие на вота - вариантите за мнозинство са два и той вече ги е набелязал. Но вървим към нова спирала от избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 103
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК