МНОГО БЛИЗО! 800 труса са регистрирани на остров Лесбос за седмица! Там е удряло земетресение от 10-та степен по Рихтер!

Само в ПИК
МНОГО БЛИЗО! 800 труса са регистрирани на остров Лесбос за седмица! Там е удряло земетресение от 10-та степен по Рихтер!
Автор: ПИК
Дата
Дата
12615
Коментари
0
МНОГО БЛИЗО! 800 труса са регистрирани на остров Лесбос за седмица! Там е удряло земетресение от 10-та степен по Рихтер!

Около 820 труса са регистрирани от понеделник до днес в акваторията на Егейско море южно от остров Лесбос и в островните южни части. Това обяви Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН), за Фокус.

На 12 юни южно от гръцкия остров Лесбос се случи мощно земетресение. Енергията на това събитие, съответстваща на магнитуд 6.3, принуждава към изселване над 800 жители на острова, причинява смърт в рухнала къща, ранява дузина жители.

На 15-20 км от епицентъра в южните територии на Лесбос свлачища прекъсват транспортни комуникации. Жителите на Вриса, Полихнито, Пломари – селища в южната част на острова, са предупредени да останат на открито, докато сградите им не бъдат инспектирани.

В села на Южен Лесбос силата на въздействие достига почти VII степен. В помощ на населението властите осигуряват временни жилища – палаткови лагери, общежития и хотели. Из съседните острови не са настъпили сериозни повреди. Няма съобщени щети или наранявания в бежанските лагери в Лесбос и в близкия остров Хиос. Повреди, обаче, има и в турската община Карабурун.

Засегнати са и стари сгради в големия град Измир (интензивност от V-VI степен) и околни крайбрежни селища. Сигнали за известни повреди са подадени чак от Истанбул. Трусът в Турция е усетен още в Чанаккале, Текирдаг, Бурса, както и на югоизток от епицентъра в района на Маниса. Усетен е и в Атина, на 260 км от епицентъра. България, както вече е оповестено, не прави изключение.

„Земетресението с магнитуд 6.3 е основно в серия от сеизмични събития. За времето до максималния афтершок, станал снощи около час преди полунощ, то е последвано от 13 труса с магнитуди между 4.0 и 4.9, 80 с магнитуди между 3.0 и 3.9 и над 620 с магнитуд под 3.0. Близо стотина от тях са усетени“, казва тя.

Гръцкият професор Василис Папазахос е намерил, че максималният афтершок в поредица от плитки земетресения в Гърция е с магнитуд около 1.1-1.3 по-слаб от основния трус. Земетресенията, регистрирани от понеделник досега в района на Лесбос, са от раздвижвания на дълбочина до 10-15 км под морското дъно; спадат в категорията плитки земетресения.

В събота, 10 минути преди 23 часа, в активирания район на Източно Егейско море се реализира вторичен трус с магнитуд 5.0-5.3 (оценки на Европейски сеизмологичен център, Атински институт по геодинамика и Истанбулска Обсерватория Кандили). Най-силни сътресения с интензивност от V-VI степен трусът е причинил отново по южните територии на остров Лесбос.

Ето и сравнителната картина между 12-часова активност в областта след основното земетресение и максималния вторичен трус. След основното събитие с магнитуд 6.3 се случват 6 труса с магнитуд в интервала 4.0-4.9, 37 между 3.0 и 3.9 и 62 по-слаби.

„След максималния афтершок в интервала 4.0-4.9 се реализира само едно земетресение с магнитуд 4.0 (26 мин след афтершока), 14 труса между 3.0 и 3.9 и около 75 по-слаби. Вижда се, че активността става по-вяла – намалява броят на земетресения с относително по-голяма енергия (земетресенията с магнитуд над 3.0), а броят на микроземетресенията е увеличен“, казва още Главчева.

Според историческия каталог на Турция, в средата на XIX век югът на остров Лесбос е бил обект на катастрофални въздействия от IX и X степен. В XX век провинция Измир (крайбрежието срещу Лесбос) е атакувана от мощни земетресения през годините 1928, 1939 и 1949. Щетите от трите земетресения възлизат общо на повече от 110 човешки жертви, сериозно или по-слабо повредени сгради около 5000. Днес местните власти работят по проект за градска трансформация, по който в цяла Турция на мястото на стари и рушащи се сгради се изграждат нови сгради, устойчиви на земетресения.

Още по темата
ИЗВЪНРЕДНО! Жена е загинала след силното земетресение на остров Лесбос
Часовник
21:44
След земетресението с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер, регистрирано край гръцкия егейски остров Лесбос, 45-годишна жена е извадена мъртва от руините на къщата си в село Вриса на острова, съобщи...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Виктор Николаев
Виктор Николаев
журналист, тв водещ
Става на: 38 години
Илиана Беновска
Илиана Беновска
журналист
Никола Спасов-Мастиката
Никола Спасов-Мастиката
футболист, треньор
Става на: 59 години
Райна Кабаиванска
Райна Кабаиванска
оперна певица

На прием жена укорява мъжа си:
- Вече за десети път отиваш до бюфета и си наливаш питие. Какво ще си помислят хората за теб?
- Могат единствено да ме съжаляват. Всеки път казвам, че е за теб...