Бомба

Насладете се спокойно на лятото и слънцето

Само в ПИК
Насладете се спокойно на лятото и слънцето
Автор: ПИК
Дата
Дата
1990
Коментари
0
Насладете се спокойно на лятото и слънцето

В средата на лятото никой не би се учудил от новините за температурните рекорди. А синоптиците обещават още и още жарки дни, оцветени с код жълто и дори оранжево. Това обаче не означава, че не трябва да бъдем внимателни, напротив, опасността стои, въпреки предупрежденията.

Ако се чувстваме отпаднали, нямаме изобщо сила за нищо, но и се усещаме раздразнителни и като че ли сме постоянно под напрежение. Трудно заспиваме, а когато заспим, сънят ни е неспокоен и накъсан.

Изострената психическа чувствителност е свързана и с фактори като по-дългия ден и увеличената слънчева активност, магнитните и радиационни въздействия също повишават чувствителността на нервната система

Но защо всъщност това е опасно и какво се случва с организма при високите температури?

Под въздействие на високите температури кръвоносните съдове се разширяват, което пък автоматично забавя кръвообращението и до мозъка не достига достатъчно кислород. Това ни кара да се чувстваме леко замаяни, да губим равновесие, често се появява главоболие, може да ни причернява и да ни се струва, че ей сега ще се строполим на земята. За да компенсира това състояние и да набави нужния на мозъка кислород сърцето обаче забързва своя ритъм. Усещаме силно сърцебиене, изпотяване, задух. И всичко това от някакви 35-37 градуса.

Ако сме хора с ниско кръвно налягане, то жегата е най-опасна за нас, защото разширяването на кръвоносните съдове допълнително сваля кръвното налягане. Така достигането на кислород до мозъка още повече се затруднява. Обикновено хората с ниско кръвно налягане се оплакват, че при големите жеги трудно стават дори от леглото.

Жегите могат да бъдат опасни и за хората с високо кръвно налягане (особено, ако имат съдови проблеми), заради учестения пулс, който създава допълнително налягане върху съдовете.

Освен дехидратацията много опасно е рязката промяна на кръвното налягане. А това може да се случи при излизане от помещение с включен климатик навън и когато при температурна разлика е повече от 10-15 градуса. Точно толкова опасна и обратната промяна - ако от горещ въздух влезем в изстудена стая. За организма резките промени в температурите са шок, с който той трудно успява да се пребори.

Какво можем да направим?

  • Да избягваме прякото излагане на слънчевите лъчи и стоенето навън в часовете с най-високи температури.
  • Да приемаме много течности.
  • Да слагаме шапка, когато предстои да се излагаме на слънчевите лъчи.
  • Да избягваме резките промени в температурите - да не стоим дълго време на климатик, настроен на 18-20 градуса и след това да излизаме навън при 30-35 градуса.
  • Да избягваме стреса, защото при всеки стрес в организма се синтезират хормони като кортизол и адреналин, които оказват силно влияние на съдовете. В комбинация с високите температури това може да се окаже неприятно.
  • Можем да използваме билки, които влияят както на сърдечната честота, така и на нервната система.

Билката маточина е добре позната в традиционната българска медицина като ефикасно средство за успокояване на нервната система. Действа положително за лечение на нервни нарушения - неврози, сърдечни неврози, ускорено сърцебиене, мигрена, храносмилателни смущения с неврогенен произход. Успокоява, бори се с депресията и меланхолията, премахва стреса, напрежението, страха и безпокойството. Маточината действа успокояващо и на стомаха - стимулира процесите на храносмилане, подтиска гаденето и повръщането.

Лавандулата е друга широкоразпространена билка. Прилага се срещу нервно напрежение и безпокойството, спомага за общото отпускане на организма.

Славеща се като билка на младостта, ашвагандата е ценена заради способността си да успокоява ума и да възстановява силите на организма. Тя помага на тялото да се справи с външни негативни въздействия и вътрешни напрежения като стрес и тревожност.

Bland е уникален висококачествен продукт, съдържащ от екстракти от маточина, лавандула и ашваганда. 

Не съдържа захар, консерванти, оцветители и животински продукти. Подходящ е за постещи и вегетарианци. Напълно безвреден е! Не води до зависимост! Може да се приема продължително време. 

Можете да намерите в аптеките и без рецепта!

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Уютно е на всички, ползващи се с благоразположението ви в началото на периода, но горкò на онези, стоящи в периферията на интересите ви. Не се колебайте да отстоявате истината във вторник и запазете достойнството си, като не се поддавате на провокатори. Бизнес делата ви ще се развиват според очакванията в сряда, без изненади и удари под кръста. Материалната осигуреност ще ви подтикне към разширяване на дейността, правейки удачни вложения. Бъдете достъпни и се радвайте на хубавите мигове, с които животът щедро ще ви дари.
ВИП рожденици
Александър Кипров
Александър Кипров
композитор
Става на: 67 години
д-р Иван Кокалов
д-р Иван Кокалов
вицепрезидент на КНСБ
Става на: 64 години
проф. Боян Биолчев
проф. Боян Биолчев
писател, литературовед
Става на: 75 години

- И колко годишна е тъща ти?
- Не я знам, но сигурно е към 130 годишна...
- Глупости! Човек не може да живее толкова дълго.
- Че кой говори за човек...