БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Над 60 000 гръцки фирми са имигрирали в България само за няколко месеца

Само в ПИК
Над 60 000 гръцки фирми са имигрирали в България само за няколко месеца
Автор: ПИК
Дата
Дата
4148
Коментари
0
Над 60 000 гръцки фирми са имигрирали в България само за няколко месеца

Само за няколко месеца - от лятото насам, над 60 000 гръцки фирми са потърсили убежище в България. Това твърди гръцкото Сдружение за търговия на дребно ESEE.

Част от фирмите са пренесли дейността си, други просто са предпочели да се регистрират данъчно у нас и да открият банкови сметки в наши банки. Тази "миграция" не е ново явление, тя е отчетлива, откакто България въведе ниския плосък данък, но се усили преди месеци, когато Гърция водеше тежки преговори с кредиторите си и поради безпаричие първо затвори временно банките, а после наложи ограничения в тегленето и превеждането на пари, пише "Сега".

В последните няколко месеца десетки хиляди гръцки предприемачи са поискали да получат данъчна регистрация в България, сочат данни на сдружението ЕSEE, цитирани от в. "Катимерини".

Много фирми се опитват да се измъкнат от хватките на невероятната бюрокрация и икономическата несигурност в страната.

"Данъчните закони се променят постоянно, което затруднява бизнеса", коментира Ана Зилаку, говорителка на бизнес мрежата Endeavour Greece, пред "Дойче веле". България не е идеалното място за бизнес, но на фона на гръцките проблеми очевидно е за предпочитане. Още през 2012 г. стана ясно, че гръцките фирми, работещи в България, са се увеличили с 1582, или със 72%, само за година.

По данни на НАП през 2011 г. дружествата със 100% гръцки капитал в страната ни са били 2199, а следващата година - 3781. Близо половината са били регистрирани в Благоевград, а почти 1/3 - в София. А по данни от нашия Търговски регистър само от 2013 до 2014 г. - още преди ограниченията на банковите трансакции, фирмите с гръцки собственици в България са се увеличили с близо 30% до 11 500. През 2014 г. са създадени 2500 нови фирми с гръцки собственици, като има и такива, декларирали като единствен актив луксозен джип - България има много по-благоприятен данъчен режим в сравнение с Гърция, отбелязва grreporter.info.

"Прехвърлянето на бизнес беше особено осезаемо през лятото по време на банковата ваканция в южната ни съседка, забелязахме и сериозно пренасочване на някои малки практики като стоматолозите например. Имаше засилен интерес и към недвижими имоти у нас. Говорим за такава миграция - човек си купува апартамент и започва да работи там, където живее", обясни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) пред "Сега". Минко Герджиков, шеф на Гръцкия бизнес съвет в България, твърди, че напоследък няма големи гръцки инвестиции у нас, а компаниите, които са стъпили преди години, основно разширяват производството си.

Гърция е инвеститор №3 в България с 3.6 млрд. евро. Гръцките фирми имат значително присъствие в металообработването и металургията. Следва стъкларската индустрия с три големи завода в София, Пловдив и Нови пазар. Във финансовия сектор у нас също има сериозно гръцко участие. 40 000 българи се трудят в предприятия, които са реализирани от преки гръцки инвестиции, а още толкова работят в българската икономика за износ за Гърция. В същото време българските инвестиции в Гърция са в недвижима собственост и малки хотели. Всички останали опити за инвестиции в другите сфери засега срещат затруднения, най-вече свързани с бизнес средата в Гърция.

България не получава изгоди от истински големите гръцки пари, смята и шефът на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, според когото "едрите капитали се насочват към големи финансови центрове и офшорни зони, а не към България". Според икономиста Красен Станчев преди кризата в България е имало около 1500 гръцки фирми, днес те са много повече, като работят главно в туристическия бизнес, търговията, недвижимите имоти, финансовите услуги. "Банковата система в България е стабилна, данъците са ниски и условията в България са сравнително прозрачни в сравнение с тези в Гърция.

От 2008 г. ДОД и корпоративният данък са 10%. В България фирма с печалба от 50 000 евро плаща около 10 000 евро по-малко данъци, отколкото в Гърция. А това е силен аргумент, който подтиква много предприемачи да изнасят дейността си в България", казва Станчев. Гръцкото правителство никак не е доволно от "преселението", което означава загуба на бюджетни приходи и на работни места. Затова Атина даже реши да стопира изнасянето на фирми към държави с по-ниски налози и се опита да въведе наказателно облагане - превантивен данък, с който да товари фирмите, регистрирани в България.

ЕК обаче пресече тези намерения като недопустими за отношения между две държави от ЕС. Междувременно крепне бизнесът на данъчните консултанти и счетоводители от двете страни на границата, които съветват гръцките предприемачи как да се спасят от бюрокрацията и да смалят данъчното бреме.

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
д-р Ангел Кунчев
д-р Ангел Кунчев
епидемиолог №1
Става на: 58 години
Емил Хърсев
Емил Хърсев
финансист
Става на: 56 години
Павел Писарев
Павел Писарев
публицист, бивш генерален директор на БНТ
Става на: 83 години

В един парк на пейка седят гражданин и полицай. По едно време гражданинът извикал:
- Ай, тяхната мамица...
- Какво си се разпсувал на обществено място, бе? - срязал го полицаят.
- Как какво - пейката е прясно боядисана!
- Ай, тяхната мамица...