МОСВ: Няма да има съществени изменения в речните нива в страната

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

МОСВ: Няма да има съществени изменения в речните нива в страната

4244
на 09.11.2015
МОСВ: Няма да има съществени изменения в речните нива в страната
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Речните нива в страната остават без съществени изменени. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

препоръчано

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) до сряда няма да вали.През изминалото денонощие (от 8 ч. на 7 до 8 ч. на 8 ноември) водните нива на реките в по-голямата част от старана са се понижавали или са останали без промяна. Отчетени са повишения на отделни измервателни станции. Протичащите водни количества в по-голяма част от страната са около праговете за ниски и средни води. Водните количества в горното течение на р. Искър, р. Черни Вит (Дунавски басейн), р. Струма – в горното й течение (Западнобеломорски Басейн), са около праговете за екстремно ниски води. Водните количества на р. Сазлийка и р. Марица - в средното им течение (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания на водните нива от - 23см до + 20 см
Черноморски басейн: колебания на речните нива в рамките на ± 2
Източнобеломорски басейн: изменения на речните нива са от + 16 до - 8см
Западнобеломорски басейн: колебания на речните нива в рамките на ± 4 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн нивата на наблюдаваните реки днес и през следващите 2 дни ще продължът да се понижават или задържат. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че воднити количества на 9.11 ще са около и под средната многогодишна стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че на 9, 10 и 11.11водните количества ще бъдат около и под средномногогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 9, 10, 11 и 12.11 ще бъде под средно многогодишната стойност. Нивата ще се понижават плавно.

Черноморски басейн – днес и през следващите 2 дни се очаква водните нива на наблюдаваните реки да продължат да се понижават.

Източнобеломорски басейн – днес и през следващите 2 дни се очаква водните нива в целия водосбор да продължат плавно да се понижават. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в поречията ще останат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда прогнозира, че водните количества в поречието на реката ще са под праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн – днес и през следващите 2 дни се очаква водните нива в целия водосбор да продължат плавно да се понижават.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците може да имат конфликти с колеги, Везните да внимават зад волана САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците може да имат конфликти с колеги, Везните да внимават зад волана
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 32
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК