Мистериозна смърт на 120 00 антилопи сайга в Казахстан

СВЕТЪТ ДНЕС

Мистериозна смърт на 120 00 антилопи сайга в Казахстан

26355
на 31.05.2015
Мистериозна смърт на 120 00 антилопи сайга в Казахстан
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Повече от 120 000 сайга – антилопи, застрашени от изчезване, са намерени мъртви през последните седмици в Казахстан. Мистериозната им смърт поражда опасения за оцеляването на този рядък вид, предава АФП. Смъртта е покосила повече от една трета от общата популация на антилопи сайга, главно в централен Казахстан. Това според Програмата на ООН за околната среда (UNEP) е катастрофално за този вид, лесно разпознаваем заради удължената си муцуна.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Смъртта им бе неочаквана и бърза: първите 117 трупа на сайга бяха отрити на 10 май. Единадесет дни по-късно умрелите животни вече бяха 28 000 - алармира руският клон на Световния фонд за дивата природа (WWF). Загубата е тежък дар върху усилията за опазването на антилопите сайга в Казахстан и в целия свят, тъй като 90% от глобалната популация на сайга живее в тази страна, призна казахстанският заместник-министър на земеделието Ерлан Нисанбаев. Решени сме да разберем кои са причините за измирането и да вземем всички възможни мерки, за да попречим подобни събития в бъдеще, увери той. Премиерът на Казахстан Карим Масимов е наредил създаването на правителствена комисия и е поискал помощта на международни експерти, за да се изясни причината за смъртта на антилопите, настъпила едновременно в три района на страната.

свързани новини

Според експерти от Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни (CMS), която е изпратила делегация в Казахстан, измирането се дължи на съчетаването на биологични и екологични фактори. Предполага се, че животните са измрели от инфекциозна болест, предизвикана от бактерии от типа Pasteurella или Clostridium, се посочва в комюнике на CMS. Тези бактерии обаче са смъртоносни само за животни, чиято имунна система вече е отслабена от екологични фактори като обилните дъждове, паднали през май в Казахстан, които фатално влошили качеството на тревата.

Ала фактът, че нито едно животно не е оцеляло в засегнатите стада обърква учените, от години изучаващи живота и поведението на антилопите, чиито предци са живели в този район още в ледниковата епоха. Смъртност от 100% в засегнатите стада е нещо крайно необичайно, макар антилопите сайга, чиято продължителност на живота е между шест и десет години, да са същества със слаби съпротивителни сили, смята Ричард Кок, професор във Кралския ветеринарен колеж в Лондон, който неотдавна посети Казахстан. През 1993 г. популацията на антилопи сайга, които живеят в степите на Казахстан, западна Монголия и в Русия покрай Каспийско море, се изчисляваше на един милион животни, преди да падне катастрофално. Казахстанските власти успяха да я увеличат от 20 000 глави през 2003 г. до 250 000 през 2013 г.

Преди началото на епидемията в Казахстан вече имаше към 300 000 антилопи сайга. Занапред обаче ще е необходимо поне десетилетие, за да може популацията да се възстанови след епидемията. Ловът на сайга е забранен в Казахстан до 2021 г. Наказанието за бракониерите е до 5 г. затвор.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
ПИК TV: Борисов на среща със симпатизанти: ППДБ са направили 200 метра път за 3 години, а до него дупки и жаби скачат. Засилва се усещането, че се връщаме на власт. Цял живот съм се имал за умен и красив и сега изведнъж се яви Христо....(ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПИК TV: Борисов на среща със симпатизанти: ППДБ са направили 200 метра път за 3 години, а до него дупки и жаби скачат. Засилва се усещането, че се връщаме на власт. Цял живот съм се имал за умен и красив и сега изведнъж се яви Христо....(ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 46
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК