Настаняват в София заловените 63-ма бежанци

Животът днес

Настаняват в София заловените 63-ма бежанци

5850
на 18.08.2014
Настаняват в София заловените 63-ма бежанци
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

63-мата имигранти, които вчера „Гранична полиция" задържа край Варна, най-вероятно ще бъдат настанени в някой от центровете на Държавната агенция за бежанците в София. Това заяви заместник-директорът на агенцията Васил Върбанов пред Дарик.

препоръчано

Според него случаят е безпрецедентен у нас и е цяло чудо, че хората са пристигнали живи, тъй като са пътували в нечовешки условия и в плавателен съд с капацитет максимум 10 души. На борда на нелегалната яхта са пътували и 16 деца. Върбанов отчете повишаване в броя на чужденците, които се опитват да навлязат в страната ни от държави като Ирак и Афганистан. Повторение на ситуацията с бежанската вълна, която наблюдавахме миналата година не е ясно дали ще се повтори, коментира Върбанов.

„Рискът е много голям, особено като има и деца. Тези хора, които са поели този ангажимент, просто не са мислили. Имигрантите са били подложени на нечовешки условия, можело е да загинат. Децата, които са непридружени, ги пращаме в Баня. Всички останали по съответния ред ги приемаме в съответните центрове. По-вероятно е да дойдат в София", добави той. Върбанов коментира, че има възможност за настаняване в центровете в София: „Не са препълнени, но ако върви със същия темп, скоро може и да бъдат запълнени. Средно на ден постъпват по 50-60 човека. По-голямата част сега са от Афганистан и Ирак. Така процентът на сирийците намалява. В Ирак има военни действия и хората търсят убежище.

В Афганистан също се засилва напрежението и затова се увеличават бежанците оттам". Всички имигранти, които вчера бяха заловени на открадната българска яхта до нос Шабла, вече са в стабилно здравословно състояние. Бежанците са без признаци на заразни заболявания, като четиримата, които бяха в най-тежко състояние и се нуждаеха от спешна помощ, вече са изписани и са готови да заминат към центровете за настаняване, заяви директорът на РЗИ Варна д-р Светла Станева.

Тя уточни, че въпреки че са в стабилно състояние и могат да пътуват, чужденците ще останат под карантина, а на сградата на Морска гара се прави дезинфекция, както и на служителите, които са работили с бежанците, поради риск от заразни болести.


Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК