МИСТЕРИИ! Тайнствени духове живеят в стара къща в родопско село

Региони

МИСТЕРИИ! Тайнствени духове живеят в стара къща в родопско село

82311
на 08.02.2018
МИСТЕРИИ! Тайнствени духове живеят в стара къща в родопско село
Автор:   ПИК

Тук можеш да откриеш игрите на efbet, в които се крие Extra Bonus (18+)

Истинска съвременна история с духове. Тайнствени създания живеят в изоставена къща в родопското село Югово. Местните я наричат "Конака".

препоръчано

Духовете си имат и име. Наричат ги Здравичките. Никой не знае откога датира вярата в тях. В селото ги почитат като светици. Не правят пакости, а искат да си играят. Историята им беше разказана в "На кафе".

Духовете били млади момичета. Понякога се явявали на сън на някоя от жените в Югово и искали нещо от тях. От баба София, когато била по-млада поискали да направи куклички от ности кърпи. Тя обаче не го направила и след седмица й се явили отново. Уплашена, жената вече ги направила и раздала на децата в селото.

"Не се знае откога е това поверие. То е свързано с жените в селото, с младите момичета. Основно са тачени от жените и то на определени празници", каза кметът на Югово.

Бабите разказаха и един от ритуалите, които се правят в дните преди Архангеловден: "Направиш баница, занесеш я на кръстопът и запалиш две свещички. Изчакаш ги да изгорят, взимаш си яденето и го раздаваш в махалата".

"Така правим и сега - събираме се и ядем, наричаме яденето на Здравичките", допълни я баба Латинка.

Историята на Здравичките е проучена и записана от етнолозите. С тях може да се общува само в понеделник и сряда. Някога са били три такива къщи. Сега е само една. През 50-те години на миналия век семейство купило къщата и поискало да я бутне. Хората чули плач и стенания и не бутнали къщата.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
УНИКАЛЕН ПАНАИР! Министърът с най-дълбоко гърло Асен Василев нажежи до червено страстите в парламента. Депутат от ППДБ поиска изслушване на Борисов (ВИДЕО) УНИКАЛЕН ПАНАИР! Министърът с "най-дълбоко гърло" Асен Василев нажежи до червено страстите в парламента. Депутат от ППДБ поиска изслушване на Борисов (ВИДЕО)
ново
Днес: 82
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК