МНОГО БЛИЗО! 800 труса са регистрирани на остров Лесбос за седмица! Там е удряло земетресение от 10-та степен по Рихтер!

Само в ПИК
МНОГО БЛИЗО! 800 труса са регистрирани на остров Лесбос за седмица! Там е удряло земетресение от 10-та степен по Рихтер!
Автор: ПИК
Дата
Дата
12012
Коментари
0
МНОГО БЛИЗО! 800 труса са регистрирани на остров Лесбос за седмица! Там е удряло земетресение от 10-та степен по Рихтер!

Около 820 труса са регистрирани от понеделник до днес в акваторията на Егейско море южно от остров Лесбос и в островните южни части. Това обяви Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН), за Фокус.

На 12 юни южно от гръцкия остров Лесбос се случи мощно земетресение. Енергията на това събитие, съответстваща на магнитуд 6.3, принуждава към изселване над 800 жители на острова, причинява смърт в рухнала къща, ранява дузина жители.

На 15-20 км от епицентъра в южните територии на Лесбос свлачища прекъсват транспортни комуникации. Жителите на Вриса, Полихнито, Пломари – селища в южната част на острова, са предупредени да останат на открито, докато сградите им не бъдат инспектирани.

В села на Южен Лесбос силата на въздействие достига почти VII степен. В помощ на населението властите осигуряват временни жилища – палаткови лагери, общежития и хотели. Из съседните острови не са настъпили сериозни повреди. Няма съобщени щети или наранявания в бежанските лагери в Лесбос и в близкия остров Хиос. Повреди, обаче, има и в турската община Карабурун.

Засегнати са и стари сгради в големия град Измир (интензивност от V-VI степен) и околни крайбрежни селища. Сигнали за известни повреди са подадени чак от Истанбул. Трусът в Турция е усетен още в Чанаккале, Текирдаг, Бурса, както и на югоизток от епицентъра в района на Маниса. Усетен е и в Атина, на 260 км от епицентъра. България, както вече е оповестено, не прави изключение.

„Земетресението с магнитуд 6.3 е основно в серия от сеизмични събития. За времето до максималния афтершок, станал снощи около час преди полунощ, то е последвано от 13 труса с магнитуди между 4.0 и 4.9, 80 с магнитуди между 3.0 и 3.9 и над 620 с магнитуд под 3.0. Близо стотина от тях са усетени“, казва тя.

Гръцкият професор Василис Папазахос е намерил, че максималният афтершок в поредица от плитки земетресения в Гърция е с магнитуд около 1.1-1.3 по-слаб от основния трус. Земетресенията, регистрирани от понеделник досега в района на Лесбос, са от раздвижвания на дълбочина до 10-15 км под морското дъно; спадат в категорията плитки земетресения.

В събота, 10 минути преди 23 часа, в активирания район на Източно Егейско море се реализира вторичен трус с магнитуд 5.0-5.3 (оценки на Европейски сеизмологичен център, Атински институт по геодинамика и Истанбулска Обсерватория Кандили). Най-силни сътресения с интензивност от V-VI степен трусът е причинил отново по южните територии на остров Лесбос.

Ето и сравнителната картина между 12-часова активност в областта след основното земетресение и максималния вторичен трус. След основното събитие с магнитуд 6.3 се случват 6 труса с магнитуд в интервала 4.0-4.9, 37 между 3.0 и 3.9 и 62 по-слаби.

„След максималния афтершок в интервала 4.0-4.9 се реализира само едно земетресение с магнитуд 4.0 (26 мин след афтершока), 14 труса между 3.0 и 3.9 и около 75 по-слаби. Вижда се, че активността става по-вяла – намалява броят на земетресения с относително по-голяма енергия (земетресенията с магнитуд над 3.0), а броят на микроземетресенията е увеличен“, казва още Главчева.

Според историческия каталог на Турция, в средата на XIX век югът на остров Лесбос е бил обект на катастрофални въздействия от IX и X степен. В XX век провинция Измир (крайбрежието срещу Лесбос) е атакувана от мощни земетресения през годините 1928, 1939 и 1949. Щетите от трите земетресения възлизат общо на повече от 110 човешки жертви, сериозно или по-слабо повредени сгради около 5000. Днес местните власти работят по проект за градска трансформация, по който в цяла Турция на мястото на стари и рушащи се сгради се изграждат нови сгради, устойчиви на земетресения.

Още по темата
ИЗВЪНРЕДНО! Жена е загинала след силното земетресение на остров Лесбос
Часовник
21:44
След земетресението с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер, регистрирано край гръцкия егейски остров Лесбос, 45-годишна жена е извадена мъртва от руините на къщата си в село Вриса на острова, съобщи...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Виктор Калев
Виктор Калев
актьор
Става на: 48 години
Енчо Данаилов (бате Енчо)
Енчо Данаилов (бате Енчо)
актьор
Става на: 60 години
Йордан Христосков
Йордан Христосков
бивш социален министър
Става на: 66 години
Нонка Матова
Нонка Матова
световен и европейски шампион по стрелба

В час по литература учителят изпитва учениците:
– Петърчо, защо не си учил?
– Изкълчих си крака.
– Седни, две. Васко, а ти защо не си учил?
– Баба ми е болна.
– Седни, две. Иванчо, а ти защо не си учил?
– Брат ми се върна от затвора.
– Няма нужда да ме плашиш с брат ти! Седни, три.