Вход
София
Времето в София 21 o C

Най-старата българска гимназия става на 160 г.

Най-старата българска гимназия става на 160 г.

на 28.06.2018
16752
0
Най-старата българска гимназия става на 160 г.
Автор: ПИК
28.06.2018
0
16752

Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“ е създадена на 28 юни 1858 година в гр. Болград, Румъния (днес в Украйна). Тя е първата българска гимназия от Възраждането. Проектът за българско средно училище в Бесарабия е разглеждан от руската администрация от средата на 40-те години на 19. век, но не получава развитие заради руската политика за създаване на централизирана образователна система. Развитието му става възможно след Кримската война, когато Болград с около 40 български колонии е присъединен към Молдова.

На 28 юни 1858 година княз Никола Богориди издава хрисовул (грамота) за създаването на Бълградско централно училище, която подробно урежда неговия статут, финансиране и управление. Настоятелството се опитва да наложи обучението на български език и в 25-те начални училища в Румънска Бесарабия.

Ръководството на училището е в постоянни конфликти с администрацията, която се опитва да интегрира гимназията в румънската образователна система. Местните и централните власти предприемат многократни опити да разширят преподаването на румънски език и да въведат румънските програми по предмети като история. 

През 1861 година Болградската гимназия създава своя собствена печатница, която функционира до 1878 година. В нея са отпечатани повече от 70 книги, главно учебници и учебни помагала, използвани в много български училища. Там се печатат и различни брошури и периодични издания, като „Общ труд“ и открито политическият „Български глас“.

От печатницата на Болградската гимназия излизат и първите издания на няколко художествени книги, като „Ловчанският владика“ на Теодосий Икономов и „Изгубена Станка“ на Илия Блъсков, разказва "Марица".

След възстановяването на руската власт в Южна Бесарабия през 1878 година в гимназията се засилват процесите на русификация. През 2001 г. се подписва протокол между България и Украйна, съгласно който преподаването в гимназията преминава на български език. Сред нейните възпитаници са Александър Малинов, Ангел Кънчев, ген. Данаил Николаев, акад. Александър Теодоров-Балан и много други бележити българи.

Сподели:
свързани новини
Българският език стана регионален в Болград, Украйна
Българският език стана регионален в Болград, Украйна
Българският и руският език получиха статут на регионални...
на 30.09.2013
Българи от Болград напускат украинската армия
Българи от Болград напускат украинската армия
Жителите на населения с етнически българи Болградски...
на 14.08.2015
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Един пиян се прибирал вечерта и видял в една локва да се отразява Луната. Стъпил отгоре на отражението и почнал да вика: - Аз съм царят на Луната! Аз съм царят на Луната! Минал един полицай и му казал: - Добре, добре, само по-тихо... А аз сега ще викна лунохода да те прибере.

няма нови новини
Днес: 60
hot
най-четени новини в момента
сега
1587
четат ПИК
сега
четат тази новина
САМО В ПИК TV! Политологът Анастас Стефанов обявява рейтингите на Борисов, Симеонов и Румен Радев - как влияят на имиджа им скандалите и искат ли българите избори (ОБНОВЕНА)
x
ПОЛЕЗНО ЗА ВСЕКИ РОДИТЕЛ! 9 разлики при отглеждането на момче и на момиче
x