Над 15 000 български семейства са кандидатствали за инвитро процедури от началото на годината

Само в ПИК
Над 15 000 български семейства са кандидатствали за инвитро процедури от началото на годината
Автор: ПИК
Дата
Дата
2143
Коментари
1
Над 15 000 български семейства са кандидатствали за инвитро процедури от началото на годината

Над 15 000 са подадени молби за инвитро процедури у нас от началото на годината – въобще не са малко. Това каза пред „Фокус” д-р Минко Еврев - репродуктивен АГ специалист в Първа САГБАЛ „Св. София”.

„В САГБАЛ „Св. София” от началото на годината са около 200. За прегледи са се записали около 400 двойки, но проблемът е такъв, че много от тях се нуждаят от предварително лечение - оперативно и/или медикаментозно. След такова лечение е необходимо да мине определено време, за да се възстанови пациентът. Например, ако е открита миома и се налага нейното оперативно отстраняване, след операцията трябва да се изчака поне 6 месеца, за да се възстанови напълно маточната стена и организмът като цяло“, обясни д-р Еврев и уточни, че това е дребна операция, след която се изчаква половин година.

„Подобна е ситуацията и при махане на полипи и извършване на процедури в други клиники, което изисква пък поне три месеца за възстановяване на организма. Затова целият път е толкова продължителен, защото се изчаква определено време при такива ситуации преди самата инвитро процедура“, коментира той.

Д-р Еврев увери, че инвитро процедурата не е такава, каквато е била преди 10 години, а вече всичко е осъвременено. „Съществува кратък период, в който да се открие причината за безплодието. Междувременно могат да се открият противопоказания за извършване на инвитро лечението като ендокрийни, сексуално трансмисивни, генетични и емунологични заболявания. След като излязат изследванията, започва стимулация на жената с цел да се получат повече от една яйцеклетка – това увеличава шанса многократно за забременяване. След това се добиват тези яйцеклетки чрез пункция – изваждат се зрели яйцеклетки, избира се ембриологичен метод за оплождане извън организма на жената. След това се изчакват докато станат зрели ембрионите и се връщат в матката на жената“, допълни той.

По думите му цялата процедура, в зависимост от схемата за стимулация, обикновено трае месец – месец и половина. „Ако опитът е неуспешен, задължително се добавят нови изследвания за по-редки заболявания, по-редки генетични, инфекциозни и специфични такива. Търсят се скрити инфекциозни причинители. При следващ опит задължително се променя схемата на стимулация и задължително се променя ембриологичното лечение и начина на извършване на оплождане“, каза още д-р Минко Еврев.

Още по темата
Държавата ще финансира инвитро процедури на всяка нуждаеща се жена
Часовник
21:04
Държавата ще финансира инвитро процедури на всяка нуждаеща се жена. Не говорим за брой опити, защото би било нечовешко институция да принуждава жените, които не могат да имат деца по биологичен...
Напиши коментар »
(1)
1
При отсъствие ПЪРВО: на патология на детеродните органи на бъдещите родители, ВТОРО: при отсъствие на възпалени 3, 4 и 5 прешлени на поясния отдел, които чрез периферните нерви на гръбначния мозък свързват енергоимпулсите на хипофизата с работата на половата система, ТРЕТАТА ВАЖНА ПРИЧИНА за репродуктивните проблеми е ТОКСИЧНО и ПАРАЗИТНО НАТОВАРВАНЕ на организмите заради дефицит на аминокиселини, макро и микроелементи, витамини, ензими, мастни киселини и качественна вода. Зрели, пълноценни сперматозоиди и способна за оплодотворявване яйцеклетка дават началото на нов живот. Оплодотворяването, развитието, раждането – всичко това се контролира от пълноценно работещите хипофиза, хипоталамус и главният диригент на работата на всички органи – щитовидната жлеза. За пълноценната дейност на щитовидната жлеза, и не само за нея, е необходим безопасен йод, който трябва да постъпва с храната и водата – от момента на раждане ежедневно 90-120 мкг за бебета и деца до 150-250 мкг за възрастни, бременни и кърмещи жени.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Очертават се сериозни недоразумения в интимните отношения, които изтласкват всичко друго на заден план през следващите седем дни. Пазете се от настинки и вируси, периодът е рисков за здравето ви. Имате планове в събота, но те се променят в движение. Това ще ви изнервя, а потърпевши са най-близките ви хора. Делови партньори и сътрудници ви изненадват с бързите си реакции в понеделник. Постарайте се да бъдете и вие на ниво. Внимавайте да не бъдете прекалено разточителни с парите, задават се неотложни плащания. Харчете разумно, защото по празниците ще се докарате до фалит.
ВИП рожденици
Астор
Астор
илюзионист, носител на „Оскар” за магическо изкуство
Става на: 74 години
Иван Портних
Иван Портних
кмет на Варна
Става на: 41 години

Гид по време на туристическа обиколка в Скопие:
– Внимание, това е фонтан от ХVII век, а зад него се строи храм, който ще е от VIII век.